Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor felnőtté válik az ember, és végre nem az iskola keretei között kell túlélnie a mindennapokat, akkor sokan úgy érezzük, hogy miénk a világ, a nap 24 óráját végre magunk osztjuk be, a saját rendszerünk szerint. Ez persze csak félig igaz, hiszen a munkahelyi és magánéleti kötelezettségek ugyanúgy keretet adnak a napjainkat, a kérdés már csak az, hogyan állítunk fel egy rendszert magunknak.

Ha kötött munkaidőben dolgozunk, akkor már eleve van egy –tól –ig a hétköznapjainkban, amivel nem számolhatunk szabadon, hiszen ez a munka ideje, ekkor elérhetőnek kell lennünk, számítanak ránk a munkaadóink. Viszont a munka előtti és után időszakot is jól kell tudnunk beosztani, hogy ne úgy teljenek el a napok és a hetek, hogy a magánéleti elintézendő dolgokkal semmit nem haladunk, a gyereknek megint nincs új foci cipője és mi ezen a héten sem jutottunk el úszni, a nagybevásárlásról már nem is beszélve.

Rendszerezzünk!

Nem kell kőbe vésni mindent, amit eltervezünk, de ha úgy építjük fel a hetünket, hogy nagyjából megvannak a céljaink, teendőink minden napra, akkor nem vasárnap délután fogunk kapkodni. Pár óránk marad csak a munkaidő után hétköznap? Ez ne szomorúság legyen, hanem jó pár órányi lehetőség mindenre, amit szeretnénk csinálni, vagy egyszerűen csak el kell intéznünk.

Szervezzük meg az értékes reggeleket!

Ha eddig úgy csörgött az ébresztőóránk, hogy épp csak egy pirítósra volt időnk reggel és már indulni is kellett, akkor szoktassuk rá magunkat a kicsit hosszabb készülődésre. Ha képtelenségnek tartjuk, hogy egy fél órával korábban keljünk, akkor a reggeleket már azzal megkönnyíthetjük, hogy előző este előre készülünk. Kikészítjük magunknak a ruhát, megnézzük, hogy mit fogunk reggelizni, elpakoljuk a másnapi ebédet éthordóba és a kávéfőzőt is bekészítjük úgy, hogy már csak be kelljen kapcsolni. Ha nyugodtabban indul a reggelünk, mi is összeszedettebbek leszünk a munkában és a magánéletben is.

Használjuk ki az utazási időt!

Ha sok időt töltünk a munkahelyünkre való utazással, már készüljünk agyban az előttünk álló napra: vegyük sorra a feladatokat és priorizáljuk be őket. Viszont ha nem szeretnénk a munkába érkezés előtt már a napi feladatokkal foglalkozni, akkor az utazás ideje alatt szervezkedjünk, chateljünk, telefonáljunk, éljünk szociális életet. Beszéljük meg az aznap esti koccintás részleteit a barátokkal, küldjünk üzenetet a gyerek zongoratanárának, nézzük meg a konditerem nyitvatartását, írjunk chaten annak a régi osztálytársunknak, akire már napok óta gondolunk.

A rendszerezés a barátunk

Nincs vége a napnak!

Hiába érezzük esetleg úgy, hogy leszívta az agyunkat a munka, elfáradtunk, már csak szeretnénk vacsorázni és eldőlni a kanapén, legyünk egy kicsit szigorúak magunkkal, hogy a nap végét is aktívan töltsük.

Persze aktív időtöltés az is, ha otthon egy finom vacsorát megfőzünk, beteszünk egy mosást, elcsomagoljuk a másnapi ebédet minden családtagnak és még a kutyát is elvisszük sétálni. Nagyszerű érzés lesz az, hogy vacsoráztunk egy finomat, a ruhák száradnak, a kutya és a családtagok mind alszanak, és nyugodtan jöhet a másnap reggel.

Ha nem vár még otthon minket a család, akkor szervezzünk magunkat programokat, hiszen jól esik kibeszélni magunkból a barátoknak azt, ami foglalkoztat minket. Mit ne felejtsünk el? A találkozó előtt fizessük be a számlákat, fussunk be az optikába új kontaktlencséért, hívjuk fel a gázszerelőt időpontért – szóval ne hagyjuk, hogy a napunk anélkül teljen el, hogy a kötelező körökből is kipipáltunk volna valamit.

Legyünk nyugodtabbak!

Ha nem azt érezzük folyton, hogy elszaladt egy újabb hét, hanem azt látjuk, hogy sikeresen elintéztünk jó pár dolgot, a lelkiismeretünk is nyugodtabb lesz, mi pedig összeszedettebbek. Ha nem kavarognak állandóan a gondolatok, az elintézendő feladatok a fejünkben, akkor a munkaidő alatt is koncentráltabbak leszünk. Mindehhez csak egy kis rendszerezés és persze az elhatározás szükséges.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala