Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az anyagmérnök röviden összefoglalva anyagtervezéssel és Az anyagmérnök: az ipar séfje - munka, szakma, fizetésgyártással foglalkozik. Szakterülete szerteágazó, érinti a fém-, a műanyag-, és a vegyipart, de a felsorolást hosszan folytathatnánk. „Azt mondhatjuk, hogy a mai életszínvonalunk fenntartásához elengedhetetlenek az anyagmérnökök. Gondoljunk csak bele, milyen változatos és hány féle anyag található például egy gépjárműben vagy az otthonunkban. Ezek kifejlesztésében, tesztelésében és gyártásában is sok-sok anyagmérnök tudása valamint szakmai tapasztalata koncentrálódik” – osztja meg Dr. Móger Róbert a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója, a Miskolci egyetem oktatója.

Képzés, szakmai tapasztalattal

Hazánkban jelenleg négy egyetemen tanulhatunk anyagmérnöknek. Interjúalanyunk által most a Miskolci egyetem falai közé pillanthatunk be: „a képzést úgy alakítottuk ki, hogy végzős középiskolások és végzett mérnökök is jelentkezhetnek rá. Tapasztalataink szerint a képzés iránt inkább a reál beállítottságú diákok érdeklődnek, de természetesen a humán véna sem kizáró ok. A feltételek tekintetében a matematika érettségi mellett a szabadon választott tárgynak fizikának, informatikának, kémiának, biológiának vagy szakmai előkészítő tárgynak kell lennie. Az egyetemi  tanulmányok során a hallgató első négy félévben a mérnökök számára elengedhetetlen alapozó ismereteket szerez, de már ebben a fázisban megjelennek az olyan speciális anyagmérnöki tudást adó tárgyak, mint az anyagszerkezettan, anyagvizsgálat, vagy a fémtan. A leendő szakember a negyedik félévben választhat specializációs területet, mint például a fémtechnológia, hőkezelő és képlékenyalakítás, öntészet, kerámia és szilikáttechnológia.

Ha valaki például a Fémtechnológiai specializáció mellett dönt, az 5-7. félévben megismerkedik a folyékony fém előállításának lehetőségével, majd elsajátítja a fémek megszilárdításának fázisait, valamint a szilárd fémek feldolgozásának ismereteit egészen a késztermék gyártásig. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ilyen tudással bíró anyagmérnökök képesek meghatározni, milyen ötvözőanyagok segítségével készítsük el azt a folyékony acélt, amelyből később pl. egy személyautó karosszériája készül, majd a megszilárdult acélból, hogyan állítható elő a biztonságos és energia-elnyelő szerkezeti elem, illetve milyen felületkezelés garantálja akár 10-12 évig a korrózióvédelmet. Az anyagmérnök az ipar séfje, hiszen ahogy a konyhában a séf fűszerez, süt-főz, tálal és megalkot egy komplett ételkölteményt, úgy teszi ezt az anyagmérnök is ötvözéssel, képlékenyalakítással és felületkezeléssel a tervezés fázisától a kivitelezésig” – foglalja össze szemléletesen Dr. Móger Róbert.

Az anyagmérnök: az ipar séfje

Ahogy sok más területen is, itt is rendkívül fontos a valós gyakorlati tapasztalat, ennek fényében, a fenti példánál maradva, ma már a Járműipari Öntészet specializációra szakosodott hallgatók több mint fele duális képzésben végzi tanulmányait. „A hallgató az év felében az egyetemen nappali tagozatos képzésben vesz részt, míg az év másik felében a duális képzésbe bekapcsolódó partnercégnél dogozik huszonhat hetet. A rendszer lényege, hogy a hallgató a teljes év alatt fizetést kap, és mire végez 3,5 éves szakmai tapasztalattal is rendelkezik a diploma mellett. Ki kell emelni azt is, hogy a hallgatót ugyanúgy megilleti az éves szabadság, mint a többi munkavállalót, így a pihenésről sem kell lemondania” – teszi hozzá a Miskolci egyetem oktatója.

Lehetőség, mindenkinek

Dr. Móger Róbert szerintnincs alkalmatlan ember, csak nem megfelelő feladat. „Vallom, hogy minden anyagmérnök hallgató megtalálja az iskola után a számításait. Ahhoz, hogy valakiből kiváló szakember váljon, fontos a matematika, fizika és az informatika szeretete, továbbá a precizitás, a problémamegoldó képesség és a jó kommunikációs készség is. Természetesen elengedhetetlen a naprakész tudás, a folyamatos tanulás is, mivel újabb és újabb anyagok kerülnek a piacra, ahogy a gyártási technológiák is fejlődnek – ezek kidolgozásában egyre nagyobb arányban vesznek részt anyagmérnökök.

A pályakezdő anyagmérnökök igazán értékesek a munkaerő-piacon, a friss tudásra, gyakorlati ismeretekre ugyanis hatalmas igény mutatkozik a munkáltatók részéről. „A szakemberek legnagyobb felvevőpiaca az acélipar, például a Dunaferr, ahol mint üzemmérnök, vagy technológus helyezkedhetnek el a fiatalok, a kellő tapasztalat megszerzése után pedig akár vezetőkké is válhatnak. Az autóipar is várja a frissen végzetteket, ahol folyamatmérnökként, minőségbiztosítási, fejlesztő, tervező, és anyagvizsgáló mérnökként, illetve labortórium-vezetőként is számítanak rájuk. Akik pedig tanulmányaik, személyiségük alapján kitűnnek a többiek közül, azokat a kutatói pálya felé célszerű orientálni, rájuk a szakértővé válás a jellemző és egy szűk terület specialistájává válnak” – sorolja interjúalanyunk.

Jövedelmező karrierút

A szakma jövője egyértelműen biztosított, ahogy a folyamatos fejlődés is, különösen az acéliparban.„Modern világunk lényegében az acélra épül. Az építőipar tekinthető a legnagyobb acélfelhasználónak, de a járműiparban, a tömegközlekedésben, ahogy a leghétköznapibb eszközök gyártásában és a gépgyártásban is jelentős szerepet játszik az acél. A hazai acélgyárak jó karrier utat, nagyon széles, izgalmas és sokszínű szakmai perspektívát kínálnak a fiataloknak, akár évtizedekre is” – vázolja az igazgató.

És hogy a kihívásokon túl mit várhatunk még a szakmában? „Egy pályakezdő BSc diplomával rendelkező anyagmérnök átlagosan jellemző induló fizetése bruttó 250.000 – 450.000 forint között lehet, ami nagyban függ a feladatkörtől és a területi elhelyezkedéstő. Egy tapasztalt anyagmérnök ennek a dupláját is megkeresheti, közép- és felsővezetői szinten pedig nem ritkák a hét számjegyű fizetések sem” – avat be minket Dr. Móger Róbert.  

Anyagmérnökként itt érdemes szétnéznünk, ide kattintva pedig további mérnök állásokat találunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, anyagmérnök, fizetés