Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kockázatkezelés nem új szakma, ez a bankok működésének A szakma, amelyben a kockázat a fő tényező meghatározó része, amely a 2008-as pénzügyi válság óta egyre inkább előtérbe került, a bankszektorban ugyanis ettől kezdve még több figyelmet fordítanak az üzleti kockázatok napi szintű azonosítására, mérésére és kezelésére. A kockázatkezelő szakemberek tehát egyre meghatározóbb szerepet vállalnak a pénzintézet tevékenységének alakításában” – kezd bele a témába Raul Costa, a Morgan Stanley Kockázatkezelési Osztályának budapesti vezetője.

Kulcskérdés

A kockázatkezelés kulcsfontosságú feladat, mivel lehetővé teszi egy bank számára, hogy számszerűsítse, nyomon kövesse, és mindenekelőtt kezelje a pénzvilág bizonytalanságait. „Egy bank minden tevékenysége potenciálisan egy sor különböző kockázatot hordoz magában, mint például a hitelkockázat, a piaci kockázat, a működési kockázat, a likviditási kockázat, vagy a modellkockázat. Tévhit azonban, hogy a kockázatkezelés célja a kockázatok minimálisra vagy nullára csökkentése, hiszen ott, ahol nulla a kockázat, profitot sem lehet termelni. A feladat valójában annak biztosítása, hogy a bank szabályozott keretek között, optimális mennyiségű kockázatot vállalva működjön. Mi így járulunk hozzá a cég nyereségének maximalizálásához” – avat be Raul Costa.

Majd hozzáteszi: „a kockázatkezelés számos különböző szerepet foglal magába, azonban legyen szó akár egy közgazdászról a hitelkockázatokkal foglalkozó csapatban, egy fizikusról a modellkockázati csapatban, vagy egy bölcsész végzettségű szakemberről a vezetői jelentéseket készítő csapatban, a kockázatelemző fő feladata mindig az, hogy segítsen azonosítani, mérni, kezelni a kockázatokat, amelyekkel a cég működése közben találkozik. Három területen tevékenykedünk: egyrészt ellenőrző funkciót töltünk be, elkerülendő a váratlan meglepetéseket, másrészt a kockázatvállalás tekintetében tanácsadóként is működünk az üzleti egységek számára a napi működésük során, és nem utolsó sorban azért is felelünk, hogy a vállalat megfeleljen a különböző régiókban működő szabályozó és ellenőrző szervezetek által meghatározott kockázatkezelési követelményeknek.

A munka döntően számítógépen zajlik, így lehetőség van arra is, hogy a szakemberek akár az irodától távol, otthonról dolgozhassanak. Ahogy napjainkban valamennyi szegmens, úgy a kockázatkezelés is a hatékonyság szolgálatába állítja a legfrissebb technikai innovációkat. „Budapesti irodánkban működik egy kifejezetten az innovációért felelős csapat a kockázatkezelési osztályon belül. Az ő feladatuk, hogy informatikai fejlesztésekkel, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás gyakorlati alkalmazásával folyamatosan korszerűsítsék munkafolyamatainkat” – osztja meg a szakember.

A szakma, amelyben a kockázat a fő tényező - szakma, karrier, kockázatkezelő

Az elengedhetetlen problémamegoldó képesség

Jó hír, hogy szinte bármilyen végzettséggel rendelkező szakemberből lehet kockázatkezelő, akit érdekel a téma és kész tanulni. „További lényeges szempont számunkra, hogy kollégáink nyitottak legyenek a globális gazdaság és a pénzügyi piacok iránt, mivel ebben az iparágban dolgozunk. A munkánk sajátosságaiból adódóan a leginkább azok élvezik ezt a munkakört, akik jól kezelik a bizonytalan helyzeteket és kiváló problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Néhány pozíciónk analitikusabb megközelítést igényel, de a jó kommunikációs készség és a csapatmunka iránti pozitív elkötelezettség minden esetben szükséges” – tudjuk meg interjúalanyunktól. 

Függetlenül attól, hogy milyen végzettséggel rendelkezünk, megtalálhatjuk a számunkra megfelelő pozíciót a kockázatkezelési osztályon. És hogy kiből válhat igazán jó szakember? „A hitelkockázati csoportban jellemzően a pénzügyi elemzésre és a közgazdaságtanra összpontosítanak; a működési kockázattal foglalkozó csapat egyes területein a számítástechnikai készségekre helyezik a hangsúlyt, mivel a különböző jelentések elkészítése ezekre támaszkodik; a modellkockázati- és kockázatelemzési osztályokban pedig azok találhatják meg a számításukat, akik matematikai, fizikai vagy más hasonló kvantitatív háttérrel rendelkeznek. Az adatminőség-biztosítási csapatnál a folyamatorientált gondolkodás és a részletekre való odafigyelés a fontos, míg a piaci kockázatokat elemző csoportban azok érzik a legjobban magukat, akik erősen érdeklődnek a pénzügyi piacok iránt és jó számolási készséggel bírnak” – részletezi Raul Costa.

Aki számára izgalmas ez a terület, akár pályakezdőkén is belevághat! „A fejlődés, a naprakész ismeretek elsajátítása a szakma alapfeltétele – mindez nélkülözhetetlen az eredményességhez. Kollégáink számára ennek jegyében széleskörű továbbképzéseket biztosítunk a munkahelyi tréningtől kezdve egészen a tantermi képzésig. Tekintve, hogy budapesti irodánk ma már szerves része a vállalat globális kockázatkezelési csapatának, ezért munkatársaink együtt dolgozhatnak a világ legjobbjai között lévő pénzügyi szakértőkkel és tanulhatnak tőlük, miközben az iparág legaktuálisabb és legfontosabb feladataival foglalkozhatnak” – hívja fel a figyelmet a vezető.

A kockázatmentes karrier

Raul Costa szerint kihívásokkal teli, érdekes, és változatos a munka kockázatkezelőként, mivel a szakmában dolgozók az iparág legaktuálisabb témáiban mélyülnek el, miközben követik a piaci mozgásokat és a makró környezetet alakító eseményeket is. „Budapesti központunkban a számos kockázatkezelési funkciónak köszönhetően képesek vagyunk teljes körű és hosszú távú karrierlehetőséget biztosítani azoknak, akik szeretnének néhány évente új területet megismerni, illetve azoknak is, akik egy adott területen válnának szakértővé és évről évre egyre összetettebb munkát végeznének.

Amennyiben kockázatkezelőként szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk a lehetőségek között, ha pedig a pénzügy egyéb területei érdekelnek bennünket, itt találhatjuk meg a számunkra megfelelő állást, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, karrier, kockázatkezelő