Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Downshifting – így hívják a világszerte egyre felkapottabb trendet, ami azt jelenti, hogy időnként érdemes visszalépnünk, visszakapcsolnunk egy fokozatot a karrierünkben, hogy számunkra éppolyan fontos, kedves, vágyott dolgokra is koncentrálhassunk.

Noha nálunk még jellemzően félnek a munkavállalók az efféle karrierfordulattól, és általános vélemény, hogy a ranglétrán csak felfelé vezet az út, tőlünk nyugatabbra egyre több alkalmazott dönt úgy, hogy gyökeresen változtat az életén.

Számukra egy idő után már nem a fizetés vagy a pozíció az elsődleges, hanem az, hogy olyan munkát végezzenek, amiben örömüket lelik, ahol hosszú távon nem készíti ki őket a stressz. Nem ritka, hogy vezető beosztású emberek is úgy döntenek, hogy kisebb presztízsű vagy kevesebbet fizető munkát vállalnak azért, hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek, több idejük jusson a magánéletre, illetve hobbijukra, vágyaik megvalósítására.

Élet a munka mellett

Természetesen nincs mindenki abban a helyzetben, hogy „kényeskedjen” az állását illetően, sokan örülnek, hogy van munkájuk, ezért eszükbe sem jut, hogy tudatosan koncentráljanak a hivatás és a magánélet egészséges arányára.

Az utóbbi években azonban már nálunk is felütötte a fejét a downshifting jelensége, elsősorban a magasabb beosztású, szellemi, irodai munkát végzők körében.

Az általunk megkérdezett karrier-tanácsadó, Károly először akkor találkozott a pozitív célokért való visszalépéssel, amikor francia barátai elmesélték neki, hogy otthagyták jól fizető, de roppant stresszes és nyomasztó menedzserállásukat, és adatrögzítő munkát vállaltak.

Fél évig dolgoztak, spóroltak, a rezsin kívül szinte nem költöttek semmire, tudván, hogy a monoton, ám stressz-mentes hónapok után, az év másik felét utazással töltik, és sorban eljutnak minden olyan helyre, ami régóta szerepel a bakancslistájukon.

  Egy lépés hátra a jövőért  

Azóta Károly is előszeretettel ajánlja olyan ügyfeleinek a downshiftinget, akiken egyértelműen megmutatkoznak a burnout-szindróma, vagyis a kiégés jelei. A hazai munkavállalókat még nagyon nehéz meggyőzni, hiszen a legtöbben félnek a bizonytalanságtól, negatív visszacsatolásként élik meg, ha visszalépnek a hierarchiában. Ám a tapasztalatok már itthon is azt mutatják, hogy sokkal teljesebb életet él az, aki rászánja magát arra, hogy legalábbis átgondolja az életútját.

Az Egyesült Államokban vagy például Nagy-Britanniában már egész szolgáltatói szegmens épült ki a megcsömörlöttek támogatására, weboldalakkal, tanácsadással.

Egy lépés vissza, kettő előre

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy a multinacionális vállalatok diplomás munkavállalóinak hetven százaléka lesz elégedetlen a munkahelyével a kezdeti lelkesedés után, néhány évvel a belépés után. Mégis, többségük valamiféle bűnnek, baklövésnek tartja, ha – akár csak ideiglenesen is – kiszáll a mókuskerékből, és olyanba kezd, amiben örömét leli, sőt amiben esetleg kiteljesedhet. 

Szakértőnk, Károly tágabb ismeretségi körében is van, aki a felsővezetői felelősségből váltott vissza, és most világutazó az év nagy részében, de olyan is akad, aki élete könyvét írja vagy saját lakberendezői kisvállalkozást indított.

Természetesen egy ilyen lépés nemcsak elhatározást, de alapos előkészítést és körültekintő, türelmes megvalósítást is igényel, nehogy egy hirtelen mindent odavágós jelenet után két szék között találjuk magunkat. Ám a kiégés vagy az elviselhetetlen stressz okozta mentális romlás első jeleinél érdemes számba venni a lehetőségeket.

A downshifting esetében is igaz az örökbecsű mondás, miszerint aki mer, az nyer, és megéri elrugaszkodni a begyepesedett, konvencionális szokásoktól és elvárásoktól. Szerencsés és boldog ember, aki hosszú távon is imádja a munkáját, és évek elteltével is úgy érzi, a helyén van, és teljes a rend és a harmónia az életében. A többieknek – és ők vannak többségben – viszont nem érdemes azzal áltatniuk magukat, hogy a biztosnak hitt taposómalom még mindig jobb, mint tenni egy lépést akár az ismeretlenbe is – ha kell, visszafelé.

 

Akár életünk állását keressük, akár a körülményeink rendezése a célunk egy, az eddigiektől eltérő munkával, érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

 

Készítette: Papp Sándor

 A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala