Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai történetünk főhőse, Kovács-Mitter Szilvia, a Minett ötletgazdája és életre hívója már gyerekkorától vonzódott mindenhez, ami az utazással kapcsolatos: Esztergomban nőtt fel, a várost látogató turisták között, sőt egy-egy csoportot édesanyja idegenvezetőként dolgozó barátnője mellé szegődve olykor el is kísért az izgalmas kirándulásokra. Vallja, hogy minden akkor dőlt el számára, teljesen magával ragadta ez a világ, így amikor megkérdezték tőle, mi lesz, ha nagy lesz, gondolkodás nélkül vágta rá, hogy idegenvezető vagy stewardess. Bár később kiderült, hogy a repülés nem neki való, sikerült beteljesíteni az álmát, sőt túl is szárnyalta azt.

P: A cél tehát adott volt. Hogyan indultál neki a megvalósításnak? 

Szilvia: Mivel biztos voltam benne, hogy csakis utazással szeretnék foglalkozni, első lépésként elvégeztem Veszprémben az idegenforgalmi és szálloda szakot. Egy kis fapiari kitérővel (irodavezetőként dolgoztam egy tv-állványokat gyártó cégnél) mindig is a turizmusban dolgoztam. Elég sok területen kipróbáltam magam a beutaztatástól a kiutaztatásig. Szerveztem céges utazásokat, kísértem diákcsoportokat európai körutazásokon, még beugrós recepciósként is kipróbáltam magam egy kis budapesti hotelben. A változatos munkakörök széles tapasztalati tőkét adtak számomra, amit ma hatékonyan kamatoztatok. 

P: Az anyaság fordulópontot hozott számodra. Mesélj erről az új fejezetről!  

Szilvia: 2013-ban – a kisfiam születése után – tettem le végül az idegenvezetői vizsgát és közel 3 évig tartottam magyaros főzőkurzust Budapestre érkező turistáknak egy főzőiskolánál. Ez rugalmas, néhány órás elfoglaltságot jelentett, amit nagyon jól lehetett menedzselni két gyerek mellett is. Utazni ugyan nem volt lehetőségem, de így eljött hozzám az egész világ. Ausztráliától Alaszkáig megfordultak vendégek a „konyhámban”. 

P: Mikor fogalmazódott meg benned a saját vállalkozás gondolata?

Szilvia: A Gyes lejárta után úgy éreztem, hogy két gyerekkel, vidéki nagyszülőkkel, multinál dolgozó férjjel nem tudom ezt a hivatást olyan lelkesedéssel, odaadással végezni, mint ahogy szeretném. Egy multi jelenthette volna a megoldást, de nem akartam kompromisszumot kötni és jó pénzért cserébe olyan munkát végezni, ami nem tölt fel. Alkalmazottként mindig kis családi vállalkozásoknál dolgoztam, ráadásul vállalkozó szülők gyerekeként nőttem fel, megtapasztalva az ezzel járó előnyöket és hátrányokat is. Így adta magát, hogy teremtsek magamnak egy saját munkahelyet.

P: Miért a pakolás, vagyis az utazást megelőző fázis lett a fő fókuszod? 

Szilvia: Már az utazási irodában dolgozva is azt tapasztaltam, hogy sok utazónak gondot jelent, mit vigyen magával a nyaralásra, egyáltalán, mit vihet fel a repülőre. Majd igazán akkor kezdett el foglalkoztatni a téma, amikor buszos körutazásokon kísértem diákcsoportokat, mivel ilyenkor csupán egy-két éjszakát töltöttünk el egy-egy szálláshelyen, állandóan ki-be pakoltunk, vagyis egyáltalán nem volt mindegy, mi volt a csomagunkban. Szülőként aztán újabb felismeréseket hozott a gyakorlat, hiszen a nagyszülőket meglátogatni is igazi kihívás, nem is beszélve a családi nyaralásokról.

Mindezek okán kezdtem el utazós blogokat olvasgatni, majd pedig célirányosan kerestem, kutattam is az utazóknak tervezett termékeket, megoldásokat, amelyek többsége itthon egyáltalán nem volt elérhető. Így érett meg bennem lassan a gondolat, hogy érdemes lenne minél többeknek megmutatni, általuk ugyanis az utazás komfortosabb, a felkészülés pedig könnyebb lesz.

P: Egy új szakmát teremtettél magadnak. Hogyan írnád le a munkaköröd? 

Szilvia: Tökéletes útipoggyász felelős vagyok. Talán ez egy találó megfogalmazás, hiszen a webáruház üzemeltetése mellett kiemelten fontos számomra, hogy a vevőimnek átadjam azokat a szükséges információkat, szakmai tudásanyagot, amelyek birtokában tudatosan szerezhetik be a nekik megfelelő úti kellékeket, hogy aztán nyugodtabban, stresszmentesen indulhassanak útnak.

