A kisgyermekes munkavállalók visszailleszkedésének megkönnyítését és a vállalati kultúrafejlesztést megcélzó Jól-Lét Közhasznú Alapítvány márciusban pályázatot írt ki Munkám visszavár néven, melyre a munkahelyükre sikeresen visszatérő nők nevezhették be munkaadójukat. A díjra 95, a munkahelyére sikeresen visszatérő nő jelölte munkáltatóját.

A nyertes cégek jó gyakorlatai megoszthatók, hiszen az anyák kevesebb, mint a fele tud visszatérni a munka világába. A pályázat is bizonyította, a sikeres reintegráció elsődlegesen szemléleti kérdés.

A Legnépszerűbb visszafogadó munkahely és Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely cím is gazdára talált. Mindkét kategóriában osztott díjat adtak át: az első kategóriában a HP és az IBM nyert, míg a másik díjnak a Metaltec Kft. és a Budai Egészségközpont örülhetett. A díjakat a Jól-Lét Alapítvány "Gyerek van? - A rugalmas foglalkoztatás hazai helyzete napjainkban" című konferenciáján adták át.

Erősödik a visszafogadó munkahelyi kultúra

Egyaránt érkeztek jelölések az állami, a civil és a versenyszférából, igen eltérő volt a szervezetek mérete is. Mindez jelzi, hogy a gyermeket vállaló nők tehetségének megbecsülése nem szektorfüggő. 

A pályázók egyöntetűen azt állították, hogy várandósságuk ideje alatt, és azt követően sem kellett aggódniuk amiatt, hogy a gyermekvállalás miatt elveszítik állásukat. Bár a díjátadót megelőző pódiumbeszélgetésben is elhangzott, hogy a munkakörök időbeni és/vagy a munkavégzés helyét érintő atipizálása komoly erőfeszítést igényel a munkáltatók részéről, a pályázók és a benevezett munkahelyek képviselői egyetértettek abban, hogy a feladat nem teljesíthetetlen, sőt komoly hozadékkal jár. A HR-vezetők szerint ugyanis a gyermekvállalást követően a szülővé válás - az apa és az anya esetében is - pozitívan befolyásolja munkavégzést, a munkamorált.

A legjobb gyakorlatok - a dolgozók szerint

A HP munkatársaitól összesen 17 pályázat érkezett. A pályázók mindegyike első helyen emelte ki, hogy rugalmasan, saját igényeikhez igazodva térhettek vissza a munka világába. Úgy látják, hogy munkahelyük proaktívan igyekszik olyan gyakorlatokat meghonosítani, amelyek elősegítik az atipikus foglalkoztatás lehetőségét. (A HP állásajánlatait itt találja.)

A HP otthoni munkavégzéshez minden szükséges technikai eszközt és feltételt biztosít, ezért aki távmunkában dolgozik, csupán fizikailag van távol a vállalattól, így többen otthonról, többen részmunkaidőben kezdték meg a gyes, gyed utáni munkavégzést.

A vezetés rugalmassága mellett a pályázók azt is kiemelték, hogy a kollégáktól is sok segítséget, támogatást kapnak, így a kezdeti időszak könnyebbé válhatott számukra. Sokan visszatérhettek eredeti munkakörükbe, akiknél pedig erre nem volt lehetőség, számukra is kvalitásuknak és tapasztalatuknak megfelelő feladatkört biztosítottak a későbbiekben. Az IBM 26 pályázója egyöntetűen arról számolt be, hogy számukra a gyermekvállaláskor nem volt kérdéses, munkahelyük visszavárja-e őket. A kisgyermekes nők általában 4 órás bevezető munkaidővel mehetnek vissza dolgozni, újbóli beilleszkedésüket képzésekkel segítik.

A részmunkaidő mellett az IBM lehetőséget biztosít az otthoni munkavégzésre is. Már a várandósság ideje alatt rengeteg segítséget, támogatás kapnak, így a gyermekvállalás minden pillanatát élvezni tudják. A gyes, gyed alatt is részesei lehetnek a vállalat életének, rendszeresen részt vehetnek kismama-találkozókon, a távollét alatt is kapják a céges újságot, információs leveleket, teljes hozzáférésük van a belső online felületekhez. (Az IBM állásajánlatait itt találja.)

Ahol szükség van a kismamák munkájára
A díjazottak: Schweitzerné Turóczi Klára és Malinkó Hajnalka (Budai Egészségközpont),  Daróczi Gáborés Balhegyi Edit (Metaltec), Kovács Ildikó (HP ), Novákné Baba Andrea (IBM).
(Fotó: Jól-Lét Közhasznú Alapítvány)

A vezetők mellett a családcentrikus szemléletnek köszönhetően a kollégák is segítik őket, hogy újra eredményesen láthassák el feladataikat. Visszatérésüket követően szakmai szempontból nem kényszerülnek visszalépésre, igényeik szerint akár több pozícióból is választhatnak, így karrierjük is töretlenül folytatódhat az IBM-nél.

