Állások ezreire nem találnak szakembert

Szakmunkás, mérnök, orvos - ez a három legnehezebben betölthető szakmák között mind globálisan, mind pedig magyarországi viszonylatban - derül ki a Manpower Group legutóbbi Tehetség felméréséből. Informatikai területen is tartós probléma a szakemberhiány, és az iparág dinamikus növekedéséből adódóan tovább fokozódik a verseny a tehetségekért.

Hazánkban az információs és kommunikációs technológiák (röviden IKT) szektora az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely jelentősen hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, a hazai GDP 10-12 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt években 4,5 százalékos bővülés jellemezte az iparágat, és ez volt az egyetlen szektor, amely a válság időszakában is növekedni tudott. A szektorban további jelentős növekedési potenciál van, ám ennek legnagyobb akadálya a jól képzett szakemberek hiánya. Ezt mutatja, hogy ma Magyarországon több mint tízezer betöltetlen pozíció van IT területen.

A magyar munkáltatók közel fele (45 százalék) számolt be arról, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során: kevés a jelentkező, és gyakran a technikai készségek is hiányosak. A cégek tehát igyekeznek megtalálni, és magukhoz csábítani a legjobbakat. Nehezíti a feladatot az IT-sekre jellemző, sajátos szempontrendszer is.

Állások ezreire nem találnak szakembert

A vonzó bérezés nem elég

"Ma Magyarországon egyre erőteljesebb a munkaerő-piaci verseny a legkiválóbb informatikus szakemberekért. Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, és sok esetben nem is a bér a döntő szempont" - foglalja össze tapasztalatait a toborzással kapcsolatban Magyari Andrea, az iGO Navigációt fejlesztő NNG Kft. HR-igazgatója.

Állások ezreire nem találnak szakembertAz NNG Kft. állásajánlatait itt találjuk!

A szakember szerint a többi szakmához képest mások a munkát keresők szempontjai az IT-szektorban. Azt tapasztalják, hogy a pályázók számára inspiráló, ha komplex technológiai probléma megoldásán dolgozhatnak, és ötletük beépülhet a termékbe. A legjobbak szenvedélyesen keresik az izgalmas, már-már megoldhatatlan feladatokat, hiszen ezek révén fejlődhetnek tovább. A legjobb szakembereknek szenvedélye a programozás, előnyben részesítik azt a munkalehetőséget, ahol szintén ezzel a szemlélettel találkoznak. Jellemző, hogy egy-egy programozói verseny is számos fejlesztőt mozgat meg - tette hozzá a HR-igazgató.

Állások ezreire nem találnak szakembertA Profession.hu-n ilyen IT fejlesztő/programozó állásokat, illetve ilyen IT üzemeltető munkákat találhatunk!

A szakmai kihívásokon túl a környezet is nagyban befolyásolja a fejlesztői munkát, különösen fontosak például a kényelmes, ergonomikus székek, a munkaállomások kialakítása. "Sokat számít, hogy programozók alapították az NNG-t, így pontosan tudják, mitől lesz egy fejlesztő számára vonzó a munkakörnyezet - ezt tartottuk szem előtt irodánk kialakításánál is" - tette hozzá.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A lányokat is megcélozzák

A folyamatos technológiai fejlődés miatt a verseny csak szorosabb lesz, s egyre fontosabb lesz már a frissdiplomásokat, fiatalokat megszólítani - de legalább ilyen fontos lesz a programozói szakmában eddig méltatlanul alulképviselt lányok bevonása is az IT területre - mondta Magyari Andrea.

Az Ericsson tavaly elindított egy programot, amelyben a tinilányokat próbálták az informatika felé terelni. A Skool célja az volt, hogy a fiatal lányok megismerjék az informatika alapjait, és kedvet kapjanak hozzá, hogy később akár maguk is informatikusi pályára lépjenek. A cél az, hogy a 10 év múlva diplomázó informatikusok 20-25 százaléka nő legyen.

Állások ezreire nem találnak szakembertAz Ericsson állásajánlatai itt taláhatók!

A végzett informatikusok mindössze 6 százaléka hölgy hazánkban. Az Ericsson Magyarországnál ezt az átlagot meghaladva, a kollégák mintegy 8 százaléka nő - mondta el Jakab Roland, a vállalat ügyvezető igazgatója a tavalyi program kapcsán. "Globális célkitűzésünk, hogy 2020-ra munkatársaink 30 százaléka közülük kerüljön ki. Törekszünk arra, hogy minden fórumon, így a Skool újszerű programsorozatán keresztül is megmutassuk, hogy a telekommunikációs és informatikai terület is vonzó lehet számukra" - tette hozzá.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, állásajánlat, IT, informatika