Ahol a pályakezdő 850 ezret kereshet

Külföldön élő magyar munkavállalókat bemutató sorozatunk aktuális állomása Dánia, az ország, melynek munkavállalási körülményei és hangulata rendkívül sokban eltér az itthon megszokottól.

Arról, hogy mi vár egy magyar kivándorlóra Dániában, Kelemen István mesélt nekünk, aki 2002-ben költözött ki, és itt is végezte el az egyetemet politika tudományok szakon. Jelenleg kutatási főmunkatársként (research associate) dolgozik a Koppenhágai Egyetemen.

István szerint a dánok meglepően sokat tudnak a magyarokról, nagy részük már járt Budapesten, így egy britet vagy amerikait például nagyobb kíváncsisággal fogadnak. Tapasztalata szerint a dánok rendkívül becsületesek és megbotránkoznak azon, ha valaki megszegi a szabályokat, például biciklivel, a népszerű közlekedési eszközzel hajt fel a járdára. 

Ahol a pályakezdő 850 ezret kereshetA külföldön dolgozó magyarokat bemutató sorozatunk korábbi cikkeit itt találja!

Nem nagyok a társadalmi különbségek

Fel kell készülnünk rá, hogy a dán társadalmi berendezkedés nagyban eltér az itthonitól. Van egy meglehetősen széles és erős középréteg, mely a magyar felső középosztálynak feleltethető meg. Ők jellemzően évi kétszer beiktatnak egy-egy trópusi nyaralást, 120 négyzetméteres lakásban laknak és 3-4 évente lecserélik az autójukat. Megtalálható egy szűk alsó középosztály is, nekik sem kell különösebben beosztani a havi keresetüket. A dán társadalomban egyébként nem igazán jellemző, hogy az emberek mutatni szeretnék jövedelmüket, a külsőségekben visszafogottak, van egyfajta "senki se akarjon több, jobb lenni, mint a többiek" jelszó, melyhez tartják magukat. 

Ahol a pályakezdő 850 ezret kereshet

István az egyetemi évek alatt megélhetési kiegészítésként takarítást vállalt a dán Operaházban, ahol heti 15-17 óra munkáért 8000 koronát, vagyis 350 ezer forintnak megfelelő összeget kapott. "Az egyetem ingyenes, emellett körülbelül 20 óra munka az engedélyezett, de erre szükség is van, a tartózkodási engedélyt ugyanis csak 5 év után kaphatja meg egy EU-s állampolgár, ezután jár csak az ösztöndíj, melynek összege 200 ezer forintnak felel meg" - mondta. 

A lakásbérlés Dániában igen drága - árulta el István, a diákok körében jellemző, hogy 4 ember bérel közösen lakást. A dánok számára ez nem okoz fennakadást, pozitívan viszonyulnak ahhoz, hogy kollektívákban lakjanak. Egy szoba bérlése 3000 korona körül mozog, és összességében elmondható, hogy diákként 7500 koronából (kb. 350 ezer forint) ki lehet jönni havonta - mondta. 

Ahol a pályakezdő 850 ezret kereshetMár korábban is írtunk a dániai munkavállalásról. A cikk itt olvasható!

A dán nyelvtanfolyam ingyenes

Pályakezdőként master diplomával a fix fizetés heti 35,5 óra munkáért 18 ezer korona (850 ezer forint), doktorival ez még magasabb lehet. István szerint Dániában nem olcsó az élet, de a fizetések is magasak, így kényelmesen meg lehet élni. 

Kérdés persze, hogy ki milyen munkát talál, ez pedig végzettség- és nyelvtudásfüggő. Akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, és nem beszélnek dánul, általában takarítói vagy felszolgálói munkákat vállalnak, melyekhez azonban szakmai tapasztalattal kell rendelkezni és angolul tudni. Itt havi 12 ezer koronát lehet keresni, és az ebbe a kategóriába tartozó magyarok gyakran együtt laknak baráti társaságként bérelt lakásban. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek és megtanulnak dánul, utazási irodáknál, nagyobb cégeknél vagy helyi önkormányzatoknál kaphatnak állást. Orvosok esetében fontos tudni, hogy feltétel a felsőfokú nyelvvizsga, illetve a diplomát hitelesíteni kell.

Az előrejutás záloga: a dán nyelvtudás

Ha a motivációnk megvan, nem okozhat problémát a dán nyelvtudás megszerzése. A nyelvtanfolyam ugyanis személyi számmal és lakcímkártyával 5 évig ingyenes. Nem árt azonban figyelni rá, hogy ez az öt év az első nyelvórával kezdődik, tehát ha kihagyunk egy hosszabb időt, könnyen kifuthatunk az ingyenes periódusból. 1-1,5 év után azonban már egy jó társalgási szintet el lehet sajátítani, amely elengedhetetlenül fontos a jobb állások megszerzéséhez és a beilleszkedéshez. 

"A dánok nagyra értékelik, ha egy külföldi munkavállaló erőfeszítéseket tesz az ország nyelvének elsajátítására. Ügyintézéskor először dán nyelven érdemes indítani még akkor is, ha nem rendelkezünk jó nyelvtudással. Sok magyar erre nem fektet hangsúlyt és angolul próbálkozik, így azonban sokkal kevésbé lesz barátságos a fogadtatás."

Ahol a pályakezdő 850 ezret kereshetA Profession.hu-n ilyen külföldi munkákat talál!

Címkék: Dánia, külföldi munka, álláskeresés, tanfolyam, kutatói állás

Készítette: Fogas Krisztina