Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az üzleti ebédeket gyakran használják állásinterjú során teszthelyzetként, amikor minden mozzanat üzenetértékű. Görög Ibolya protokoll szakértő szerint ezt azért teszik, mert az asztalnál minden eldől: nagyon pici apróságok is mutatják, mennyire igényes, összeszedett, fegyelmezett a jelölt.

A komoly cégek ma már nem is a megszerzett tudást "veszik meg" egy-egy fontosabb állás betöltésére, hanem a jelölt intelligenciáját, gondolkodás-technikáját. A kötött, szabadabb légkört sugalló fehér asztal megfelelő helyszín arra, hogy az állásinterjúra felkészült jelöltből mást is kihozzanak - mutat rá a protokoll szakértő.

Az éttermi környezetben érvényes speciális szabályokkal nem árt, ha tisztában vagyunk:

1. Tartsunk sorrendet az érkezés és ülésrend esetén!

A jelöltnek természetesen tilos elkésnie, ha korábban ér oda, akkor az étterem előterében kell várakoznia. Az asztalhoz a pincér vezet minket, ha nem, akkor a fogadó fél egyik férfi tagja. Ha férfi jelöltről van szó, akkor várja meg, amíg a nők leülnek, aztán üljön le ő maga - tanácsolja Görög Ibolya.

Női jelölt esetén a fogadó fél nő tagja után üljünk csak le, ha ilyen nincs, akkor elsőnek leülhetünk. Ha tehetjük, igyekezzünk a fő fogadó emberrel szemben leülni, de a legegyszerűbb megoldás, ha megkérdezzük, hogy ,,hova szabad ülnöm?"

Amikor a pincér azt kérdezi meg, hogy mit kérnek inni, akkor a jelölt nézzen rá a fogadó félre, ugyanis elvben neki kell rendelnie, hiszen ő fog fizetni. Görög Ibolya szerint mindenképp kérjünk valamit, ajánlatos az ásványvíz vagy a gyümölcslé. Nem ajánlatos a böfögést okozó kóla és abszolút kerülendő az alkoholos ital is - tette hozzá.

2. Ne szerénykedjünk az ételválasztásnál!

A protokoll tanácsadó szerint az étel kiválasztásánál ne legyünk álszerények, ne rendeljünk ,,csak egy salátát", hiszen ebédre hívták meg. Kérjünk egy előételt (saláta vagy leves) és egy főételt (könnyű, baromfi, hal vagy vegetáriánus étel). Ne válasszunk olyat, ami piros szaftos, mert lepecsételi az inget vagy a blúzt.

A CBS News szakértője, Kim Girard szerint ha a főnök kifejezetten ajánl egy ételt, ne utasítsuk vissza még akkor sem, ha nem tartozik kedvenceink közé. Arra is figyeljünk, hogy az asztaltársaság többi tagja mit rendel: ha körülöttünk mindenki könnyen fogyasztható ételt választ, ne rendeljünk nehéz, vagy lassan fogyasztható ételt. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a többieknek arra keljen várni, hogy befejezzük az étkezést.

3. A pincér helyett a fogadó féllel kommunikáljunk!

A rendelést mindig a fogadó félnek mondjuk, a pincérrel, ha lehet, pláne nőként, ne kommunikáljunk. Amikor az étel megérkezik, várjuk meg, míg a fogadó fél megfogja az evőeszközt és csak utána kezdjünk el enni - hívja fel a figyelmet Görög Ibolya. A legfontosabb, hogy a könyökünket ne tegyük fel az asztalra, ne szürcsöljünk, ne nyaljuk meg az evőeszközt! Az étkezés végén köszönjük meg a meghívást és csak akkor álljunk fel, ha a fogadó fél is mozdul.

     Egy asztalnál a főnökkel: a 6 legfontosabb szabály     

4. Ki fizeti az üzleti ebédet?

A terített asztalnál zajló állásinterjúktól eltekintve sokan nem tudják, hogy ha az üzleti életben azt mondja valaki, hogy ,,ebédeljünk együtt", az azt jelenti, hogy mindenki maga fizet. A
,,meghívhatom egy ebédre?" kérdésfeltevés azt jelenti, hogy a vendégei vagyunk.

Görög Ibolya tanácsai szerint üzletasszonyként is meghívhatunk férfi partnert, ilyenkor az az alapszabály, hogy az rendel, aki fizetni fog, és az kéri a számlát is. Az üzleti ebédek vagy arról szólnak, hogy dolgoztunk, ebédelünk, utána tovább dolgozunk - ebben az esetben szigorúan tilos alkoholt fogyasztani.

A másik fajta, amikor egy ebéd keretében ismerkedünk meg az üzletféllel, vagy csak egy-egy kérdés felvetése céljából ülünk le. Ilyenkor belefér egy pohár bor, egy pohár sör, de töményet ilyenkor se fogyasszunk. Fehér asztalnál soha nem szabad olyan kérdést felvetni, ami végleges döntést von maga után. Az étkezéskor inkább előkészítjük a terepet a döntéshez.

5. Készüljünk fel előre a menüből!

Az éttermek többsége ma már az internetre is feltölti az étlapot. A CBS szakértője, Kim Girard szerint ha tudjuk, hogy az állásinterjú egy bizonyos étteremben lesz, nem árt, ha előre tájékozódunk és kiválasztjuk a megfelelő ételt. Így nem töltünk el túl sok időt az étlap böngészésével és nem tűnünk az interjúztató szemében döntésképtelennek.

Bármennyire is úgy érezzük, hogy nem vagyunk megelégedve az étel minőségével vagy a felszolgálással, kerüljük az érzelmi fellángolást és ne kerüljünk konfliktusba a személyzettel! Az agresszió kimutatása azt az üzenetet küldheti a főnöknek, hogy nem vagyunk képesek kontrollálni magunkat, összeférhetetlenek vagyunk és nagy valószínűséggel nem bánnánk jól az ügyfelekkel - hívja fel a figyelmet.

6. Ne érkezzünk éhesen!

Nagy hibát követünk el, ha az üzleti tárgyalásra vagy étteremben tartandó állásinterjúra kiéhezve érkezünk - figyelmeztet a CBS News. Üres gyomorral nem csak ingerlékenyebbek leszünk, de nem tudunk megfelelően koncentrálni a társalgásra sem. Ráadásul nagy valószínűséggel gyorsan felfaljuk majd a feltálalt ételt is, amivel szintén nem keltünk jó benyomást. Érkezés előtt együnk egy szendvicset, kekszet vagy sajtot, hogy elkerüljük az energia-és vércukorszint süllyedést.