Nagyon fontos tényező álláskeresésnél, hogy milyen kommunikációs készségekkel rendelkezünk. Sorsdöntő lehet! Cikkünkben az egyik leghíresebb én-márka szakértő, Dan Schawbel segítségével megmutatjuk, mi a 4 legfontosabb szempont.

Gondoljuk végig, hány e-mailt és levelet írtunk ezen a héten. Vajon minden célba talált? Az, aki elolvasta, tökéletesen megértett bennünket? Ha nem, akkor rengeteg időt és energiát veszítettünk, ami egy álláskereső számára megengedhetetlen.

Az íráskészség különösen sokat számít, amikor levelezünk valakivel, elemzéseket írunk, prezentációkat, ajánlatokat készítünk. Ha írásaink stílusa zavaros, rossz a helyesírásunk, mondataink döcögnek, nem fogjuk tudni átadni mondanivalónk lényegét sem, és elveszítjük az irántunk való bizalmat. A szakértő szerint sikeres karrier aligha képzelhető el jó íráskészség nélkül.

Álláskeresés: 4 tipp az íráskészség fejlesztéséhez

A jó íráskészségen túl az is fontos, hogy mindig megtaláljuk a megfelelő hangot. Ha a barátainknak írunk, elég a tömör, rövidítésekkel teli üzenet. De az üzleti életben - ha éppen egy állásinterjúra szeretnénk bekerülni -, világosan, kerek mondatokban, szakszerűen és sallangmentesen kell fogalmaznunk.

Nézzük, mi az a 4 legfontosabb tényező, amivel fejleszthetjük íráskészségünket!

1. Gondoljuk végig, kinek és mit írunk!

Egészen más, ha már volt személyes kapcsolat közöttünk, és akkor is, ha még ismeretlenek vagyunk egymás számára. Általános szabály, hogy minél közelebbi a kapcsolat, a szövegnek annál kevésbé kell hivatalos hangvételűnek lennie. Technikai szakkifejezések használata előtt gondoljuk végig, mennyire érthetőek ezek mások számára! Üzenetünk célját tartsuk mindig szem előtt! Különösen ügyeljünk a stílusra, ha olyasvalakinek írunk, akivel még nem találkoztunk!

2. Formázzuk a szöveget!

A másik félnek nincs ideje arra, hogy hosszú, átláthatatlan szövegen rágja át magát. Egy jól tagolt és figyelemfelkeltő kiemelésekkel ellátott szöveget azonban mindenki szívesen elolvas. És mivel állást keresünk, ne feledjük a legfontosabbat: magunkat kell eladni általa, tehát reklámlehetőség számunkra. A legfontosabb, hogy írásban felkeltsünk magunk iránt a figyelmet, és könnyen olvashatóvá tegyük gondolatainkat.

3. Gondoljuk át, mit szeretnénk elérni!

Először mindig azt kell eldöntenünk, hogy írásunkkal milyen tartalmat szeretnénk közvetíteni, és milyen érzést akarunk vele kiváltani.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Többször nézzük át és ellenőrizzük a szöveget!

Az első vázlat elkészülte után olvassuk át, amit írtunk. Gondoljuk végig, benne van-e minden, amit át akarunk adni. Ellenőrizzük a nyelvhelyességet, a helyesírást és a súlypontokat. Gondoskodjunk arról, hogy minden mondat logikus folytatása legyen az előzőnek! Jól működő módszer a bizonytalanabbaknak: olvassuk fel hangosan! Vagy adjuk oda másnak ellenőrzésre, véleményezésre.

Lehet, hogy csak a sokadik próbálkozásra születik meg a végleges szövegünk, de idővel rutinná válik az írás és már elsőre is elégedettek leszünk vele. Ne adjuk fel, és ne legyintsünk, hogy nekünk ez nem megy! Minden tanulható és fejleszthető. Minden!

Forrás: Dan Schawbel: Én 2.0

Készítette: S. G.

Címkék: kommunikáció, álláskeresés, karrier, írás, önéletrajz