Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan oka lehet, ami miatt esetleg olykor nem alszunk eleget: előfordulhat, hogy túl sokat vacsoráztunk, és az elnehezült gyomrunk miatt nem tudunk álomba szenderülni, esetleg a fejünkben kavargó gondolatok váltják ki a hajnalig tartó forgolódást, vagy épp gyermekünk betegsége tart ébren minket is. A neheze persze másnap jön, amikor megcsappant energiaszinttel, gyűrött arccal, álmos szemekkel kell nekivágnunk a munkának, meg mindannak, ami utána jön. Bár nem létezik olyan csodaszer, és annyi kávé sem, ami a kimaradt alvást egycsapásra pótolhatná, de van pár egészséges tippünk, amelyekkel talán eddig nem ismert tartalékokat mozgósíthatunk.

1. Hidratáljunk

Az első és legfontosabb dolog, amit egy fáradt reggelen tehetünk: igyunk vizet! Közvetlenül ébredés után gurítsunk le legalább három decivel, de ha biztosra mennénk, duplázzuk meg a mennyiséget. Meg fogunk lepődni, milyen frissítően hat ránk ez a néhány korty, ugyanis amint visszatöltjük a megcsappant vízháztartásunkat, közérzetünk máris javulni kezd. Energiaszegény napokon érdemes különösen figyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, de nem mindegy, mit iszunk, vagyis gyakrabban nyúljunk a vizespalack, mint a kávéscsésze után! Ha unalmasnak találjuk a tiszta vizet, citrom vagy lime facsart levével, néhány szem eperrel, esetleg egy kis uborkával dobhatjuk fel, de akár extrémebb ízekkel is kísérletezhetünk.

Álmatlan éjszaka? Nincs minden veszve! - munka, munkanap, energia

2. Reflektorfényben

Ha kipipáltuk az első pontot, esetleg bevállaltunk egy hideg-meleg váltott zuhanyt is, valószínűleg már kipattantak a szemeink, de hogy garantáltan nyitva is maradjanak, iktassunk be egy rövid sétát a reggelünkbe. Szálljunk le egy buszmegállóval hamarabb, vagy ha autóval járunk dolgozni, menjünk egy kört az épület körül, a lényeg, hogy töltsünk el legalább negyed órát a friss levegőn, és természetes fényben, a napfény hatására ugyanis leáll szervezetünkben az alvásra serkentő melatonin hormon termelése. A könnyű mozgás serkenti a vérkeringést, fokozza szervezetünk oxigénellátását, ezért érdemes napközben többször megismételnünk, amikor úgy érezzük, mindjárt az asztalra borulunk a ránk törő fáradtságtól.

3. Fehérjék előnyben

Valószínűleg sokak számára ismerős az érzés, amikor egy átforgolódott éjszaka után szinte csillapíthatatlan éhség gyötör minket egész nap: a túlélés elvén működő szervezetünk próbál minél több energiához jutni, ha már a szükséges pihenése kimaradt, azonban ajánlott résen lennünk, mivel is csendesítjük el korgó gyomrunkat. Tervezzünk több, könnyebb étkezést a napunkba, azonban kerüljük a gyors enyhülést ígérő cukros ételeket, nassolnivalókat, ahogy a nehéz fogásokat is, ezekkel ugyanis csak még inkább megterhelnénk az amúgy is kihívásokkal küzdő testünket. Fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket, mint például kesudiót, mandulát, joghurtot, sajtot, tojást, csirkehúst és halat, illetve magas víztartalmú gyümölcsöket. Ahogy a zsíros ebéd, úgy az esti gyorséttermi vacsora is tiltólistás ilyenkor.

Álmatlan éjszaka? Nincs minden veszve!

4. Csendespihenő

Amennyiben tehetjük, iktassunk be 20 percnyi szundikálást a napunkba (home office-ban dolgozók előnyben), mivel ez a rövid pihenés sokkal többet ad, mint a sokadik csésze kávé. Szervezetünk ciklikus működésére tekintettel a legjobb, ha délután kettő és négy óra közé időzítjük a villámalvást, szigorúan betartva az időkeretet. Használjunk ébresztőt, és amint megszólal, keljünk fel, majd néhány óvatos mozdulattal hozzuk újra lendületbe magunkat. Ha kíváncsiak vagyunk az angolul power napnek nevezett csendespihenő további élettani hatásaira, és egy extra frissítő technikára, itt olvashatunk róla.

+1 B terv

Bár ez a pont nem az energianyerésről szól, mégis témába vágó. Amennyiben munkakörük kellő szabadságot ad feladataink ütemezésére, éljünk vele. Ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk koncentrálni, vagy hiába várjuk a kreatív gondolatokat, bosszankodás és egy helyben toporgás helyett tervezzük újra a napunkat. A monoton, robotpilóta üzemmódot igénylő teendőket valószínűleg gond nélkül el tudjuk végezni akár félálomban is, így nem megy pocsékba a munkaidőnk, ráadásul másnap fókuszálhatunk a fontos projektekre.

Ha szükségesnek érezzük, próbáljuk ki a fentieket, azonban amikor csak tehetjük, aludjunk eleget, ami egy aktív felnőtt esetén legalább napi hét órát jelent. Amennyiben az álmatlanságunk állandósul, mindenképp forduljunk szakemberhez, és ha a probléma oka a munkahelyi túlterheltségben, nyomasztó légkörben keresendő, ne habozzunk váltani! Válogassunk a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint, váljunk láthatóvá a munkáltatók számára, valamint kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkanap, alváshiány, energia, felfrissülés