Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az MLM, vagyis a multi-level marketing egy értékesítési vállalkozásforma, a vásárlás-ösztönző marketingformák egyik elterjedt változata, melyet sokszor hálózati kereskedelemnek vagy többszintű értékesítésnek is neveznek. A rendszer lényege, hogy független „forgalmazók”, vállalkozók értékesítik, ajánlják tovább egy cég termékeit, melyek eladásából jutalékot kapnak. Sokan kritizálják ezt az értékesítési formát; szerintük az MLM egy leplezett piramisjáték, melyben a termék csak egy ürügy, és a valódi jövedelem az új tagok beszervezéséből jön, nem a termékforgalmazásból. Valóban így van, vagy ez a gondolat csak a tájékozatlanságból fakad? A kérdéseinkre Ábrahám Gábor válaszolt, aki 26 évig matematikatanárként dolgozott Szegeden, 5 éve viszont kilépett a közoktatásból és hálózatépítéssel foglalkozik.

Tanárból hálózatépítő

Gábor 2010-ben ismerkedett meg a hálózatépítéssel a felesége által. Kezdetben nem érdekelték sem a termékek, sem az üzlet, ez azonban megváltozott. „A feleségemnek nagyon megtetszett a termékpaletta, beregisztrált, és úgy gondolta, fontos, hogy a család egészségét is karban tartsa. Elkezdte nekem is adagolni őket (nevet), és érezhető változás ment végbe az egészségügyi állapotomban. Sokkal frissebb, energikusabb lettem, jobban éreztem magam, kevesebbszer voltam beteg, mint korábban. Ez meggyőzött arról, hogy ezek a termékek jók” – mesél a kezdetekről Gábor. Még két év telt el, mikor az első üzleti szemináriumon meghallgatott pár előadást a cég MLM rendszerének működéséről, majd úgy döntött, ad egy esélyt a dolognak és belevág. „A feleségemmel együtt kezdtünk el üzletet építeni”.

Piramisjáték vagy MLM rendszer?

Sokan keverik a kettőt, pedig a két rendszer között rengeteg a különbség. „Egy piramisrendszerben a pénz abból keletkezik, hogy a belépők pénzt fizetnek be, amiért cserébe maximum valamilyen komolytalan terméket kapnak. A korábban belépők az újak által befizetett pénzt osztják szét egymás között. Ilyenkor azzal bolondítják az embereket, hogy nagyon gyorsan meg fognak gazdagodni és emiatt lépnek be a rendszerbe. Nem foglalkoznak azzal, hogy nincs mögötte egy komoly termékpaletta” – vázolja fel Gábor a piramisrendszer működési elvét. A fő különbség tehát az, hogy egy MLM rendszerben adott egy jó minőségű termékpaletta, melynek az eladásából származó forgalom után kap jutalékot a hálózatépítő. Az is fontos szempont lehet azonban, hogy megfelelő MLM céget válasszunk, hiszen számtalan különbség van ezek működése között is.

Egy jó MLM rendszer ismérvei

Gábor szerint egy jó MLM cégnek nincs komoly követelményrendszere, nincsenek csillaggal megjelölt apróbetűs részek és soha nem kell rohannia az embernek a pénze után. „Egy jó MLM cégnél nincsenek többszázezer forintos csomagok, amiket meg kell venni ahhoz, hogy valaki az üzlettel foglalkozhasson vagy egyáltalán beregisztrálhasson. Nálunk mindenki szabadon választhat, hogy foglalkozik az üzlettel vagy sem. Nem kell nagy pénzt befektetni, nincsen semmilyen követelmény. Az ember abban a tempóban haladhat az üzletépítéssel, amilyenben szeretne. Itt nem kell külön fizetni azért, hogy valaki eljusson egy adott pozícióba, hanem a jutalékot a csapatában keletkező forgalom után kapja. Nem attól függ, hogy milyen pozícióba kerülsz, hogy mikor léptél be a rendszerbe, hanem attól, hogy milyen struktúrájú üzletet építesz, milyen gyorsan szeretnél előrejutni. Ettől nem piramisrendszer az egész, tehát kereshetsz jóval többet annál, aki nálad 10-20 évvel hamarabb csatlakozott a céghez– magyarázza. 

