Ma egy jelentkezés mindössze néhány kattintás az interneten. Ez a könnyebbség megtöbbszörözte a beadott jelentkezések számát, és nagyban rontott a hatékonyságon - hívja fel a figyelmet Baráth András okleveles önéletrajz-tanácsadó egy cikkében.

A Profession.hu-n feladott hirdetésekre gyakran több száz, ezer jelentkezés fut be. A jelentkezők is 150-200 pályázattal próbálkoznak.

1. Csak olyan állásra jelentkezzünk, amelyhez megfelelő a képzettségünk és tapasztalatunk!

Próbáljunk meg olyan állásajánlatokat keresni, amelyek megfelelnek a képességeinknek, képzettségünknek, és elég hozzá a szakmai tapasztalatunk is. Az is nagyon fontos, hogy mindig az adott álláshirdetésre szabjuk az önéletrajzunkat és a kísérőlevelet.

Álláskeresésnél hatékony a szőnyegbombázás?

Pontosan meg kell határozni, hogy pontosan milyen munkát végeznénk. Ha túlságosan "magasra teszi a lécet" valaki, akkor nagyon sok csalódás fogja érni.

2. Ne adjuk be kétszer ugyanoda!

A benyújtott pályázatokat nyomon kell követni: érdemes megjegyezni, hogy hol jelent meg a hirdetés, mit írtak benne. A visszajelzések nyilvántartása is fontos, nehogy előforduljon, hogy többször is beadja valaki ugyanarra az állásra a pályázatát.

3. Ne ugyanazt az önéletrajzot küldjük mindenhová!

Célszerű előre összeállítani az önéletrajzunk vázlatát (ehhez a Profession.hu is kínál sablonokat). Ám amikor egy konkrét álláshirdetésre jelentkezünk, az adott cégre, állásra kell szabnunk. Például a vállalat számára fontos értékeket kell hangsúlyoznunk, olyan képzettséget kell előtérbe helyeznünk, amelyre szükség van, a hirdetés szövege alapján soroljuk fel a képességeinket és az erősségeinket. Ezzel egyedivé tehetjük a pályázatunkat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minden cégnek érdemes megvizsgálni a profilját, a vízióját (ezeket általában megtalálhatjuk a honlapjukon). Íme egy eléggé sarkított példa: egy ökobútorokat gyártó vállalatnál előnyt jelenthet, ha valaki aktívan részt vesz egy környezetvédelmi mozgalomban, viszont egy szőrmékkel foglalkozó munkaadónál hatalmas hátránnyal indul, ha ez kiderül.

4. Ne csak e-mailben jelentkezzünk!

Baráth András azt tanácsolja az álláskeresőknek, hogy ne csak e-mailben vagy az interneten pályázzanak, hanem küldjék el postán is az önéletrajzukat. Amikor ma egy vezető legalább napi 50-60 e-mail terhe alatt nyög, akkor egy postán érkező, igényes papírra nyomtatott önéletrajzzal és kísérőlevéllel sokkal könnyebben felkelthetjük a figyelmét.

5. Hirdessük magunkat!

Nem elég, ha csak a meghirdetett állásokra vadászunk, magunkat is hirdessük. Például töltsük fel az önéletrajzunkat a Profession.hu Állást keresek oldalára.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, álláshirdetés, jelentkezés