Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jó kísérőlevelet írni nehezebb, mint gondolnánk – a legtöbben mégis letudjuk néhány hivatalos, kötött stílusú közléssel és udvariassági formulával. Pedig manapság, amikor számos jelölttel versengünk az áhított pozícióért, egyáltalán nem mindegy, mit és hogyan írunk bele a motivációs levélbe. Ne becsüljük hát le az erejét, inkább fogadjuk meg Körösi Márta HR tanácsadó alábbi tippjeit a figyelemfelkeltés érdekében! 

Bátran, merészen! 

Amikor motivációs levelet írunk, az első és legfontosabb célunk az egyediség legyen! Képzeljük csak magunkat az olvasó HR-es helyébe, aki naponta több tucat pályázati anyagot fut át – az idő szűke miatt valószínűleg csak azt a dokumentumot fogja igazán figyelmesen, érdeklődéssel olvasni, amelyik első ránézésre megragadja a figyelmét. Hogy mi kell ehhez? „Legyen valamilyen sorvezetőnk, amely vonzza a tekintetet, és elfér fél oldalon. Kerüljük a sablonokat, és éljünk a storytelling, azaz a történetmesélés eszközeivel! Ne féljünk kifejezni a gondolatainkat, az egyéniségünket” – tanácsolja a szakértő, akinek emlékezetében a mai napig él egy kiváló példa.

„Egy behajtócégnél dolgoztam, amikor követeléskezelői munkakörbe kerestem új kollégát. A beérkező jelentkezések javarésze a sztereotípiáknak megfelelő jelöltektől érkezett: gyakorlott, erős testalkatú, robosztus férfiaktól. Ám egyszercsak egy középkorú hölgy önéletrajza akadt a kezem közé, aki első ránézésre sem a korábbi, más irányú tapasztalatai, sem a képe alapján nem tűnt „tipikus” ideális jelöltnek. A motivációs levelében azonban kifejtette, hogy hogyan lehetne ezt a fajta munkát hatékonyan, a megszokottól eltérő megközelítéssel, barátságosabb fellépéssel elvégezni: úgy vélte, kedvességével és empátiájával sikeres behajtó lenne. A mondatai nagy hatással voltak rám, és mivel a hölgy kitartóan és lankadatlanul érdeklődött a munkakör iránt, végül behívtuk interjúra – nagy meglepetésünkre rövid időn belül az egyik legjobban teljesítő kollégánk lett.”

Ebből a példából is látszik, hogy a jó motivációs levél olyan teret enged, amit az önéletrajz nem – igyekezzünk hát minél jobban kihasználni a műfaj adottságait! 

Cégre és munkakörre szabva

Hogy mi fér bele a motivációs levélbe, és mi nem, az az adott cég kultúrájának, valamint a munkakörnek a függvénye. A kísérőlevelet érdemes épp úgy cégre és pozícióra szabnunk, ahogyan az önéletrajzunkat alakítjuk át minden egyes jelentkezés előtt. „A cég kultúrájától függően dönthetünk a merészebb vagy a visszafogottabb megoldások mellett – egy híresen kutyabarát cég esetében például nyert ügyünk lehet, ha a sajátunk mellett kedvencünk „önéletrajzát” is elküldjük, kiváltva vagy megtoldva ezzel a kísérőlevelet, míg egy hagyománytisztelő, formális stílust előnyben részesítő vállalat esetén érdemes inkább a klasszikus keretek között mozognunk” – véli Márta, aki szerint az egyediség hevében gyakran hajlamosak vagyunk túllőni a célon. 

