"Nem engem vettek fel, mert nem voltak kapcsolataim." Ismerősen cseng? Sokszor egy-egy sikertelen állásinterjú után elhangozhat ez a csalódott mondat. Ám a dolog nem mindig ennyire egyszerű. Két kiválasztási szakembert kérdeztünk meg erről: valóban számítanak a kapcsolatok?

"Igen, fontosak a kapcsolatok, de nem a protekciós értelemben" - tudtuk meg egy inkognitót kérő HR menedzsertől, aki elsősorban informatikai területre keres szakembereket. - "Szerintem inkább hátrány, ha valakit ilyen úton szeretnének felvetetni egy pozícióra. Nem azt mondom, hogy gond, de a jó jelöltnek a napi taposómalomban is helyt kell állni, és a mi profilunkban nincsenek puhán értelmezhető képességek és készségek: itt valaki vagy ért a munkájához, vagy nem, de akkor ezzel a vállalatnak okozhat súlyos károkat. Ám azért hálás vagyok én is, ha valaki valakit beajánl, mert az én keresésemet gyorsítja fel. Nekem is rengetegen ajánlgatják, ha megüresedik egy pozíció, hogy van egy ismerősöm, aki szóba jöhetne. Ilyenkor azt mondom, hogy jó, küldje el az önéletrajzát, de nem tudok garantálni semmit. Erre sokszor volt már példa, és az esetek többségében nem is volt megfelelő a jelölt. Ám az is igaz, hogy a kollégáim véleményét is mindig kikérem. A lehetőségeket mindig megadjuk, meghirdetjük házon belül és kívül is az állást."

Állásinterjú: tényleg számítanak a kapcsolatok?

Ezek szerint szükség van kapcsolatokra, ismeretségekre, de ehhez hiteles szakembernek is kell lenni. Önmagában az, hogy ki kit ismer, még nem jár együtt a felvétellel. Interjúalanyunktól azt is megtudtuk, hogy a legelső, amit fellapoz újra egy új pozíció esetén, az azoknak a pályázati anyaga, akik már jártak nála korábban. "Sokszor volt olyan, hogy valaki emberileg nagyon passzolt, de szakmailag, tapasztalat szempontjából nem felelt meg az adott kritériumoknak. De ez nem jelenti azt, hogy nem dolgozhat velünk a jövőben. És azt tanácsolnám az álláskeresőknek, hogy ne essenek kétségbe, ha őket nem ajánlja be előre senki, mert a HR-es számára nem ez számít elsősorban. Mi addig keresünk, amíg megtaláljuk a megfelelő embert. Ez néha több időt is igénybe vehet, és akár visszatérhetünk olyan jelöltekre, akikkel lehet, hogy hónapokkal korábban már felvettük a kapcsolatot." 

Pelyhes-Barabás Melindát, a Randstadnál betöltött senior recruiteri tapasztalatáról kérdeztük - ő jelenleg gyesen van két kislányával.

"Nézzük csak! Az ajánlások nagyon jól használhatók - avat be minket a szakember -,elég gyakori, hogy így indulunk el. Sokszor kértem én is meghatározó személyek, ismerősök véleményét adott szakterületen, cégen vagy munkakörön belül: tudna-e ajánlani valakit az adott pozícióra és az elvárási feltételekhez igazodva. Ez ugyanis egy-két lépéssel leegyszerűsítheti a keresési folyamatot, hiszen az állásinterjún nem lehet minden szituációt tesztelni, a sokéves szakmai kapcsolatok és vélemények - pláne egy kívülállótól - jóval többet elárulnak az illetőről. A Facebook és egyéb közösségi portálok is nagyon hasznosak, ott szinte mindig megnéztem a jelöltek adatlapját. Sokan azt vallják, hogy ez privát szféra, de gondoljunk csak bele: miért játszanánk szerepet a munkahelyünkön? Miért ne vállalnánk azt, hogy milyen emberek vagyunk a szabadidőnkben? És a referenciákról is érdemes szót ejteni: itt elsősorban a vezetői pozíciókra esélyes jelölteknél lehet jelentősége, mi a vélemény az illetőről, milyen lenyomatot hagyott maga után a korábbi munkatársainál."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fentiekből is kitűnik: kapcsolatai mindenkinek vannak, és mi magunk befolyásoljuk. A munkatársak, a volt főnök, a szomszéd, az unokatestvér, egy nyaralótárs, egy korábbi fejvadász vagy HR-es, akinél már jártunk - mindenki véleményt és ajánlást adhat rólunk, ha szembetalálja magát a kérdéssel: "Tudnál ajánlani nekem erre a pozícióra valakit?" Mennyit érhet az a karrierünk szempontjából, amit mások mondanak rólunk? Sokat! Többet, mint hinnénk! Tegyünk meg hát mindent azért, hogy jó véleménnyel legyenek mások rólunk, hiteles szakembernek tartsanak - még akkor is, ha már nehezen viseljük el a meglévő munkakörünket, és aktívan keressük az új kihívásokat.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, kapcsolatok, közösségi oldal