A telefonálás egy kiváló eszköz arra, hogy személyes kapcsolatot teremtsünk másokkal, miközben várakozó állásponton vagyunk. Lehet ez egy már megtörtént állásinterjú utáni érdeklődés, vagy pont az első bekopogtatás, van-e nyitott pozíció a cégnél, mindig készüljünk fel rá alaposan. Ne bízzuk a véletlenre, hogy milyen benyomást gyakorolunk a másik félre!

A telefonálás 7 aranyszabálya:

1. Mobilról csak megbízható térerőnél és feltöltött akkumulátorral tárcsázzuk csak az illető számát. Zavaró, ha megszakadunk az első mondat után.

2. Ügyeljünk arra is, hogy minimalizáljuk a háttérzajt, vagyis kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, ne üvöltsön kukásautó a háttérben, és buszon állva sem biztos, hogy hallani fogjuk egymást.

3. Telefonálás közben mindig álljunk, így határozottabban és lendületesebben fogunk beszélni.

4. Pizsamában, köntösben, kinyúlt melegítőben másképp fogjuk "eladni" magunkat telefonon, mintha utcai, munkahelyi viseletet öltünk magunkra.

A telefonálás 7 aranyszabálya, ha új állás a tét!

5. Hiába nem látszik az arcunk és a mimikáink, beszélgetőpartnerünk pontosan meg fogja érezni, ha mosolygunk vagy éppen forgatjuk a szemünket. Úgy viselkedjünk telefonon keresztül is, mint ahogy személyes találkozáskor tennénk ezt.

6. Ne hadarjuk el a nevünket, beszéljünk lassabban, érthetően. Erre tudatosan figyeljünk, mert a stressz hatására képesek vagyunk összecsapni mondanivalónkat. Nem érdemes!

7. Ha minket hívnak zavaró körülmények között, kérjünk egy kis türelmet, és amint lehetséges, hívjuk vissza a telefonálót.

Ha érdeklődni szeretnénk álláspályázatunk sorsáról, és olyan érzésünk van, hogy le akarnak rázni, próbáljuk ki a következőt:

- Jó napot kívánok! XY-nak hívnak, és ZZs-t keresem. Érdeklődöm, alkalmas-e az időpont egy rövid beszélgetés erejéig.
- Most nem alkalmas.
- Értem, köszönöm. Pontosan mikor kereshetem ugyanezen a számon?

A megadott időpontban újra hívjuk az illetőt:
- Ahogy azt Ön tanácsolta nekem, ismét jelentkezem. ....

A telefonbeszélgetést a tökéletes jelöltre vadászók is előszeretettel alkalmazzák. Ez egy úgynevezett átvilágító interjú, mely során előszűrik a pályázókat a személyes találkozásra. Emiatt sem elhanyagolandó, hogy milyen benyomást nyújtunk magunkról csupán a hangunk és mondanivalónk segítségével.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Igor S. Popovic karrierszakértő szerint azonban a telefonos interjúkat amennyire csak lehet, próbáljuk meg elkerülni. Két személyes példát is hoz ennek alátámasztására. Egy tizenöt perces telefonos interjú után azonnal állást kínáltak neki személyes találkozó nélkül. Nem fogadta el. Miért? Mert a cég azt üzente ezzel magáról és az üres állásról, hogy szinte bárkit hajlandó felvenni. Mérlegelni kell, és feltenni azt a kérdést magunknak: "Elfogadnánk egy olyan állást, ami senki másnak nem kell?"

Egy másik esetben több mint egy órán át tartott a telefonos interjú. Nagyjából húsz kérdésre kellett válaszolnia, a vonal túlsó végén lévő HR-es szorgosan jegyzetelt. Ezt az állást nem ő kapta meg. Miért? Mert nem tudta bevetni telefonon keresztül a nagyon is sokat számító személyes kisugárzását és értékesítési technikáját, hogy "én vagyok AZ".

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kommunikáció, telefon