Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjúra vonatkozó tanácsok között gyakran előfordul, hogy a jelölt legyen „proaktív”, „magabiztos”, „határozott” és „rátermett”. Mindezek a személyiségjegyek vagy viselkedésformák azonban távol állnak a visszahúzódó, vagyis introvertált személyiségtípusoktól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehetnek sikeresek az állásinterjún, sőt! A megfelelő odafigyeléssel ennek a visszafogottabb személyiségtípusnak jó eséllyel sikerül meggyőznie az interjúztatót arról, hogy ő a legjobb jelölt. Hogyan? Az alábbiakban a The Undercover Recruiter tanácsait vesszük sorra, de ki is egészítjük őket!

Felkészülés

Győződjünk meg róla, hogy elegendő idő áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a megfelelő mentális és fizikális állapotba hozzuk magunkat az interjú előtt. Ha lehet, vegyük ki az aznapot szabadságnak aktuális munkahelyünkön, de legalább a reggelünket tegyük szabaddá. Végezzünk még egy utolsó körös kutatást a céggel vagy pozícióval kapcsolatban az interneten, de figyeljünk arra is, hogy nyugodtak és éberek maradjunk. Jógázzunk, vagy ugorjunk be egy teára és süteményre az interjú előtt! Tervezzük meg jó előre az útvonalat, és ha lehet, menjünk is el egyszer az interjú helyszínére pár nappal a meghirdetett időpont előtt, hogy aznap legalább az odatalálás ne jelentsen stresszfaktort.

Profession tipp: Az interjú során hatalmas nyugalmat adhat a tudat, ha vannak nálunk olyan dokumentumok, konkrét „bizonyítékok”, melyek önmagukért beszélnek, és elő lehet őket venni, ha szükségét érezzük. Készítsünk részletes portfóliót eddigi munkáinkról, szedjük össze egy mappába díjainkat, okleveleinket. Ha úgy alakul, rögtön meg tudjuk mutatni a referenciákat, ha nem, akkor pedig egyszerűen biztonság tudatot ad, hogy van egy „mankó”, melyre támaszkodhatunk.

Állásinterjú: tippek introvertált jelölteknek!

Érkezés és bemutatkozás

Az extrovertált személyiségtípusba tartozók egy egész csoporttal képesek kapcsolatot teremteni és amikor beszélnek, nem okoz számukra problémát a „tömeg”. Ez introvertáltaknál épp ellenkező módon működik: a tömegtől hajlamosak megrettenni, sokkal inkább elemükben érzik magukat akkor, amikor egyetlen emberrel kell beszélgetniük. A visszahúzódó jelöltek így könnyen leblokkolhatnak, amint egy 3-4 fős társaság előtt kell beszélniük az interjú során. Mielőtt belépünk a terembe, értékeljük át a helyzetet: ne úgy gondoljunk a jelenlévőkre, mint csoportra, hanem úgy, mint 1-1 szakemberre, akikkel külön-külön lesz alkalmunk szót váltani.

Profession tipp: Az introvertáltak hajlamosak lehetnek arra, hogy egyetlen személyhez beszélnek az egész interjú során, ugyanis így próbálják csillapítani lámpalázukat, amely abból adódik, hogy tömeg előtt kell beszélniük. Ennek elkerülésének érdekében próbáljunk tudatosan figyelni arra, hogy mindenkivel szemkontaktust teremtsünk. Ha kell, minden válasz előtt nézzünk rá az előttünk ülők mindegyikére. Amikor elkezdünk beszélni, már nézhetünk csak annak a szemébe, aki a kérdést feltette. A válasz után ismét vigyük végig tekintetünket a többieken.

Eredmények bemutatása

Még a gondolattól is kiráz a hideg, hogy „el kell adni magunkat” az állásinterjún? Pedig előbb-utóbb minden felvételin eljön a pillanat, amikor eredményeinkről és sikereinkről kell beszélnünk annak érdekében, hogy alátámasszuk az önéletrajzban leírtakat. Ne úgy vegyük, hogy magunkat kell fényeznünk, helyette tekintsünk úgy a kérdésre, hogy arra kíváncsiak, hogy milyen tudással rendelkeznünk és mivel tudnánk hozzájárulni az új helyen a folyamatokhoz! Ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy „magunkról kell beszélnünk”, tekintsünk a kérdésre úgy, mint egy alkalomra, amikor megoszthatjuk azokat a készségeinket. Így máris nem tűnik olyan félelmetesnek a dolog.

Profession tipp: Ha nehezünkre esik saját sikereinkről beszélni, akkor meséljünk arról, hogy mi mindent tanultunk az adott projektből és ezt hogyan tudnánk kamatoztatni az új munkahelyen. Ha belezavarodunk és kellemetlenné válik a szituáció, annak valószínűleg az az oka, hogy nehezen viseljük, ha huzamosabb ideig minden szempár ránk szegeződik. A „vallatást” változtassuk párbeszéddé az által, hogy mi is kérdezünk. Már az interjú előtt készüljünk olyan kérdésekkel, melyeket vészhelyzetben bevethetünk. Például: „Úgy tudom, a vállalat az elmúlt hónapban teljes arculatváltáson ment keresztül. Milyen visszhangot váltott ki és hogyan élték ezt meg a cégen belül?”

Nézzük át a fentieket és alkalmazzuk a tanácsokat saját személyiségünknek megfelelően. Ne feledjük, hogy az introvertált személyiséggel rendelkezők ugyanolyan eséllyel indulnak az állásért, csak más dolgokra kell figyelniük a felkészülésnél, mint az extrovertáltaknak. Használjuk ki erősségeinket, mint például a részletekre való odafigyelés, az empátia és mások meghallgatásának képessége. Tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken és pályázzunk új állásokra! Ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján itt.

Az is fontos, hogy szánjunk az alábbi beállításokra néhány percet, hogy utána mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala

 

    Címkék: állásinterjú, introvertált személyiség, álláskeresés, felvételi, interjúkérdések, stratégia