Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felvételi előtti stresszben valószínűleg mindenre gondolunk, csak arra nem, hol leszünk 5 év múlva. Annak, hogy sokaknak elkerüli a figyelmét ez a potenciális kérdés, több oka is lehet. Felvételi előtt állva valószínűleg nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy az adott pozícióval kapcsolatban minden információt begyűjtsünk és megfelelően felkészüljünk, mint arra, hogy mit fogunk csinálni akkor, ha már felvettek. Általában csak az interjú napjáig terjednek gondolataink, nem tervezünk előre, hiszen ez az aktuális kihívás, aminek meg kell felelnünk. Éppen ezért ér sokakat meglepetésként, amikor felteszik a kérdést: „Hol látja magát 5 év múlva?"

A legjobb, ha ezt előtte átgondoljuk, de ha véletlenül mégsem érkeztünk előre megfontolt válasszal, inkább kérjünk egy kis időt az interjúztatótól és pár másodperc alatt szedjük össze gondolatainkat.

Semmiképpen se válaszoljuk az alábbiakat:

„Nem tudom, nem tervezek annyira előre.”
„5 év múlva remélem, már a saját vállalkozásomat vezetem.”
„Mindenképpen magasabb fizetésért szeretnék dolgozni.”

Gondoljuk át inkább előre, hogy melyek a reális elvárásaink a karrierünkkel kapcsolatban? Mik az ambícióink? Vajon ez a konkrét pozíció hozzáad valamit ezek eléréséhez?

Állásinterjú: Hol látja magát 5 év múlva?

Profession tipp: Gondoljuk át, hogy az állásinterjún azért veszünk részt, mert a cég, ahová pályáztunk, egy konkrét problémára vagy feladatra keres embert. Nyilván nem szeretnénk azt az érzést kelteni, hogy még meg sem kaptuk az állást, de már másfelé kacsintgatunk. A válaszban benne kell lennie annak, hogy fejlődni akarunk, de nem akarunk kiugrani sem a pozícióból az első adandó alkalommal egy másik, jobb vagy magasabb beosztás kedvéért. A kombináció tehát egyszerű: motivációt, fejlődőképességet, nyitottságot és a lojalitást egyszerre kell mutatnunk. De hogyan?

Szabina, egy multinacionális szállítmányozásicég toborzási szakértője a Profession.hu-nak úgy fogalmazott: ne abban gondolkodjunk, hogy milyen álmaink vannak 5 évre előre, hanem induljunk ki abból, hogy reálisan hová vihet ez a pozíció pár éven belül és ez hogyan illeszkedik általános szakmai céljainkhoz. Szabina pozitív példaként hozta fel azt, amikor egy jelölt a következő képen válaszolta meg a kérdést:

„Nos, nagyon izgalmasnak találom ezt a pozíciót, mert 5 éven belül szeretnék olyan szakemberré válni, aki szerteágazó és mély tudással rendelkezik a logisztikai szakmában és tudom, hogy ez egy olyan vállalat, ahol erre a fejlődésre lehetőségem lenne. Nagyon szeretnék az elkövetkezendő években több menedzseri felelősséggel járó feladatot ellátni, és akár projekteket is vezetni. Szerencsés vagyok, mert eddigi pályafutásom során több, fantasztikus menedzserrel dolgoztam együtt és ez arra motivál, hogy magam is kiváló menedzserré váljak.”

Szabina szerint ez a válasz sokat elárult az illető elkötelezettségéről a szakma iránt, és burkoltan arra is utalt, hogy az illető számára igen fontos, hogy olyan kollégák vegyék körül, akik inspirálják, és később ő maga is egyfajta mentorrá váljon. De mi a helyzet azokkal, akik nem „álmaik munkájára” jelentkeznek?  „Az is teljesen rendben van, ha valaki egy junior pozícióra, vagy egy általánosabb feladatkörre jelentkezik és elismeri, hogy nem tudja, hogy mit hoz a jövő és pontosan ezzel szeretne-e hosszú távon foglalkozni, de válaszában kihangsúlyozza, hogy az adott pozícióhoz kedvet érez, és úgy látja, hogy az adott állás segíthet meghozni a döntést.”

Érdemes végiggondolni a szakértő tanácsait, és bevetni a következő állásinterjún! Ahhoz azonban, hogy a megfelelő állásokra tudjuk beadni jelentkezésünket és ebből fakadóan könnyen tudjuk megválaszolni a „Hol látja magát 5 év múlva?” című kérdést, keressünk rá a számunkra fontos szempontokra, és küldjük el jelentkezésünket a Profession.hu mobil applikációján keresztül. Androidra itt, iPhone-ra pedig itt tölthetjük le! Ne feledjünk feliratkozni a hírlevélresem, hogy a testre szabott állásajánlatokra az elsők között csaphassunk le!

     
Készítette: Khojaste K

Címkék: állásinterjú, felkészülés, álláshirdetés, pályázó, logisztika, junior pozíció, karrier