Egy jó hálózatépítő nem tukmál

Az is tévhit, hogy az MLM-es vállalkozók napja másból sem áll, csak tukmálásból.

„Én nem próbálok senkit rávenni arra, hogy lépjen be. A hálózatépítés nem arról szól, hogy nyomulok. Egy jó hálózatépítő beszélget az emberekkel és odafigyel rájuk: érdeklődik, kérdez, megtudja, mik a problémák és megoldást kínál. Utána az illető eldönti, hogy él-e ezzel a megoldással vagy sem. Ha valaki az egészségét szeretné karbantartani, akkor arra ad megoldást, ha pedig valaki szeretne valami plusz jövedelemhez jutni, akkor arra.”

Gábor és a felesége körülbelül másfél-két évig építette aktívan a hálózatát, majd 2014-re egy komoly menedzseri szintet értek el. Ez már a hálózatépítés egy következő fázisa, amikor a hangsúly az új üzlettársak segítésén, elindításán, a fogyasztókkal való kapcsolattartáson és a vevőgondozáson van. „Fontos, hogy megtartsuk azokat a vevőket, akiknek szimpatikusak a termékek. Ehhez az kell, hogy beszélgessünk velük, foglalkozzunk a problémáikkal” – részletezi.

A sikerért meg kell dolgozni

Egy MLM rendszerben nagyon komoly karrierlehetőségek vannak, de ez a befektetett munka mennyiségén múlik. „A magyarországi átlagjövedelem többszörösét is meg lehet keresni egy ilyen rendszerben, és mindenki olyan szintre jut el, amilyen szintre szeretne, ami nyilván attól függ, hogy mennyi energiát tesz bele. Az egyén tervein, céljain múlik. Mi elértünk egy menedzseri szintet és ezt tartjuk, de efölött is vannak komoly szintek. Több olyan ember kell, aki olyan ambíciókkal áll neki üzletet építeni, mint amilyennel mi nekiálltunk, akkor tudunk továbblépni. Nekünk nem kell eladnunk, mi inkább információt adunk át az embereknek, és megtanítjuk őket arra, hogy hogyan lehet egy ilyen üzletet építeni. A jövedelmünk nagy része most már passzív, tehát már nem az aktív hálózatépítés fázisában vagyunk” – magyarázza Gábor.

De hogy tudják eloszlatni az MLM rendszerekkel kapcsolatos tévhiteket az emberek fejében? „Én soha nem kezdtem el magyarázni, hanem mindig kérdeztem. Amíg nem tudom, hogy mi a probléma, nem tudom, hogy mire válaszoljak. Sok esetben az embereknek nem volt konkrét tapasztalata, csak hallották innen-onnan, hogy az MLM-mel valami baj van. Aztán el tudtam nekik mondani, hogy a mi márkánk miben más, mint amit eddig hallottak.”

Az MLM rengeteg dologra megtanít

Gábor szerint egy MLM üzlet felépítése mindenkinek hasznos lehet, aki vállalkozásban gondolkozik. „Egy MLM rendszerben meg lehet tanulni, hogy hogyan érdemes az embereket vezetni, hogyan lehet az idővel gazdálkodni, meg lehet tanulni a vállalkozói gondolkodásmódot, hogy hogyan gazdálkodjunk a pénzzel vállalkozóként. Én úgy gondolom, hogy ha valaki vállalkozásban gondolkozik, érdemes lenne először egy MLM üzletet felépítenie, mert sok mindent meg lehet tanulni belőle, ami szükséges egy klasszikus vállalkozás hatékony működtetéséhez is. Amit kihangsúlyoznék, hogy egy jó, igazságos MLM rendszerben az tud igazán egy magas szintre eljutni és sok pénzt keresni, aki a megfelelő mennyiségű munkát beleteszi. És ez nem attól függ, hogy mikor regisztrál, hanem attól, hogy hajlandó-e tanulni, hajlandó-e értő, odafigyelő módon kommunikálni az emberekkel és nem nyomulni. A jó MLM-es hallgat, figyel, kérdez és megoldást ad a problémákra.”

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala