Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A mi leszek, ha nagy leszek kérdésre feltehetően kevesen vágják rá elsőre, hogy ügyfélszolgálatos, mégis sokak pályájának része ez a munka: a középiskola elvégzése után, esetleg a felsőfokú tanulmányok mellett, gyakorlatszerzésként, a nyelvtudás frissen tartásáért, vagy egyszerűen a pénzkeresetért, amíg ki nem rajzolódik a vágyott irány, a következő lépés. Interjúalanyunk, István három évet töltött el a telefon túl végén, mielőtt rendszergazda lett egy multinacionális cégnél. Megosztotta velünk legfontosabb tapasztalatait.

Ahány ház, annyi ügyfélszolgálat

A helpdesk fogalmát számtalanféleképp értelmezik a cégek, mérettől, kultúrától, tevékenységtől függően. A feladatok és a feltételek is ennek megfelelően eltérőek lehetnek, ami azonban jó hír, mert így munkavállalóként garantáltan találhatunk olyan ügyfélszolgálatos munkát, ami pont nekünk való. „Én három különböző profilú vállalatnál dolgoztam: az egyik helyen kizárólag internet kapcsolati problémákat oldottunk meg, több műszakban. A következőnél egy bank elektronikus termékeit támogattuk - internetes bankolás, internetes bróker, az éjjeli műszakban miénk volt a bankkártya tiltása is. És ennél összetettebb volt az a munkakör, amikor belső helpdesk formájában működtünk, de nemcsak a hívásokat fogadtuk, hanem a gyakorlatban is nyújtottunk IT-segítséget” – sorolja István.

A telefon másik oldalán: az ügyfélszolgálat kulisszatitkai - álláskeresés, munka, pályakezdő

Nem ritka, hogy szervezői, vagy értékesítői szerep is jut az ügyfélszolgálatosoknak, de leggyakrabban mégis a reklamációkezelésről, hibaelhárításról, a vásárlók, felhasználók kiszolgálásáról beszélhetünk. „Kisebb cégek, induló webshopok gyakran hirdetnek meg részmunkaidős, akár otthonról is végezhető munkákat, amelyek ideálisak lehetnek például kisgyermekes anyukáknak. A multiknál jó munkakörnyezetben inkább a teljes munkaidős változat jellemző, illetve a megszakítás nélküli munkarend, ami a több műszakos beosztást takarja, esetenként beleértve az éjszakákat és a hétvégéket is. Tapasztalatom szerint a bérezés is nagyon széles skálán mozoghat, nyolc órás munkánál a fizetés nettó kétszázezer Forint körül alakul, amit cafetéria egészíthet ki, illetve a vállalat profiljától függően egyéb juttatások is előfordulhatnak, például kedvezményes mobiltarifa, sportolási lehetőség, nyelvi képzések” – fejti ki interjúalanyunk.

Ki számít jónak?

Az ügyfélszolgálatos munkakör betöltésének legjellemzőbb feltétele a középfokú végzettség, és általában a gyakorlatnál sokkal többet nyomnak a latban az emberi értékek. „Amikor kiléptem a munka világába, gazdasági informatikus és multimédia-fejlesztő képesítéssel a kezemben, a helpdesk kézenfekvő kezdőpont volt számomra, az első munkahelyemre azonnal fel is vettek. Ügyfélszolgálatosként semmilyen speciális szaktudásra nem volt szükségem, a mindennapi munkavégzéshez nélkülözhetetlen ismereteket egy néhány napos tréningen adták át az akkor kezdő csapatnak, beleértve a legjellemzőbb hibákat és visszatérő kérdéseket, de sok esetben mindössze logikus gondolkodással megoldhatóak voltak a problémák” – osztja meg István.

A tapasztalt helpdeskes szerint ebben a munkában a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ember türelmes, udvarias, és empatikus maradjon, minden helyzetben. „Az ügyfelek nagy része rendkívül ingerült, sokan kiabálva követelik problémájuk azonnali megoldását, esetleg fenyegetőznek is, éppen ezért elengedhetetlen a magas stressz-tűrő képesség és a kiváló kommunikációs készség, kérdezni és hallgatni egyaránt tudni kell. Aki alapvetően pozitív személyiség, könnyebben képes kezelni ezt az állandó feszültséget, és kevésbé veszi magára a dühös hangnemet, de véleményem szerint a belefásulás, a kiégés pár év után így is elkerülhetetlen.” 

Ügyfélszolgálatosként az tud igazán jól teljesíteni, aki képes az önálló munkavégzésre, gyors helyzetfelismerő képességgel rendelkezik, és tartani tudja a magas munkatempót. A nyelvtudás pedig a hab a tortán! „Sok cég ugyan nem kér semmilyen idegen nyelvet, a nemzetközi vállalatoknál viszont alapfeltétel a középfokú, esetenként tárgyalási szintű angoltudás. Aki ezen felül még egy nyelven beszél, például németül, franciául, spanyolul, biztosan kedvezőbb feltételekkel tud ezen a területen munkát találni” – véli István.

Vigyázz, kész, ugrás!

A helpdesk kiváló terep a tapasztalatszerzésre, sőt, akár ennél többet is nyerhetünk! A nagyobb cégek örömmel foglalkoztatnak felsőoktatásban tanuló diákokat, akik aztán a diploma megszerzése után, ismerve a vállalat szellemiségét, már könnyebben pályázhatnak meg egy, a végzettségüknek megfelelő állást, illetve kapcsolódhatnak be egy esetleges mentoring vagy vezetőképző programba.

Interjúalanyunk sokat profitált: „sokan elkövetik azt a hibát, hogy beleragadnak az ügyfélszolgálatos létbe, nem fejődnek, és nem is veszik észre a kínálkozó lehetőségeket. Én főleg a kíváncsiságomnak köszönhetem, hogy kipróbálhattam magam csoportvezetőként is, ami érdekes kihívás volt számomra. Ebben a fél évben sokat tanultam a people managementről, a teljesítmény méréséről, és projektvezetői feladatokat is kaptam. Kvázi rendszergazdaként működtem, a csapatommal széles körű IT-támogatást biztosítottunk, mi feleltünk a saját szerverekért, az új rendszerek bevezetéséért, az infrastruktúra átalakításért. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően tudtam szintet lépni, és egy komolyabb IT-tudást igénylő pozíciót elnyerni.

Gondoljuk át a fentieket, és tanuljunk meg olvasni a sorok között. Találjuk meg a hozzánk legjobban illő ügyfélszolgálatos munkakört, és mindenképp tájékozódjunk leendő munkaadónkról. Érdemes figyelnünk a legfrissebb álláslehetőségekre is, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, ügyfélszolgálat, pályakezdő, nyelvtudás