Nemrég beszámoltunk egy részletes felmérésről, melyet a Boston Consuting Group és a The Network a "Decoding Global Talent" című kutatásának magyarországi partnere a Profession.hu volt. Ennek keretében itthon 5144 álláskeresőt kérdeztek meg többek között arról, szívesen menne-e külföldre dolgozni. Ezt a témát folytatva jelen cikkünkben megkérdeztünk néhány külföldön munkát vállaló magyart: mégis, mi alapján mérlegelt, amikor eljött a végső döntés pillanata! Nézzük!

Szabó Ágnes már közel 8 éve él Londonban. Eleinte többféle munkára is vállalkozott a vendéglátás és a rendezvények világában, míg eljött egy várva várt lehetőség: egy nemzetközi tervezőiroda, a Foster & Partners munkatársa lett. Kifaggattuk, melyek voltak a legfontosabb döntési szempontjai, hogy nem itthon, hanem külföldön próbált szerencsét! Íme, az ő ötös listája:

1. A felnőtt életszakasz útjára léphetek, kiszakadva az otthon melegéből.
2. Új és más kihívásokat találhatok magamnak egy eddig ismeretlen környezetben.
3. Megismerhetek egy új országot, embereket, kultúrát - egy olyat, ami talán közelebb áll hozzám.
4. És persze a jobb kereseti lehetőségben is bíztam.
5. Végül a könnyebb előrejutást említeném, ami be is igazolódott - főleg ennyi év után látom a kitartásom eredményét.

Az 5 legfontosabb dolog, ha a külföldi munkavállalást fontolgatjuk

Herbert Viktor, az Audi minőségbiztosítási auditora Kínából 3 év után nemrég tért haza Magyarországra. A több ezer kilométer, a szakmai és földrajzi kihívások egyszerre vonzották. Nézzük az ő toplistáját, mi alapján mérlegelt:

1. Ha igaz, hogy ilyen csak egyszer adódik az életben, akkor nem akartam kihagyni.
2. 2-3 évente érzem a késztetését, hogy újabb kihívásokra van szükségem.
3. Hiányzott a nemzetközi tapasztalat az önéletrajzomba.
4. Kíváncsi voltam, milyen külföldön dolgozni, főleg egy ilyen távoli helyen és kultúrában.
5. Fontosnak tartottam az idegen nyelvtudásom fejlesztését is.
+1. A fizetés is kedvező volt - de ha fele ennyi lett volna, akkor is elvállalom.
+2. Jó volt bejárni a környező országokat, megismerni a helyiek mindennapjait.

enlightened A Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat találhatunk!

K. Péter, aki egy középvezetői székből egyik napról a másikra találta magát a munkanélküliek táborában, más aspektusát tapasztalta meg ennek a világnak.

"Hiába jártam itthon állásinterjúkra szorgosan, a legtöbb esetben még választ sem kaptam... Egyik rokonom hívta fel a figyelmemet különböző 'melós' külföldi munkákra az építőiparban. Hát, elmentem vele. De nem sokáig bírtam. Hiába itthon sem kaptam munkát, ott pedig munkám és nem rossz fizetésem is volt, szégyelltem, hogy nem tudom azt folytatni, amit korábban közel 20 éven át."

Péter arról is beszámolt, amit a külföldi munkát vállaló ismerősei körében tapasztalt: "Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy azok az emberek, akik hozzám hasonló státuszból egy más jellegű munkavégzésre vállalkoztak, hol tartanak most. Nem arra gondolok, hogy mennyit keresnek kint, hanem, hogy fejlődtek-e személyiségileg, életminőségileg, szereztek-e tulajdont, vagy bármilyen más javakat, ilyenek. Mert az, hogy valaki itt kereskedő és aztán kint mosogat, átmenetileg megoldás, de hosszú távon nem hiszem, hogy boldog lesz."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Érdekes jelenség a rangsornál is, hogy nem a jobb anyagiak állnak az első helyen. Talán mégis igaz, hogy nemcsak a pénz boldogít. És az sem garantált, hogy külföldön mindenképpen jobb munkát kapunk, vagy ahová felvesznek, azt hosszú távon megtarthatjuk.

Más kultúrára, szociális és gazdasági környezetre, akár eltérő éghajlatra, tájakra azonban biztosan számíthatunk. Minden kétséget kizáróan olyan élményekkel és értékekkel gazdagodunk, amelyet előnyünkre tudunk fordítani a későbbiekben. Ha változatosságra, új kihívásokra és nem mellékesen külföldi gyakorlatra és mélyebb nyelvtudásra vágyunk, akkor ne habozzunk, irány a ránk szabott álláslehetőségek!

enlightened További történeteket itt olvashat a külföldi munkát vállaló magyarokról!

Készítette: S. G.

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, tippek