„Óvakodjunk a túl magabiztos, provokatívan ható felütésektől és kérdésektől! Ahelyett, hogy bármilyen szinten megkérdőjeleznénk a másik fél kompetenciáját, indítsunk inkább pozitív felhanggal, és írjunk például arról, amit egy kiváló főnökünktől/kollégánktól tanultunk. Így máris kedvet csinálunk az olvasáshoz ahelyett, hogy ellenszenvet váltanánk ki a másik félből” – világít rá a szakértő.  Interjúalanyunk javasolja továbbá, hogy ne személyesen az interjúztatót szólítsuk meg – a végeredmény ugyanis könnyen személyeskedő lehet. „Elegendő, ha a céghez igazítjuk a megszólítást, a nevek és címek helyesírására pedig mindenképp fordítsunk fokozott figyelmet! Kevés lehangolóbb hibát ejthetünk annál, mint hogy rosszul címezzük meg a motivációs levelet” – árulja el.  

Énmárkára fel! 

Köztudott tény, hogy agyunk és memóriánk sajátosságainak köszönhetően a rossz emlékek tovább és erősebben élnek bennünk, mint pozitív tapasztalásaink, sikereink. Ugyanígy a gyengeségeinkről is könnyebben nyilatkozunk, mint az erősségeinkről – pedig ezutóbbiak azok, amelyekre ki kell térnünk, amikor motivációs levelet készítünk. Ha mi is hajlamosak vagyunk rá, hogy alulértékeljük magunkatérdemes segítséget kérnünk.

„Amennyiben jó viszonyt ápolunk valamelyik előző felettesünkkel, kérjük ki a véleményét szakmai hozzáértésünkkel és kompetenciáinkkal kapcsolatban. Ha lehet, meséljen el nekünk egy olyan jelenetet, ami élénken él rólunk az emlékezetében – amikor bizonyítottuk, hogy bonyolult, kihívást jelentő szituációkban is képesek vagyunk helytállni, vagy amikor pozitívan megleptük valamilyen sikeres törekvésünkkel, ötletünkkel. Minél több, a való életből vett példával hozakodunk elő, annál jobb képet adhatunk potenciális munkáltatónknak arról, miért érdemes minket megismernie” – mutat rá Márta.

Ne kapkodjunk!

Ahhoz persze, hogy a kísérőlevelünk kellőképpen informatív, egyedi és figyelemfelkeltő legyen, elegendő információra van szükségünk. „Ha az álláshirdetés nem bővelkedik ezekben, gondoskodjunk róla, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a cégről, a kultúráról, a vállalat számára fontos értékekről, a mindennapokról. Nemcsak az interneten, hanem ismerőseink által is érdemes kutakodnunk – több szem ugyanis többet lát” – javasolja a szakértő, zárásképp pedig egy gyakori tévhitre is felhívja a figyelmet. 

„A legtöbben úgy vélik, akkor van nagyobb esélyük meghívást kapni egy interjúra, ha az elsők között küldik el a jelentkezésüket az meghirdetett álláslehetőségre. Az igazság azonban az, hogy a HR-esek előszeretettel várnak a jobbnál jobb pályázatokra – vagyis nem veszítünk semmit, sőt, akár lépéselőnyt is szerezhetünk azáltal, hogy nem csapjuk össze a jelentkezésünket, hanem időt és energiát fektetünk az ütős, emlékezetes motivációs levél megírásába. Ha igazán szeretnénk kiemelkedni a jelentkezők sorából, akár fel is hívhatjuk a céget, és – érdeklődésünket bizonyítandó – feltehetünk néhány konkrét kérdést a munkakör vagy a feltételek kapcsán. Ezáltal biztosan emlékezni fognak ránk – és épp ez a motivációs levél elsődleges célja is!” 

Amennyiben épp állást keresünk, fogadjuk meg a szakértő tippjeit, hogy kísérőlevelünk valóban nagyszerű legyen! Ne spóroljunk a munkával, varrjuk fel önéletrajzunk ráncait is, majd töltsük fel a frissített CV-t ide. Ha mindezzel készen vagyunk, válogassunk újult erővel, személyre szabottan a több mint 12000 álláslehetőség között! Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, álláskeresés, motivációs levél, kísérőlevél, önéletrajz