A Nokia mobil üzletágát megvásárló Microsoft Corporation világszerte racionalizálja működését, a következő egy évben 18 ezer munkahelyet szüntet meg. A Microsoft világszerte körülbelül 125 ezer embert foglalkoztat, csütörtökön ismertette terveit működésének egyszerűsítéséről és racionalizálásáról az egész világon. A 18 ezer munkahelyből 12 500 a Nokia Devices and Services üzletágának szinergiája és stratégiai összehangolása következtében szűnik meg. Ez hazánkban mintegy 1800 munkahelyet jelent.

A magyar jogszabályoknak megfelelően a munkaadó tárgyalásokat kezdeményez a munkavállalói érdekképviseletekkel. "Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához" - áll a Microsoft közleményében.

Megjegyezték azt is, hogy a cég továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. "Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat" - írja a Microsoft a közleményében.

Elkezdődik a tárgyalás a dolgozókkal

A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtökön délután bejelentette a munkavállalóknak a gyár bezárását - mondta el László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek.

Ismertette: a dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást - közölte László Zoltán.

Kormányzati akcióterv

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte Szijjártó Péter, a KKM parlamenti államtitkára.

Az államtitkár közölte: csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson - tette hozzá. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Így támogatják majd az elbocsátottakat

Az államtitkár közölte azt is, hogy meghozták a szükséges munkaügyi hivatali intézkedéseket is, így kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez.

Az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, ezért képzési és átképzési munkaprogramot indítanak nekik, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést - ismertette Szijjártó Péter.

Az önkormányzat is segít

Komárom városa minden tőle telhető segítséget megad a Microsoft cégcsoport komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak - közölte az önkormányzat is a honlapján. A céggel, a kormányzattal és az érdekképviseleti szervezetekkel is folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb a versenyszférában találjanak állást.

A városvezetés az elmúlt időszakban átfogó iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy további befektetők települjenek Komáromba, és heteken belül egy több száz főt érintő munkahelyteremtésről tudnak majd beszámolni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, elbocsátás, csoportos létszámleépítés, Komárom