P: Az új mindig izgalmas, ugyanakkor ismeretlen is: honnan inspirálódsz, hogyan bővíted a szakmai tudásod, egyáltalán mi kell egy ilyen területhez szakmailag, hogy hiteles és hasznos legyen, amit képviselsz? 

Szilvia: Továbbra is sokat merítek a külföldi utazós blogokról, ahogy nagyon hasznosak azok a vásárok, családi napok, rendezvények is, ahol személyesen beszélgethetek az érdeklődőkkel arról, hogy számukra mi jelenti a legnagyobb problémát az utazás előkészítésében, a pakolásban, illetve utazás alatt. Mindig nyitott szemmel járok a világban, gyakran a megoldás ott hever a lábunk előtt és egy egyszerű hétköznapi tárgy is szuper utazási kiegészítő lehet egy kis kreativitással. A hitelesség kulcsfontosságú a munkámban, ezért minden, utazási terméket tesztelek, vagyis csak azok kerülhetnek be a kínálatba, amelyekhez jó szívvel adom a nevem. Természetesen mindemellett az önképzés is elengedhetetlen vállalkozóként, főleg a marketing területén, és nem elhanyagolható az önismeret sem, hiszen az üzlet sikere vagy kudarca sokszor ezen múlik

P: Milyen kihívásokkal kellett megküzdened, amikor elindítottad a vállalkozásod?

Szilvia: A legnagyobb kihívás a termékek megismertetése és az ezekkel kapcsolatos információátadás volt. Szerettem volna elsősorban magyar készítőkkel együtt dolgozni, sajnos ez a kezdetekben nem sikerült, így főleg európai beszerzésre törekszem, de megkerülhetetlen a kínai piac. Szerencsére három év alatt sikerült azokat a gyártókat megtalálnom, akik garantálják a magas minőséget – a korábban emlegetett hitelességhez ez is hozzátartozik. Ami még óriási fejtörést okozott, az a raktározás, hiszen induláskor otthonról dolgoztam és a terméket is otthon tároltam. Ahogy fejlődött a vállalkozás és nőtt meg az igény az utazási kiegészítők iránt, úgy nőttem ki a lakást. Szerencsére találtam egy logisztikai céget a közelben, akik a raktározás mellett a csomagok összekészítését és szállítását is vállalják. Ez hatalmas terhet vett le a vállamról és rengeteg időt, energiát szabadított fel.

P: Melyek a munkád legnagyobb szépségei, amelyek a nehezebb, monotonabb napokon is túllendítenek?

Szilvia: A vásárlók visszajelzései, pozitív véleményei a termékekkel, a kiszolgálással, az ügyfélszolgálattal kapcsolatban. Ezek a visszacsatolások segítenek abban, hogy átlendüljek a hullámvölgyeken.

P: Te igazán rugalmasan gondolkodtál a munkáról, hiszen megteremtetted azt, ami érdekel, amiben jól érzed magad. Bátraké a szerencse? 

Szilvia: A bátorság mindenképp szükséges, én majdnem három évig gyűjtögettem, hogy bele merjek vágni. Ez idő alatt több ötletet is elvetettem, majd, amikor megvolt a megfelelő, és a lehetőség is adott volt a megvalósításra, megtettem azt a bizonyos első lépést.

Szerencse? Ami kívülről esetleg annak látszik, amögött mindig kemény munka van. Vagyis nem elég a bátorság, ha eljön a pillanat, tudni kell élni vele, és sokat is kell dolgozni az eredményekért. 

P: Mit tanácsolnál azoknak, akik jelenleg nem érzik a helyükön magukat, de még nem mernek belevágni az ötletük megvalósításába? 

Szilvia: Mindenekelőtt járjanak el kapcsolatépítő rendezvényekre, a szakterületükön megrendezett konferenciákra és vásárokra. Beszélgessenek hasonló érdeklődésű emberekkel, akár a közösségi oldalakon is. Ez egy jó szűrő arra, hogy teszteljék, az adott ötlet valóban életképes-e, van-e piaca és az mennyire telített. Legyenek nyitottak, kreatívak, ne riadjanak vissza a tanulástól és a sok-sok energia-befektetéstől! Ha megvan a küldetésük, amit szívvel-lélekkel tudnak képviselni, akkor kezdjenek bele – másképp nem megy. 

Merítsünk a fentiekből, és ne riadjunk vissza a váltástól! Legyen szó egy új állásról, egy új szakmáról, vagy egy saját vállalkozásról, csak a gyakorlatban derülhet ki, hogy a vágyott terület ténylegesen nekünk való-e. Tisztázzuk le személyes prioritásainkat, és válogassunk a több ezer lehetőség között. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, és akkor se csüggedjünk, ha az első próbálkozásunk nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, hiszen ezzel a tapasztalattal is közelebb kerültünk a számunkra testhezálló munkához!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, szakma, hivatás, bátorság