Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szegedi Károly, karrier-szakértő szerint a legnagyobb hiba, amit álláskeresőként elkövetünk, ha állásnélküliként határozzuk meg önmagunkat. Amikor ugyanis a hiányra fókuszálunk, önértékelésünk folyamatosan csorbát szenved, magabiztosság nélkül azonban biztosan nem tudjuk majd eladni magunkat a munkaerőpiacon.

Amikor megszűnik a munkánk, vele együtt a korábbi rendszer is eltűnik az életünkből, vagyis könnyen időmilliomosnak érezhetjük magunkat – mutat rá a szakember.  Ez egy veszélyes csapda, mert a nagy szabadság közepette teljesen haszontalanul úszhatnak el akár hónapok is az életünkből. A másik véglet, amikor  a felszabadult időt hasznosnak tűnő feladatokkal próbáljuk kitölteni, hogy ezáltal ismét fontosnak érezhessük magunkat: segítünk családtagjainknak, belekezdünk a rég halogatott felújításba, vagy épp elsajátítunk valami újat egy tanfolyamot. Így viszont a legfontosabbra nem marad elegendő időnk: az álláskeresésre!

Keressünk főállásban!

Tekintsünk úgy az álláskeresésre, mint egy vállalkozásra – javasolja Szegedi Károly. Önmagunk főnökeként tűzzünk ki célokat, határozzuk meg a szükséges teendőket és szabjunk határidőket. Ha olyan következetesen keresünk állást, mintha főállásban dolgoznánk, a befektetett energiánk gyorsan meg fog térülni. A hatékonyság érdekében kövessük a szakértő tippjeit!

A sikeres álláskeresés legfőbb titka - álláskeresés, munka, karrier

1.    Osszuk be az időnket!

Ez igényli a legnagyobb tudatosságot: fontos belátnunk ugyanis, hogy az időnk nem végtelen, és csak akkor találhatjuk meg a leginkább nekünk való állást, ha ezért minél többet teszünk. Tűzzünk ki célokat: hány órát töltünk majd álláskereséssel a héten, hány pályázatot fogunk beadni és hány interjún szeretnénk részt venni. Napirendünket ennek megfelelően állítsuk össze, és csak a fennmaradó órákra tervezzünk egyéb elfoglaltságot. 

2.    Vegyük komolyan a feladatainkat! 

Ha látjuk magunk előtt a célokat, könnyebben tesszük meg az oda vezető lépéseket. Az álláskeresés kezdeti szakaszában a megfelelő lehetőségek felkutatása fogja a legtöbb időt elvenni. Ezután következik a pályázatok összeállítása: fontos, hogy minden jelentkezést önállóan kezeljünk, és a beküldendő önéletrajzot, motivációs levelet az elvárásokhoz igazítsunk. Figyeljünk a beküldési határidőkre, és  hagyunk elegendő időt ezek elkészítésére! A kapkodás és az idegesség biztosan ront a végeredményen. 

3.     Pályázzunk párhuzamosan!

Tartsunk több vasat a tűzben! Bármennyire vonzó számunkra egy adott lehetőség, még ha úgy is érezzük, megfelelnénk az állásra, maradjunk nyitottak és keressünk aktívan. Ha nem egy lapra tesszük fel a jövőnket, a csalódás mértéke is kisebb lesz, ráadásul minél több pályázati anyagot állítunk össze és minél több állásinterjún veszünk részt, annál gyakorlottabbak és megnyerőbbek leszünk. Nem elhanyagolható módon a jelentkezések számával párhuzamosan az esélyeink is jelentősen nőnek.

4.    Dokumentáljunk!

Mivel a kiválasztási folyamtok gyakran hónapokig elhúzódhatnak, biztosan nem fogunk emlékezni arra, hogy mikor és hova jelentkeztünk, ezért akárcsak a korábbi céges projekteket, tartsuk számon és rendszerezzük pályázatainkat. Minden jelentkezésünkhöz készítsünk önálló mappát, mentsük le a hirdetést, a kimenő e-mailt, az elküldött CV-t és az egyéb mellékelt dokumentumokat. Egy váratlan telefonhívás esetén könnyedén visszakereshetjük a szóban forgó állást, és így fellépésünk is garantáltan magabiztosabb lesz.

5.    Kezeljük helyén a kudarcot!

Ha nem nyerünk el egy megpályázott állást, mindig tartsuk szem előtt, hogy az elutasítás nem a személyünk ellen szól! Egy döntés hátterében számtalan szempont állhat, amelyek előttünk nem ismertek. Kudarcérzés helyett inkább tanuljunk az elutasításból! Érdemes átgondolni, hogy a kiválasztási folyamat mely pontján estünk ki, és melyek voltak azok a szűrök, amelyeknek megfeleltünk. Ha időt szánunk arra, hogy minden alkalommal levonjuk a tapasztalatokat, akkor ezeket is kamatoztathatjuk a jövőben.

Gondoljuk át a fentieket, és váljunk tudatosabbá az álláskeresés során. Tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését! Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, vagy próbáljuk ki a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú, munka, karrier