Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A termékmenedzsment egy izgalmas, sokrétű munkakör, Akik a termékfejlesztésért felelnekezért nehezen körülírható, mivel iparáganként mást és mást takarhat. Más a munkája egy autópiai termékfejlesztőnek, egy húsipari termékmenedzsernek, és mások a feladatok az IT területén. „A digitális technológiák és az e-hitelesítés területén jól leírja ezt a munkát Steve Jobs egy ismert gondolata, miszerint nem a meglévő igényekre kell megoldásokat fejleszteni, a még nem létező vagy látens ügyféligényeket kell kitalálni, amelyekre megoldást adhatunk” – foglalja össze Somkuti András, a Netlock Kft. ügyvezetője, a Docler Csoport elnöke.

Alfától az Ómegáig

Általánosságban elmondható, hogy a termékmenedzsment csapat elsődleges felelőssége a vállalat által értékesített termékek és szolgáltatások teljes életciklus-menedzsmentje, a termékstratégia és termékfejlesztési prioritások meghatározása. Ehhez elengedhetetlen az adott üzleti terület, a technológiák és a piaci szereplők által kínált megoldások alapos ismerete. Ez utóbbi azért is hangsúlyos, hogy a termék sikeres pozícionálásával értéket teremtsünk az azt használó ügyfelek számára. Az életciklus-menedzsment magába foglalja a kezdeti üzleti ötlet által vezérelt termékfejlesztési feladatokat, vagyis amikor egy konkrét igényre valamilyen megoldás, szolgáltatás, termék készül. Ezt követi a termék bevezetése, és ha jól dolgozott a csapat jön a növekedési szakasz. Ennek során fontos az ügyfelek visszajelzéseinek követése, a szükséges változtatások végrehajtása a szolgáltatáson” – részletezi Somkuti András.

A vezető szerint minden lényeges, a vállalat termékeit vagy szolgáltatásait érintő kérdés a termékmenedzsment csapatnál kell, hogy összefusson, így egy fontos koordinációs feladatot is ellát ez a részleg: „napi kapcsolatban állnak a termék értékesítésében, fejlesztésében és támogatásában részt vevő minden munkatárssal, így folyamatos az információk cseréje a marketinggel, az üzemeltetéssel, az ügyfélszolgálattal, a jogi felelőssel és a vállalat felső vezetésével is. Ez utóbbi különösen lényeges, mert a termékmenedzsment csapatnak a cég rövid-, közép- és hosszú távú üzleti stratégiáját kell támogatnia, így meg kell tudnia fogalmazni azt, hogy az egyes termékek vagy termékfunkciók hogyan járulnak hozzá ezekhez a célokhoz.

Akik a termékfejlesztésért felelnek - szakma, kihívás, termékfejlesztő

Bármely iparágban

Iparágtól függetlenül szinte minden területen alkalmaznak termékmenedzsereket – különösen a technológiai és szoftverfejlesztési szektorban. A termékmenedzsment minden esetben az adott szegmens követelményeihez igazodik, így a feladatok, a felelősségi körök is némiképp eltérhetnek, a fejlesztés szempontjai pedig rendkívül speciálisak lehetnek az egyes termékeknél, vagyis a kihívás állandó.

Cégünk elektronikus hitelesítéssel és e-aláírásokkal foglalkozik, vagyis azzal a folyamattal, amikor egy papír dokumentumot - például egy szerződést - digitalizálunk, és oly módon hitelesítjük digitálisan, hogy az jogilag egyenértékűvé válik a papír dokumentummal. Ez a terület úgynevezett bizalmi szolgáltatásokról szól, és ilyen módon nagyon komolyan ellenőrzi a működésünket több állami szervezet is. Ez azért érdekes, mert a termékmenedzseri munka itt szorosan kötődik a szabályozói környezetben bekövetkezett változások követésével is” – hangsúlyozza a szakember.

Haladóknak

A termékmenedzser szakma általában nem egy tipikus pályaválasztási, vagy karrier cél a fiatalok számára, ami nem véletlen. „Ahhoz, hogy valaki átlássa a munkafolyamatokat, és hatékonyan tudja támogatni az egyes területeket, rutin, valamint az adott terület, piac pontos ismerete szükséges. Sokan több éves valós üzleti tapasztalat után ismerik csak fel a munkakörben rejlő karrier-lehetőségeket. Ennek ellenére léteznek felsőfokú képzések ezen a területen, mint például a termék- és márkamenedzser szakközgazdász képzés a gazdasági felsőoktatásban, illetve a mérnöki és műszaki menedzser alap- és mesterképzéseken indított termékmenedzsment specializáció is. A diploma természetesen jó alap, de a tudás egy része csak a gyakorlatban szerezhető meg, így a technológiai termékmenedzserek általában nem teljesen kezdő szakemberek” – mutat rá Somkuti András.

És hozzáteszi: „ez a szakma egy nagyon érdekes határterület a műszaki-, a technológiai-, illetve a gazdasági- és marketing tudományok között. Így közgazdasági és marketing háttérrel rendelkező jelöltek csak erős műszaki és technológiai affinitással, míg mérnöki hátterű jelöltek erős üzleti és gazdasági affinitással tudnak sikeres termékmenedzserekké válni. Csak az egyik, vagy másik terület önmagában általában nem elég. Érteni kell az ügyfelek - sokszor nem szakemberek -, a piac és a szakma nyelvét is. Akik mindezen feltételeknek megfelelnek, azok számára akár junior, sőt szenior szinteken is biztosított az előrelépés.”

Ha termékfejlesztőként keresünk munkát, ide kattintva válogathatunk az állások között, az IT területén pedig itt találjuk a nyitott pozíciókat. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is! Érdemes tájékozódnunk a szakmánkat jellemző bérekről és leendő munkaadónkról is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, kihívás, termékfejlesztő