Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A saját tapasztalatok szerzése nagy kincs, hiszen ezáltal fejlődünk és jutunk előbbre. Ám az még szerencsésebb, ha mások példájából tanulva és inspirálódva sajátítjuk el a számunkra követendő lépéseket. Cikksorozatunkat ebben a szellemben állítottuk össze, ezért kiváló szakemberek értékes tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal hétről hétre.

Következzen ma reggel egy kivételes utat magáénak tudható szakember, Sólyom Balázs története, aki az Invitel Zrt. online gyakornokaként kezdte, és 4 év után már a teljes csapat vezetésére kérték fel.

Profession.hu: A gimnáziumban még jogásznak készült, ám karrierjét a digitális világban kezdte. Hogyan alakult ez így? Mindez véletlen? Vagy a sors keze?

Sólyom Balázs: Gyerekként még valóban nem gondoltam volna, hogy ez lesz a szakmám. Sólyom Balázs, az Invitel Zrt. online vezetőjeUgyanakkor nagyon szerencsésnek érzem magam, mert azt csinálhatom, ami a hobbim is. Annak idején több jogi intézménybe is felvételiztem, de pár pont híján nem vettek fel. Akkor kemény volt ezzel szembesülnöm, de mentem tovább az utamon: a B-tervem a digitális világ volt, ezzel foglalkoztam a szabadidőmben. Barátokkal különböző online közösségi játékoldalakat hoztunk létre és ezeket működtettük. Egy teljesen hobbi brigád voltunk, 5-10 fős szerkesztőség, akik szabadidejükben a közösség történéseiről tudósítottak. Aztán egyszer csak eljutottunk a havi 100 ezer egyedi látogatóig. A tanulmányokra visszatérve, egy multimédiás képzés után a Budapesti Üzleti Kommunikációs Főiskolán folytattam tanulmányaimat. Itt felvettem minden olyan kapcsolódó szakot, amelyről azt gondoltam, hasznosítani tudom az online világban, hiszen ekkor már pontosan tudtam, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Mindemellett hatalmas hálával tartozom a szüleimnek, mert ők annyit láthattak belőlem ekkor, hogy az egyetlen gyermekük ül a gép előtt és klikkelget. De mégsem zavartak el pénzt keresni, hanem kivártak. Őszinte leszek, nem ülnék most itt, ha ők akkor nem értik meg az én világomat, vagy nem hisznek abban, hogy igenis, tudom, mit szeretnék!  

Profession.hu: Gondolta volna 2009-ben, amikor az Invitelhez felvették gyakornoknak, hogy 4 évvel később már Ön vezeti az online csapatot?

Sólyom Balázs: Egyáltalán nem. Akkor még azt hittem, hogy hosszabb távon a saját cégünket építem tovább, de idővel egyre jobban kezdtem megkedvelni az Invitelt, a csapatot és a projekteket. Beszippantott az itteni atmoszféra, aminek köszönhetően még többet szerettem volna dolgozni. Időnként bekopogtattam a vezetőmhöz, hogy végeztem és kérek még feladatot, amivel a csapat hasznára lehetek. Ez az attitűd végigkísérte az eddigi pályámat, legyen szó akár a gyakornoki, munkatársi, vagy vezetői pozíciókról! Amikor a felsővezetés például hangot adott annak, hogy jóval nagyobb fókuszt szeretne a digitális jelenlétünknek, kértem egy időpontot az akkori felettesemtől és bemutattam neki a javaslatomat, én ezt miként gondolnám. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elsőre osztatlan sikert arattam, de többszöri próbálkozásom végül meghozta az eredményt – fontos megjegyeznem, hogy a koncepcióm nem sokat változott az egyes nekifutások során, de sokat kellett dolgoznom azon, hogy a hallgatóságot is meggyőzze az, amiben én hiszek! Az eltelt négy év azt igazolja számomra, hogy így – a szervezet teljes egészét támogatva – sokkal hatékonyabbá tudtunk válni.

Profession.hu: Ön szerint melyek a legfontosabb tényezők, amiért megkapta a bizalmat és a felelősséget ezért a területért?

