Lassan itt az év vége, ilyenkor mindenki igyekszik az ünnepek miatt tartalékolni a meglévő szabadságait. Az viszont kérdés, hogy sikerül-e kivenni a munkavállalónak, vagy sem, és mi történik akkor, ha mégsem tudja a munkáltató kiadni a részére a ki nem vett szabadságait.

A munkaviszony első három hónapját kivéve - ami jellemzően a próbaidő -, munkavállaló jogosult arra, hogy 7 munkanap szabadságot (természetesen év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét) legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adjon ki a munkáltató - magyarázta Pentz Edina RSM DTM bérszámfejtési vezetője a blogján.

A Munka törvénykönyvében az áll, hogy a tárgyévi szabadságot abban a naptári évben kell kiadni és kivenni, amelyben erre a jogosultságot a munkavállaló megszerezte. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.

Átvihető a szabadság a következő évre?

A mindennapi gyakorlatban közös döntésen alapul a szabadságok kivétele, ám a munkáltatónak jogában áll a munkavállalót szabadságra küldenie, ha még rendelkezik szabadság napokkal.

Mikor vihető át a következő évre?

A szabadságot a pótszabadságon kívül alap- és életkor szerinti megbontásban tartjuk nyilván. Ennek az előnye, hogy a felek az adott évre vonatkozóan írásbeli megállapodása alapján az életkor szerint járó pótszabadságot a következő évre átvihetik és kivehetik.

Ha a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött, ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot.

Kollektív szerződés esetén a szabadság egynegyedét lehet átvinni következő év március 31-ig.

Ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: szabadság, ünnep, 2016, munkajog, munka törvénykönyve