Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A stresszinterjú műfaját az amerikaiak találták ki, amikor a második világháborúban olyan kémeket kerestek, akiket bedobhatnak a német területekre. Ha a munka során az illető lelepleződött, akár rögtön le is lőhették, így a stressztűrő-képesség alapos vizsgálata indokolt volt. A sokkoló hatású felvételi kérdéseket ma is számos vállalat alkalmazza, a „kreatív gondolkodásra való képesség tesztelésétől” kezdve a „stressztűrő képesség megállapításán” át a legkülönbözőbb indokokkal.

Gerlei Béla karrier-tanácsadó, a Karrier Intézet igazgatója szerint tudományosan bizonyított, hogy a stresszinterjú alkalmatlan arra, amire azt használni próbálják. Ha zavarba hozzuk, megalázzuk, kellemetlen lelki vagy fizikai helyzetbe kényszerítjük az állásinterjún a jelöltet, az illető reakciója nem feltétlenül fogja előre jelezni azt, hogy hogyan fog egy munkahelyi stresszhelyzetben viselkedni, és a várható teljesítményéről vagy alkalmasságáról sem kaphatunk így megbízható információt  – nyilatkozta. Vannak persze olyan munkakörök, mint például a reklamációs ügyfélszolgálati munkatárs, ahol valóban fontos a konfliktustűrő képesség előzetes felmérése. A sokkoló interjúkérdések helyett ilyenkor érdemes az erre a célra szakosodott cégeket felkérni, akik pszichológusokból és szakemberekből álló csoportok segítségével, külső helyszínen és előzetes felkészítés után, tehát nem meglepetésszerűen foglalkoznak a pályázókkal.

Lőrincz Orsolya, a Smart Staff fejvadász és tanácsadó cég HR-menedzsere szerint ennek ellenére az állásinterjúk mindig komoly nyomás alá helyezik a jelölteket függetlenül attól, hogy hányszor kellett már korábban ilyen helyzetben helyt állniuk.

A stresszinterjúnak szakmai körökben igen vegyes a megítélése – árulta el. Jelöltektől gyakran hallunk olyan interjúkról, ahol stresszinterjú gyanánt privát jellegű, például szexuális tartalmú kérdéseket tettek fel. Szerintünk ez a szakmai tesztelés lényegének teljese félreértése, mert nem szabadna olyan interjúkat folytatni, amely a jelölt emberi méltóságának sérülésével járhat.

 Az állásinterjúk legrémesebb kérdései 

Szakmai vagy személyes provokáció?

Stresszinterjút inkább az ügyfelünk kifejezett kérésére csinálunk, vagy ha azt érezzük, nem őszinte, esetleg egyértelműen hazudik a jelölt – nyilatkozta Lőrincz Orsolya. Stresszesebbnek tűnő szakmai kérdésekkel sem szeretnénk azonban az egyént emberileg kellemetlen helyzetbe hozni. Az ilyen kérdéseknek nem lehetne az a célja, hogy a jelöltek minél inkább megalázva érezzék magukat az interjún, hanem kifejezetten a szakmai felkészültségre kellene vonatkozniuk - véli a szakember.

A jelöltek felfoghatják ezt úgy, hogy például a sportfelvételek dacára egy válogatott focista leigazolásánál is játszatnak a készségek tesztelésére próbameccset. Értelemszerűen a jelöltek által korábban sikeresen megoldott feladatokról nincsenek videofelvételek, ezért indokolt a szakmai felkészültség tesztelése akár stressz-interjúval, akár próbamunkával.

Egy műszaki vezetőtől például megkérdezhetjük azt, hogy ha most benyitna az irodájába egy kollégája, hogy összeomlott egy szerver az online kampány közepén, akkor mit tenne? Általános kérdés részünkről, hogy volt-e sikertelen tárgyalása, prezentációja, kudarcos élménye munkája során és azt hogyan oldotta meg? Nem az a célunk, hogy kivesézzük a jelölt gyengeségeit, hanem az, hogy megtudjuk, akar-e tanulni a hibáiból, hiszen azok mindenkinek vannak. A stresszinterjún a váratlan helyzetekre való gyors reagálást, a rugalmas alkalmazkodást és a jelölt probléma-fókuszú megoldási stratégiáit mérjük fel – magyarázza a Smart Staff HR-menedzsere. Mi kifejezetten csak szakmailag provokáljuk a jelölteket és sohasem emberileg. Ha valakit szakmailag nagyon nehéz, váratlan vagy akár kellemetlen kérdésekkel tesztelünk, akkor a végén mindig elnézést kérünk és elmondjuk, miért és miben volt része, hogy semmiképpen se vegye a személye elleni támadásnak – tette hozzá.

Legjobb, ha otthagyjuk a vállalhatatlan interjút

Gerlei Béla karrier-tanácsadó szerint, a kapcsolat eleje, az első benyomás nagy hatással van a továbbiakra. Ha valakit rögtön az első találkozáskor kellemetlen helyzetbe hoz az interjúztató, azaz magával szemben ellenségessé tesz, akkor tudnia kell, hogy ez a rossz érzés a későbbiekben nem fog nyomtalanul elmúlni - figyelmeztet a szakértő. Vajon érdemes egy hosszú távú kapcsolatot így kezdeni? Arra is kell gondolni, ha esetleg nem is lesz munkaviszony az interjúból, a megalázott, felbosszantott pályázó mit fog majd mondani a stressz-interjúztató cégről másoknak?
A munkavállalónak pedig azt célszerű mérlegelnie, hogy ha már egy hosszú távú munkakapcsolat elején megengedi, hogy így viselkedjenek vele szemben, akkor hogyan fogja kezelni a helyzetet később, amikor már aláírt szerződése lesz és „ki lesz szolgáltatva” - tette hozzá a Karrier Intézet vezetője.

    A legrémesebb állásinterjú kérdések    

Számos példa tanúsítja, hogy az állásinterjúk megszokott menetétől eltérve akár a legelképesztőbb extrém helyzetekben is találhatja magát a jelölt.

- Előfordult, hogy a pályázók rugalmasságát úgy mérték le, hogy az interjút vasárnap reggelre tették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

- Olyan kérdést tettek fel, amire nincs válasz, közben nézték a reakciókat és az önuralmat. Például: Hány cipőfűző van Budapesten?

- A találékonyságot és a kreativitást tesztelték, amikor a pályázónak egy plüssfigurával kellett beszélgetnie.

- A szemmagasságba helyezett váza gátolta a szemkontaktust és figyelték, hogy ez mikor kezdi el zavarni a pályázót.

- Megkérték a felvételizőt, hogy nyissa ki a szoba ablakát, amely be volt szögelve.

- Az irodában, ahol az interjú zajlott, szándékosan kellemetlenül meleg hőmérsékletet teremtettek, és tesztelték az illető tűrőképességét.

- A beszélgetés során zavaró tényezőként folyton kollégákat küldtek be a terembe, vagy szándékosan kopogtattak az ajtón.

Gerlei Béla karrier-tanácsadó szerint ilyen esetekben nagyon fontos, hogy észrevegyük, hogy „mi zajlik” és próbáljuk magunkban tudatosítani, mert a helyzet felismerése sokat segíthet. Ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk megtenni, hogy rögtön otthagyjuk a kínos interjút, akkor menjünk el addig a határig, ami még a saját magunk számára vállalható és elfogadható – javasolja a szakértő.