"Ábrándozás az élet megrontója!" - hallhattuk életünk során a pesszimista féltést oly sokszor, azonban ha komolyan vettük, igen sok lehetőségtől és sikertől eshettünk el. Még nem késő, hogy kipróbáljuk, mi történik akkor, ha követjük a karrierünk terén is a saját utunkat, hallgatunk az ösztöneinkre, a saját meggyőződésünkre, és - mondjuk legalább egy hétig - kizárjuk az életünkből a negatív tanácsadókat.

Mert mi is történhet ekkor? A legrosszabb, ha próbálkozásunk feleslegesnek vagy téves irányúnak bizonyul, és nem válik valóra mindaz, amiért annyit hajtottunk. Ám a legjobb kimenetel az lehet, hogy megvalósítjuk önmagunkat, és végre azzal foglalkozunk hivatásszerűen is, amiben a lehető legjobbak vagyunk. Derítsük hát ki, mihez van tehetségünk! Hogyan? Segítünk!

Tehetsége minden embernek van, csak éppen alaposan fel kell térképezni, milyen területet jelent és hogyan lehet mindezt a munka illetve a jövedelemszerzés nyelvére lefordítani. Ez lehet testi-lelki adottság, érzék, rátermettség, hajlam, képesség - valami olyan, amiben észlelhető ujjlenyomatot tudunk hagyni magunk után.

Az adottságaink gyermekkorunk óta folyamatosan mutatkoznak meg, és az iskolai tanulmányok kifejezetten elősegítik ezek napvilágra kerülését. Azonban az is igaz, hogy az itthon alapvetően teljesítményorientált, reáltárgyakra fókuszáló iskolai közegben nem minden tehetségünk kaphatott megfelelő elismerést és kibontakoztatási lehetőséget. Mert például mit tudunk kezdeni azzal, ha mérnöki pályára állítana rá a családunk, az osztályfőnökünk, azonban kreativitásunkat és esztétikai érzékünket igazán az asztalos szakmában tudnánk megélni?! Ráadásul még az is lehet, hogy túl nagy különbséget a jövedelmünk terén sem szenvednénk el ezzel az iránnyal...

Sok olyan tényező sorakozhat már a hátunk mögött, amiért jelenleg éppen ebben a munkakörünkben tevékenykedünk nap, mint nap. És ezzel nincs is semmi baj, valamiért most ezzel foglalkozunk. Az viszont már nagyfokú felelőtlenség lehet önmagunkkal szemben, ha felismerjük, hogy nem a megfelelő helyen vagyunk, ám az égvilágon semmit nem teszünk ennek megváltoztatására.  

Derítsük ki, miben vagyunk a legjobbak!KÖZEL TÍZEZER FRISS, PÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Tehetségünk - ami egyéni adottság minden egyes embernél - a tanulás, a továbbképzés és a tapasztalatszerzés során kiforrott készséggé, képességgé fejleszthető. Innentől kezdve pedig könnyen átvihetjük a munka világába. Az viszont már a sors iróniája, hogy általában tehetségünket könnyen képesek vagyunk leértékelni és elhanyagolni. Miért? Mert számunkra természetes, hogy abban a valamiben jók vagyunk, és inkább azzal vagyunk elfoglalva, ami a gyengeségünk. Hát, ne legyünk a saját magunk ellensége! Ideje ezen változtatni!

Derítsük ki, miben vagyunk a legjobbak!

Lássuk, hogyan derítsük fel tehetségünket 3 egyszerű lépésben!

1. Önvizsgálat - mások segítségével!

Természetes adottságaink feltérképezésének egyik legjobb módszere, ha megvizsgáljuk eddigi tevékenységeinket. Mivel nem könnyű objektív tükröt tartani önmagunk elé, ezért kérjük bátran az ismerőseink, korábbi és jelenlegi kollégáink segítségét. Ez abban is segít, ha esetleg elfeledkeznénk valami említésre méltóról, de mások nem.

Emellett továbbra is tartsuk szem előtt, hogy a tehetség egyéni ajándék, egy adottság, amit maximum fejleszteni tudunk, de teljes mértékben elfelejteni vagy megváltoztatni nem. Ezek egészen hétköznapi helyzetekben is megnyilvánulhatnak, például ha a ránk jellemző humorral mindig képesek vagyunk feldobni a társaság hangulat; ha egy szövegben azonnal kiszúrjuk a helyesírási hibákat; ha képesek vagyunk egy témát, véleményt néhány szóban összefoglalni, vagy ha akár a nehezen kezelhető emberekkel is könnyen jó kapcsolatot teremtünk.

