A híres testbeszéd-szakértő páros, Allan és Barbara Pease szerint egy üzleti szituációban nem az a lényeg, hogy mit mondunk, hanem ahol ülünk. Hogy is van ez? Mi van ennek a hátterében? Utánajártunk!

Állásinterjúkkal kapcsolatos cikkeinkből is már jól ismerhetik olvasóink, hogy az interjúztatóval kifejezetten érdemes folyamatos szemkontaktust tartani és önbizalmunkat a meggyőzően és hitelesen kommunikálni. Ám ez nem mindig olyan egyszerű - főleg akkor, ha ülőpozíciónk előnytelen vagy nem túl szerencsés a minél jobb hatás eléréséhez. Sok helyen már kifejezetten figyelnek a tárgyalók előnyös és egyenrangú berendezésére, ám elképzelhető, hogy pont ennek hiányában nem tudunk igazán remekelni, és azt érezzük, ez most nem jött össze.

Ne így éljük meg, inkább vértezzük fel magunkat előre, hogy nehezített terepen - és előnytelen asztalok mellett is - a lehető legjobb formánkat hozhassuk.

Nézzük, mit érdemes tudni az asztalokról, melyik mit hoz ki belőlünk egy állásinterjún!

1. A TÉGLALAP ALAKÚ ASZTAL

Ez általában egy íróasztal is, klasszikusan ezt használja mindenki az irodában. Azonban egy állásinterjún vagy tárgyaláson további jelentéssel is bír. Rövid beszélgetésekhez ideális, ám dorgáláshoz és kritikákhoz is. Méreténél fogva lehetővé teszi, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, és kifejezetten bátorítja a szemkontaktust.

TÖBB MINT 11.000 FRISS ÉS MEGBÍZHATÓ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Állásinterjún: az sem mindegy, hogy milyen formájú!

2. A KEREK ASZTAL

Arthur király nevéhez fűződik ennek bevezetése, és ő azért alkalmazta, hogy ennek köszönhetően hasonló tekintéllyel ruházza fel lovagjait.  A munka világában sincs ez másképp, a leggyakoribb választás akkor, ha szeretnénk oldott, meghitt, őszinte légkört teremteni. Ha állásinterjún ilyen asztalhoz invitálnak bennünket, érdemes azért résen lenni, nehogy túl gyorsan elfogadjunk például egy fizetési ajánlatot vagy a munkakezdés időpontját.

Állásinterjún: az sem mindegy, hogy milyen formájú!

3. A NÉGYZET ALAKÚ ASZTAL

Ez a fajta asztal nagyon szélsőséges és ennél fogva kifejezetten veszélyes, figyeljünk rá tudatosan! Ugyanis a mellettünk ülővel együttműködésre késztet, míg a velünk szemben ülő személyek ösztönösen is ellenállást válthatnak ki belőlünk. Nem kell magyarázni, hogy egy állásinterjún a felek hogyan helyezkednének el egy ilyen asztal körül. Tehát ha ilyen asztalhoz invitálnak bennünket, és ezt nincs lehetőségünk megváltoztatni, igyekezzünk minél empatikusabbak és türelmesebbek lenni.

Állásinterjún: az sem mindegy, hogy milyen formájú!

Érdemes hát ezt a tényezőt is figyelembe venni, ha szeretnénk növelni az állásinterjún biztosított teljesítményünket és meggyőzőképességünket. Ha nagyon zavaró a tárgyaló berendezése és az ülőpozíciónk, illetve kénytelenek vagyunk így lefolytatni a beszélgetést, ügyeljünk arra tudatosan, hogy az önbizalmunkat és kisugárzásunkat a megfelelő szinten tartsuk végig. Ha figyelünk erre, akkor esélyeinkből nem veszítünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Emellett ne feledjük azt sem: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk. Keressük meg végre a nekünk való új állást! Tíz szempontot is adunk a minél gyorsabb kereséshez:

1. Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

2. Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

3. Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

4. Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

5. Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

6. Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

7. Szakmunkás állásra vadászunk? Majdnem ezer hirdetés itt!

8. Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

9. Többet akarunk keresni? Több, mint száz nyitott pozíció!

10. Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal. Dobjuk be magunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, állásinterjú, asztal, környezet, testbeszéd