Sólyom Balázs: Szerintem a folyamatos tanulási vágy, a kitartás, valamint az, hogy szeretem ezt a területet. Alapvetően úgy fogok fel mindent, hogy nézzük, mit tanulhatok belőle. Ráadásul olyan kollégák vettek és vesznek körbe, akiktől csak tanulni lehet. A korábbi vezetőimnél megfigyeltem, ők hogyan bánnak az emberekkel, mennyire különböző kommunikációt alkalmaznak egyeseknél, hogyan állnak ki mellettük, és így tovább. Emellett elengedhetetlen, hogy az ember szeresse, amit csinál, ha ez nem lenne meg, feltehetőleg nem is lenne célom, hogy még jobb legyek benne!

  digitális karrier  

Profession.hu: Ma szakmai konferenciák elismert előadója, tanít a Metropolitan Egyetemen, így egy-egy alkalommal többszáz embernek adja át a tudását. Van mottója vagy példaképe, amiből vagy akiből merít a mai napig?

Sólyom Balázs: Jobban belegondolva egyik sincs. De nagyon sok olyan alapigazságot ismerek, amivel tudok azonosulni. Muhammad Alitól származik az egyik kedvencem: a lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A példaképeimnek pedig elsősorban a szüleimet, a korábbi és jelenlegi kollégáimat illetve a barátaimat tekintem. Emellett belső mozgatórugóm az is, hogy nagyon fontosnak tartom a jó kommunikációt, és minden helyzetben próbálom megtalálni a legjobb megoldást.

Profession.hu: Mit jelent az Ön számára a felelősség, a vezetői munkakör, a csapatmunka?

Sólyom Balázs: A csapat számomra a legfontosabb! Hiszem, hogy együtt dolgozva sokkal jobb eredmények születhetnek, mintha a kollégák külön-külön elszigetelve dolgoznának az adott projekten. Kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy amennyire lehet, egyben legyen a csapatom, hiszen ha ők rendben vannak, nekem is sokkal könnyebbek a mindennapjaim. Úgy gondolom, hogy semmiképp sem „főnök” vagyok, hanem inkább vezető, de talán a csapatkapitány még jobb szó. A mai napig tisztában vagyok a website-ot kiszolgáló CMS rendszer minden elemével, így ha sürget az idő és például tartalmat kell feltölteni, akkor beállok a sorba én is, illetve minden éjszakai élesítés során ott virrasztok a projekt csapattal. Ha pedig érdekérvényesítésre van szükség, akkor elsőként állok ki értük, hogy – a szakmaiságot szem előtt tartva – képviseljem munkatársaimat. Összességében azonban azt mondanám, hogy az Ön által felsorolt három dolog így együtt jelent lehetőséget számomra, hogy folyamatosan jó és jobb dolgokat csináljunk.

Profession.hu: A mai napig időt szán kedvenc sportjára, a focira. Ebből a világból példákat hozva van esetleg olyan, amit át tud ültetni a vezetői munkájába is?

Sólyom Balázs: Amint említettem, úgy tekintek magamra, mint egy csapatkapitányra, ami azt jelenti, hogy figyelek a kollégáimra, de úgymond játékosként is mellettük állok, és nem kívülről, a pálya széléről dirigálok nekik. Ugyanúgy cipelni tudom a zongorát, mint ők, ha éppen arra van szükség. De ha a bírónál kell megvédeni őket, a pálya bármelyik pontján ott tudok teremni, hogy kiálljak értük, értünk.  

Profession.hu: Ezek után mit tanácsolna az olvasóinknak, hogy hasonló karrier utat járhassanak be, mint Ön?

Sólyom Balázs: Ha megadatik a lehetőség, hogy azt csinálhatják, amit szeretnek, ragadják meg! Legyenek kitartóak, és ha nem jön össze elsőre valami, akkor nézzenek magukba, majd elemezzék, miért nem sikerült. Ezzel nagyon sok helyzet megválaszolható. És soha ne elégedjenek meg a jelenlegi tudásukkal, mert mindenkitől lehet tanulni.

Értékes gondolatok, fogadjuk meg a bölcs tanácsokat. És ha még csak keressük a megfelelő továbblépést, ne feledjük: nagyon jó esélyeink vannak egy ígéretes vezetői állás elnyeréséhez, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel a hirdetésünket most!

 

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, fizetés, karrier, munka, vezető, online