2. Gondoljuk végig, melyek voltak eddigi életünk meghatározó élményei!

Szánjunk erre egy órát, és nevezzünk meg 7 olyan helyzetet, amelyek kimagaslóak voltak számunkra. Ne feledjük: sem az akkori életkorunk, sem a helyzet komolysága vagy éppen társadalmi elfogadottsága nem mérvadó. Csak arra figyeljünk, hogyan éltük meg a helyzetet! Minél több esemény szerepel a listánkon, annál könnyebb lesz beazonosítani a ránk jellemző mintákat, és leszűrni a legfontosabb jellemzőket.

Hasznos kérdések lehetnek:

- Milyen adottságaink kerültek előtérbe ekkor?
- És ezek közül melyike(ke)t élveztük a leginkább?
- Milyen emberek hozták ki belőlünk a legjobbat?
- Milyen jellegzetes szituációkban éltünk a tehetségünkkel?
- Milyen adottságaink vannak, amelyek a legtöbb energiával töltenek fel?

3. Vajon jelenlegi munkakörünk, munkahelyünk illik a képbe?

Nézzük meg, hogy az előző pontban megvizsgáltak tükrében jó helyen vagyunk-e most! Azzal foglalkozunk, amiben a legjobbak vagyunk? Még nem, de ebbe az irányba haladunk, és látjuk magunk előtt a lehetőséget? Ha az előző kérdésekre határozott ,,nem" a válaszunk, ne vesztegessük a drága időnket és tehetségünket feleslegesen, mert azt bizony kizárólag mi tudjuk a megfelelő mederbe terelni. Azonnal kezdjünk el új állást keresni! Ez a taktika még akkor is hasznos, ha már felismertük, hogy tanulnunk kell a céljaink megvalósításáért. Ne feledjük: a lehető legjobb döntést akkor tudjuk meghozni, ha kellő információval rendelkezünk. Tehát bátran böngésszük a legmerészebb álmunkba illő álláshirdetéseket is, mert ha feketén-fehéren látjuk magunk előtt az elvárásokat, azonnal kitűzhetjük a legfontosabb szakmai céljainkat is. Innentől kezdve egyáltalán nem bonyolult ezek elérése: tervezzük meg a következő lépéseket és haladjunk a megvalósításuk felé - de ne spóroljunk az energiával és a lelkesedéssel sem!

Most pedig nézzünk egy konkrét példát interjúalanyunk, Anita (34) segítségével, ő hogyan fogalmazta meg élete meghatározó élményeit, és az ebből levont következtetéseket!

- "Hétévesen főszerepet kaptam az iskolai színdarabban."
- "Jótékonysági adománygyűjtést szerveztem az iskolánkban, és ennek során kétszer annyi pénz gyűlt össze, mint az előző évben."
- "Az egyetemi diákszövetség elnökévé választottak."
- "Tizenkét jelentkező közül én kaptam meg egy nagynevű cégnél a gyakornoki állást."
- "Kimentem fél évre babysitterként dolgozni Angliába, ezalatt megtanultam angolul folyékonyan beszélni."
- "Hazatérve az álláshirdetések egy magasabb szintje nyílt ki előttem az angoltudásom miatt, és két és fél év után már
brand manager pozícióba kerültem."
- "A két legjobb barátnőmmel elindítottunk egy társadalmi célú mozgalmat a Facebookon, aminek egy hónap alatt már kb. ötezer követője van."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Milyen következtetéseket takarnak a fentiek?

"Ha a felsoroltakat megvizsgálom - foglalja össze Anita -,azt látom, hogy mindig az segített a legjobb eredményeket elérnem, hogy gyorsan reagáltam és tanultam mindenből. És az olyan helyzetek tudnak igazán motiválni, amikor összetett és izgalmas kihívások elé állítom magamat. Az állóvíz meg a megfontolt haladás nem nekem való, az belassítana."

Ez alapján így néz ki interjúalanyunk adottságainak listája, fontossági sorrendbe is téve azokat:

- Meggyőző erő
- Jó érzék az ötletek és a termékek értékesítéséhez
- Új trendek felismerése és meglovaglása
- Számok, adatok, pénzügyi beszámolók elemzése
- Gyors alkalmazkodás új kultúrákhoz és munkamódszerekhez

Ugye, nem is olyan nehéz ezen végigmenni? És való igaz, természetes adottságaink akkor mutatkoznak meg igazán, amikor örömünket leljük valamiben és ez szinte hozza magával, hogy jól is teljesítünk. Lehet, hogy mindezt a jelenlegi munkánk során is átéljük - de talán nem elég nagy hangsúllyal! Ha végiggondoljuk ezeket a helyzeteket például a mai napunk során: könnyen rábukkanhatunk olyan tényezőkre, amelyeket eddig méltatlanul elhanyagoltunk.

Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, karrier, állás, tehetség, önismeret