A munkahelyek ezt kínálják

Az egészségügyben a szakszemélyzet többnyire 12 órás folyamatos munkarendben dolgozik, részmunkaidős foglalkoztatásra a betegágy melletti pozíciókban nagyon ritkán van lehetőség. A Budai Egészségközpont Zrt.-nél a munkába visszatérő ápolónők számára kiemelten fontos volt, hogy valamilyen megoldást találjon az intézmény.

Több visszatérőnek asszisztensi pozíciót ajánlottak fel, ahol nincs éjszakázás és hétvégi munkavégzés, ugyanakkor arra is lehetőséget biztosítottak, hogy korábbi munkaterületükön részmunkaidőben dolgozhassanak. Az Egészségközpontnál 2011-től működik a Baba-mama program, mely anyagilag és a visszatérésben is segíti a kisgyerekeseket.

A pályázók már a várandósság ideje alatt is megértést, támogatást kapnak a Metaltec Kft. vezetőitől, így büszkén, nem pedig félelemmel jelentik be, ha babát várnak. A dolgozók elmondása szerint munkáltatójuk családcentrikus, a kismamák a gyes, gyed ideje alatt is részt vehetnek a céges eseményeken, így végig a kollektíva tagjának érzik magukat. Egyikőjük számára sem volt kérdéses, hogy visszatérhetnek majd a munkájukhoz. A visszatérést követően pedig lehetőségük volt részmunkaidőben dolgozni, a feladatok átvételéhez pedig rengeteg segítséget kaptak a kollégáktól is.

Az első hazai anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhelyt működtető alapítvány tapasztalata szerint az inaktív nők reintegrációja akkor lehet sikeres, ha tudatos felkészülés előzi meg a visszatérő részéről is.

Járulékkedvezmény jár utánuk

A munkahelyvédelmi akcióterv január 1-jén lépett hatályba, 2013 első negyedévében 25 ezer kisgyermekes dolgozóra kértek a munkaadók járulékkedvezményt. A munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatóinak a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése érdekében szociális hozzájárulási adókedvezményt nyújtanak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kedvezményesen alkalmazhatják a munkába visszatérő kismamákat a gyed lejárta után, illetve a gyes és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt, vagy azt követően. A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás 28,5 százalékos együttes összege helyett 0 százalékra csökken, ha kismamát alkalmaz egy cég. Az adómentesség az első 2 évben jár, a harmadik évben viszont 14 százalékot kell fizetni utánuk.

A kedvezmény alapja a bruttó munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet, az ezen felüli rész után már az általános szabályok szerint kell az adót és a járulékokat fizetni. Részmunkaidős alkalmazott esetén az összeg arányosan csökkentett részét kell figyelembe venni.

A gyesről, gyedről visszatérő kismamák után járó kedvezményeket a munkaadó akkor érvényesítheti, ha a dolgozótól kap egy igazolást arról, hogy jogosult erre. Az igazolást az anyasági ellátást folyósító szervtől kell beszerezni (tb- vagy családtámogatási kifizetőhely, illetve a Magyar Államkincstár).

A díjat kiíró Jól-Lét Alapítvány az EU támogatásával megvalósított Női Klikk, avagy Befogadó Munkahely kialakítása az IT-szektorban című TÁMOP-projektjét záró konferenciáján ismertette kormányzati ösztönző intézkedések hatásáról munkáltatói körben végzett felmérésének eredményét is. A járulékkedvezmények ellenére a felmondási védelem megszüntetése a kisgyermekesek visszatérésének lehetőségeit inkább szűkítette - derült ki az alapítvány felméréséből.

Kissé csökkent a védelem

Az új Munka törvénykönyve szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság idején.

A gyermek hároméves koráig kizárólag akkor bocsáthatják el az anyát (vagy a gyereket egyedül nevelő apát), ha a képességével nincs megelégedve a munkaadó, sőt a vállalat működésével összefüggő nyomós okból is felmondhatnak neki. Például ha nincs a védett személy által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a kismama visszautasítja a felajánlott másik pozíciót.

A védelem az azonnali hatályú felmondás esetén nem él. Ha a védett személy a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, illetőleg egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, akkor elbocsátható.

Készítette: Durbák Ildikó

 

Címkék: gyes, gyed, távmunka, részmunkaidő, álláskeresés, kismama, munka