Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor állást keresünk, sokféle tényező határozza meg, hogy egy adott cég szimpatikus lesz-e számunkra: sokan hajlamosak vagyunk a fizetésre, mint döntő érvre gondolni, holott kutatások sora szól arról, hogy a munkaerőpiacra belépő új generációnál már más szempontok is sokat nyomnak a latban.

Ilyen például az értékrend és a fenntarthatóság témája: a millenial és a Z generáció tagjainál a Peakon kutatása szerint a munkáltatói környezettudatosság 62% illetve 128% százalékkal vált fontosabbá 2020-ban összevetve az egy évvel korábbi kutatás eredményeivel.

Még egy érdekes adat: egy 2019-es amerikai kutatás szerint a fiatalok 90%-a nem dolgozna olyan cégnél, amelyről tudja, hogy környezetszennyező, 40% pedig már az álláskeresésnél szem előtt tartja, hogy az adott vállalat fenntartható-e.

 Azaz megfordítva: azok a vállalatok, amelyek köztudottan nagy környezetszennyezők vagy nem foglalkoznak érdemben a fenntarthatóság témájával, azok nemhogy nem lesznek vonzók, de egyenesen taszítják majd a fiatal tehetségeket.

Mitől lesz fenntartható egy vállalat?

A fenntartható munkahelyek célja, hogy a bolygó, az emberek és az üzleti oldal, azaz a profit egyensúlyban lehessenek, olyan módon, hogy ez a minden résztvevő számára előnyökkel járó együttműködés hosszú távon életképes maradhasson. Jól hangzik az elmélet, de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

A legfiatalabb generáció tagjai már meglepően nagy tudatossággal állnak a kérdéshez: egyre több applikáció, weboldal és minősítés segítségével értékelik az egyes cégeket. Profi alkalmazások léteznek arra, hogy márkákat, vállalatokat a fenntartható-nem fenntartható, felelős-nem felelős skálán elhelyezzünk, saját szempontjaink szerint megítéljünk. Ehhez természetesen az is kell, hogy a vállalatok átlátható módon kommunikáljanak saját tevékenységükről: az elképzelés ma már nem álom, évről-évre egyre nagyobb cégek adnak transzparens jelentéseket.

Számtalan kisebb-nagyobb tevékenység hozzájárulhat ahhoz, hogy leendő munkahelyünket bolygóbarát munkahelyként értékeljük.

A cég méretétől, tevékenységétől is függ persze, hogy milyen intézkedéseket tehet:

  • Minden esetben fontos szempont, hogy a cég dolgozói jó körülmények között, a munkájuk értékének megfelelő fizetésért dolgozhassanak: ide tartoznak gyakran említett példaként a nagy gyártó üzemek munkakörülményei (legyen megfelelő a hőmérséklet, a szellőzés, valóban legyenek kiadva a munkaközi szünetek), a tisztességes bérezés és a túldolgoztatás elleni kiállás is  
  • Sokan a munkakörnyezetet gondolják át tudatosabb szemmel: törekednek az egyszerhasználatos csomagolások visszaszorítására (pl. víztisztító vagy ballonos ivóvíz biztosításával), újrahasznosított alapanyagokból készült bútorokat használnak a berendezésnél, papírmentes adminisztrációt használnak, támogatják a bejáráshoz a kerékpárok, a tömegközlekedés és a megosztáson alapuló közösségi közlekedés használatát, törekszenek a természetes és kényelmes munkakörnyezet kialakítására

Az Eurofound (Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért) szerint az elmúlt időszak egyik fontos tanulsága, hogy „a munkakörülmények javítása a munkavállalók és a munkáltatók szempontjából is létfontosságú. A jó minőségű munkahelyeknek köszönhetően hosszabb és jobb lesz a munkával töltött életszakasz, a munka fenntarthatóbbá válik, és a munka és magánélet közötti egyensúly is kedvezően alakul.”

Kiállnak a közös értékekért

A fenntarthatóság alappillére, hogy a munkahely és az ott dolgozó értékrendje közös alapokon nyugszik: olyan alapokon, amik nem ártanak a bolygónak és a rajta élőknek. Vannak vállalatok, ahol ez a törekvés nem áll meg a honlap „Küldetésünk” menüpontjánál, hanem egy fokkal továbbmennek a gyakorlatban is.

A Patagonia például a 2019 szeptemberi globális klímasztrájkok idején lehetővé tette a dolgozói számára, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. A Ben&Jerry’s, a Lush és a Seventh Generation üzletei is bezártak a tüntetések idején: így buzdítva a dolgozókat a részvételre – és felhívva a vásárlók figyelmét is a helyzetre, kockáztatva azt is, hogy forgalmat buknak el az adott időszakban.

Fontosabb, mint a pénz?

A cikk elején említett kutatásban a megkérdezettek 10%-a válaszolta azt, hogy akár alacsonyabb fizetésért is, de a fenntarthatóbb munkahelyet választaná, ha két hely közül kellene döntenie. Lehet, hogy még csak egytizede az álláskeresőknek, de hangos kisebbség: „Sosem dolgoznék olyan cégnél, ami kizsákmányol másokat, ezért nálam a fast fashion üzletek például szóba sem jöhetnek.” – mondja Zsuzsi, aki az egyetem mellett minden nyáron keres valamilyen munkalehetőséget. Idén valószínűleg egy újrahasznosítható csomagolásokkal foglalkozó kézműves mellett dolgozik majd vásárokon. Ismerősei közül többen a fizetés alapján választottak nyári munkát, de ő azt mondja, számára fontosabb, hogy jól érezze magát és hasznos munkával keresse a pénzt. „A leendő gyerekeimnek is szüksége lesz még a bolygóra, szeretném, ha lenne hol felnőniük – és az én döntéseim is beleszámítanak, hogy milyen irányba tart a világ.”

Amennyiben megjött a kedvünk egy fenntarthatóbb munkahelyhez, frissítsük, egészítsük ki önéletrajzunkat, majd töltsük fel ide, hogy magabiztosan, személyre szabottan válogathassunk az álláslehetőségek között! Maradjunk mindig naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

 

A Profession.hu Instagram oldala