Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az utóbbi napok időjárása minden volt, csak nem nyárias, így joggal hihettük azt, hogy levertségünk oka az esős időben keresendő. Ez részben igaz is, ám a pozitív változás nem jön el automatikusan az évszakváltással.

Aktívan tennünk kell azért, hogy az irodai munkakörnyezetünk megújuljon, különben nemcsak fizikailag, de szellemileg is stagnálni fogunk. Az évszakváltásnál egyébként is érdemes mindig egy kicsit környezetünk felfrissítésére figyelnünk, ez a nyár beköszöntével ez különösen igaz.

Ne arra várjunk, hogy a tulajdonos milliókat áldoz az egész irodaház felújítására, kezdjük a változtatást saját mikrokörnyezetünkben. Hamar észre fogjuk venni, hogy hangulatunk jobb lett és más szemmel látjuk a dolgokat, motiváltabbak leszünk!

Íme, néhány tanács, amelyeket akár már ma megfogadhatunk!

1. A természetes fény

Kutatások bizonyítják, hogy az ablakok az első számú meghatározói annak, hogy egy épület mennyire alkalmas munkavégzésre. Ez érthető, hiszen ki szeretne egy ablak nélküli alagsorban dolgozni? Nem ritka azonban, hogy nincs más lehetőségünk. 

"Egy szoftvercégnél helyezkedtem el, egy startupnál, és még a kezdeti stádiumban voltunk. Amikor megemlítették nekem az állásinterjún, hogy az irodán nincsenek ablakok, elengedtem a fülem mellett, mert olyan sok más pozitívuma volt a lehetőségnek. El kellett telnie 2 hétnek, mire rádöbbentem, mennyire depresszív hatású a hangulatomra a fény hiánya, illetve az egész napos mesterséges megvilágítás. Amikor átkerültem egy multihoz egy acél- és üvegpalotába, úgy éreztem, hogy százszor több energiám és motivációm van a munkavégzésre.”

Péter, 26, szoftverfejlesztő

Mit tegyünk?

- Töltsük az ebédszüneteket a szabadban.

- Ha csak lehet, alkalmazzunk célzott fényforrásokat a gép mellett a nagy, központi neonfénycsövek helyett.

- Reggel ne azzal kezdjük a napot, hogy minden lámpát automatikusan felkapcsolunk. Csak akkor kapcsoljunk lámpát, ha a természetes fény és az asztali lámpánk már nem elég.

Dobjuk fel az irodát nyárra!

2. Üljünk más sorrendben

Hogyan lett annak idején a "ülési sorrend” kialakítva? Ha már senki nem emlékszik rá, hogy milyen elvek mentén, vagy egyáltalán miért ülünk pont ott, ahol, akkor valószínűleg megérett az idő arra, hogy az egészet átstrukturáljuk és asztalokat váltsunk. Nem szabad úgy éveknek eltelnie, hogy ugyanannál az asztalnál, gépnél ülünk nap mint nap. Egész egyszerűen ez nem egészséges. A megújulás alapkövetelménye a fizikai helyváltoztatás is.

Mit tegyünk?

- Gondoljuk át, hogyan ülhetnénk jobb helyre. Van, aki a fal mellett, más viszont az ablaknál szeret dolgozni.

- Alapszabály, hogy ha asztalblokkok vannak, akkor az azoknál ülők egy projekten dolgoznak, vagy gyakran kell beszélniük egymással. Ha bővül vagy változik munkakörünk, azonnal vessük fel azt is, hogy átülnénk valahová, vagy egyszerűen csak beszéljünk egy kollégánkkal, hogy ő benne lenne-e egy cserében.

Dobjuk fel az irodát nyárra!

3. Válasszuk az elérhető megoldásokat

Jó ötlet külföldi dizájn-oldalakat nézegetni és onnan ötletet meríteni, de nem akkor, ha ez csak egy újabb ok a panaszkodásra, hogy "máshol bezzeg költenek erre”. A legtöbb vállalatnál észszerű keretek mellett igenis van pénz irodai kiegészítők vásárlására, különösen, ha ez az igény több munkatárstól egyszerre érkezik.

Mit tegyünk?

- Vegyünk paravánt, növényt, új lámpákat, mappákat, kisszekrényt, színes párnát a fotelbe, egy posztert inspiráló mondatokkal. Ezek a kis dolgok hihetetlenül fel fogják dobni a hangulatot.

- Akár egy csapatépítéssel is felér, ha együtt elmegyünk egy lakberendezési boltba és ott kiválogatunk egy-két apróságot!

Dobjuk fel az irodát nyárra!

4. Játsszunk a színekkel

A legtöbb irodai munkakörnyezet ingerszegény. A fehér falak és a semleges színek akár modern hatást is kelthetnének, de ha ez nem egy koncepció része, akkor inkább csak az ötlettelenséget jelzi.

"Pénzügyi elemzőként dolgozom, de hobbim a lakberendezés, rendelkezem is ez irányú végzettséggel. Saját irodám van és amikor a céghez kerültem, kaptam egy kis keretet a renoválására. Azzal kezdtem, hogy kicseréltem a függönyöket, a padlót, és megváltoztattam a falak színeit. Halványsárga falakon egy fekete-fehér montázst alakítottam ki a céges logót és a legkiemelkedőbb eredményeinket, díjainkat bemutatva. A kiegészítőket fémből és fából szereztem be, az asztali lámpára költöttem a legtöbbet. A padlószőnyegnek is mennie kellett, jó minőségű gesztenyebarna faburkolat került rá, ami jól ellensúlyozza az asztal fémes keretét és a dizájn fém polcrendszert. Valahányszor belép hozzám egy ügyfél vagy a kollégák, azt mondják, hogy egy kreatív oázisban érzik magukat. Az általam kialakított iroda jó hangulata szinte presztízst ad a munkámnak és kihatással van arra, hogyan ítélnek meg szakmailag.”

Anita, 43, pénzügyi elemző

Mit tegyünk?

- A szín pszichológia izgalmas dolog, amibe érdemes kicsit beleásni magunkat, mielőtt automatikusan ismét a "jól bevált” fehérre festetjük a falakat.

- Jó ötlet, ha bizonyos falszakaszokat élénk színűre festünk, ezzel dinamizmust viszünk a térbe anélkül, hogy nyomasztóvá válna a színkavalkád.

Dobjuk fel az irodát nyárra!

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, környezet, dizájn, lakberendezés, feltöltődés