Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A webdesign az internetes felületek tervezését jelenti, de szakembertől függően a programozást, a kivitelezést is magába foglalhatja. Juhász Tündét pénzügyi területről hódította el a hobbiként indult kreatív szárnypróbálgatás, ma pedig már főállásként kíséri ügyfeleit az első ötlettől a kézzel fogható (szemmel látható) eredményig. Feladatairól, munkája legfőbb kihívásokról és szépségeiről mesélt.

P: Mit takar a webdesign, mint munkakör? Milyen feladataid vannak?

Juhász Tünde: A designerekről sokan tévesen azt gondolják, csupán az a feladatuk, hogy egy színes-szagos, trendi terméket alkossanak, jó sok csillámporral meghintve. Az igazság azonban az, hogy nem ettől lesz eladható egy termék vagy szolgáltatás, hosszútávon az számít, mennyire használható, mennyire működik jól. Éppen ezért webdesignerként az elsődleges feladatom, hogy megismerjem az adott internetes felület célcsoportját, a problémáikat, és ezekre kell megoldást nyújtanom. Olyan felületet kell terveznem nekik, amiben könnyen eligazodnak, jól érzik magukat böngészés vagy az applikáció nyomogatása közben. Ehhez fel kell térképeznem, milyen lépéseken haladnak végig az adott felületen, majd ezt figyelembe véve kell megterveznem a struktúrát, vagyis hogy milyen lesz a felület elrendezése. Általában több változatot is készítek, majd letesztelem, melyik működik a legjobban, és ezt dolgozom ki részletesen, méretarányosan, színekkel, többféle méretben is. Az utolsó, és egyben legizgalmasabb lépés pedig, hogy kivitelezem, vagyis életre keltem a tervet.

Akik a weboldalakat álmondják - álláskeresés, szakma, webdesign

P: Mi az eredeti végzettséged, és hogyan lettél webdesigner?

Juhász Tünde: Pénzügyes, közgazdász végzettségem van és évekig dolgoztam ezen a területen. Időközben kezdett el érdekelni a webes tervezés és programozás. Az életem minden területét a kifinomultság és a minimalizmus jellemzi, ez volt az, ami a design felé terelt. Szabadidőmben elkezdtem online kurzusokat, tréningeket csinálni, szakirodalmat olvasni, majd elkezdtem tervezgetni, honlapokat kivitelezni pusztán kedvtelésből. Ahogy az érdeklődésem egyre nőtt, a szabadidőm úgy fogyott, így pártoltam át végül a főállásomból a saját vállalkozásomba. Tapasztalati úton ma is rengeteget tanulok, és azt hiszem ennek sosem lesz vége.

P: Mi van a szakmai ismereteken túl? Milyen személyiség, milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen?

Juhász Tünde: A rendíthetetlen kitartás és a véget nem érő türelem elengedhetetlen. Folyamatosan tudni kell megújulni, minden ügyfélnek újat mutatni, nem szabad ellustulni és mindenkire ráhúzni ugyanazt a sémát. Persze a konvenciókat, amelyeket a felhasználók már megszoktak, ismerni és használni kell, fontos azonban, hogy minden munkánkban legyen valami plusz, amiért megéri minket választani. Az ügyfelekkel mindig nagyvonalúnak kell lenni, kiszolgálni az igényeiket, megvalósítani az elképzeléseiket, azonban kellő határozottsággal kell a tudtukra adni, ha valami esetleg már nem fér bele a minőségi színvonalba, vagy szakmailag nem teljesen megalapozott elképzelés.

P: Mi a munkád legnagyobb nehézsége, és mit szeretsz benne a leginkább?

Juhász Tünde: A legnehezebb azzal megbirkózni, hogy egyre többen tartják elegendőnek a social média jelenlétet. A vállalkozások gyakran sajnálják az erőforrásokat egy igényes honlap kiépítésére és üzemeltetésére, holott számos kutatás és felmérés bizonyítja, hogy egy weboldal megbízhatóbbá teszi a vállalkozást. Az ügyfelek a honlappal azonosítják a vállalkozást, és ha csak középszerű a vállalkozás webes felülete, középszerűnek fogják ítélni a termékeit, szolgáltatásait is. A munkámban legjobban a már meglévő tervek kidolgozását szeretem. Imádom, amikor a kódokból percenkét átkattintok a böngésző ablakába és látom életre kelni, amit megálmodtam. Ez az alkotási folyamat feltölt, órákra el tudok benne mélyedni.

P: Mit gondolsz a szakmát jellemző feltételekről? Te miért döntöttél a szabadúszás mellett?

Juhász Tünde:Személy szerint szabadságra vágytam. Korábban is meglehetősen rugalmas munkám volt, sokat dolgoztam távolról, így mindenképpen ehhez hasonló formát szerettem volna. Szeretek önállóan, fegyelmezetten dolgozni, megteremteni magamnak a lehetőségeket és megküzdeni a sikerért. Webdesignerként alkalmazotti formában is el lehet helyezkedni, kereslet van rá bőven. Mivel én egyből magánzóként vágtam neki, így a konkrét lehetőségeket, feltételeket nem ismerem, de úgy gondolom ez egy modern és fejlődő terület, viszonylag kevesen foglalkoznak vele itthon, és éppúgy, mint az IT más szegmenseiben, itt is fokozottan érvényesülnek a kedvező tényezők, mint a rugalmasság, a távmunka vagy a kiemelt bérezés.

P: Hogy látod, mennyire nőies ez a szakma?

Juhász Tünde: Egyértelműen a férfiak uralják ezt a területet, de én ettől egyáltalán nem érzem magam kényelmetlenül. Azt gondolom, sok női vállalkozóval könnyebben szót tudok érteni, nem untatom őket a programozási nyelvekkel, és engem sem untat, ha a design részleteibe jobban belemennek a kelleténél. Ahogy korábban is említettem, maga a design elsősorban a tervezést jelenti, nem a programozást és a kivitelezést, de akinek megvan a tudása, van kedve, kapacitása, mint nekem is, megteheti. A tervezők között jellemzően több hölgyet találunk, mint a programozók között, mindenesetre örülök, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy mi nők is elsajátíthatjuk az alap programozói tudást, így a lehetőségeink is kitágulnak.

Ha webdesignerként szeretnék elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, Ha pedig inkább a programozás vonz bennünket, itt találhatjuk meg a nekünk való munkát. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, karrier, webdesign