Nézzünk bele 3 olyan alapvető egyéniségbe, amelyeket nem biztos, hogy kívülállóként megértünk és elfogadunk a kollégáink körében. Azonban előfordulhat, hogyha belegondolunk, kit mi mozgat, és miért olyan, amilyen, toleránsabbá válhatunk az addig idegesítőnek tartott munkatársainkkal szemben. És még az is lehet, hogy felismerjük: nem a megfelelő helyen dolgozunk, és egy új munkahely megszerzése kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tenné az életünket! Ne fogjuk hát vissza magunkat és a lehetőségeinket!

1. A PÉNZKÖZPONTÚ MUNKATÁRS

Jellemzői: személyes értékét a bankszámlája és a birtokában lévő dolgok mentén definiálja. Fontosak számára a külsőségek. Éppen ezért érzékenyen érinti minden, ami kihathat a vagyoni helyzetére.

Ez alapján hoz döntést: elsősorban az alapján dönt, hogy mi hozza a lehető legnagyobb nyereséget számára.

Legfőbb mozgatórugója: Az egész életét a pénzcsinálás szemszögéből nézi és értelmezi.

Amire érdemes odafigyelnie: Ne szűkítse be a lehetőségeit és a karrierjét a pénzközpontú szemlélet. Fel kell készülni arra is, hogy kevés igazi barátot és szövetségest szerez a munkatársai körében.

A pénz, a munka vagy az ellenségek motiválnak a munkában?Javasolt álláslehetőségek:
Bank, biztosítás, bróker állásajánlatok
Pénzügy, könyvelés állásajánlatok

A pénz, a munka vagy az ellenségek motiválnak a munkában?

2. A MUNKAKÖZPONTÚ MUNKATÁRS

Jellemzői: Hajlamos, hogy a munkája alapján határozza meg önmagát. Számára kiemelten fontos, hogy mi van a névjegykártyájára írva, milyen felelősséggel bír, és hogy milyen ütemben léptetik elő.

Ez alapján hoz döntést: A munkahelyi szabályok és a vele kapcsolatban támasztott elvárások alapján hozza meg döntéseit.

Legfőbb mozgatórugója: Az élet számára egyenlő a munkájával. Akkor érzi magát a legjobban, ha dolgozhat, és persze ezért elismerést is kap. Nem utasítja vissza az "Év dolgozója" oklevelet sem.

Amire érdemes odafigyelnie: A kiégés veszélye folyamatosan ott lebeghet az illető feje felett, ezért tudatosan be kell építeni a napirendjébe a szabadidőt, a kikapcsolódást, a feltöltődést is pl. sport vagy baráti összejövetelek keretében.

A pénz, a munka vagy az ellenségek motiválnak a munkában?Javasolt álláslehetőségek:
Üzleti támogató központok
Ügyfélszolgálat, vevőszolgálat állások
Cégvezetés, menedzsment munkák

3. AZ ELLENSÉGKÖZPONTÚ MUNKATÁRS

Jellemzői: Belső egyensúlya, önbizalma elég gyenge lábakon áll. Szüntelenül az foglalkoztatja, hogy az ellenségnek tartott személyeknek éppen mi lesz a következő húzása. Állandóan megerősítést és önigazolást keres a hozzá hasonlóknál. Többnyire túlreagálja a dolgokat, szinte üldözési mániában szenved.

Ez alapján hoz döntést: Döntéseit és tetteit az ellenfelek lépéseire adott válaszai határozzák meg.

Legfőbb mozgatórugója: A legjobb védekezés a támadás.

Amire érdemes odafigyelnie: Ez a hozzáállás irreális ítélőképességet szül, és a folyamatos támadás miatt egyetlen munkahelyi közösség sem dolgozik szívesen az illetővel. Ez egy ördögi kör, mert az említett munkatársnak pont elismerésre és figyelemre lenne szüksége ahhoz, hogy jobban be tudjon illeszkedni. Ha önerőből nem tud ezen változtatni, érdemes hozzáértő szakember segítségét kérni.

A pénz, a munka vagy az ellenségek motiválnak a munkában?Javasolt álláslehetőségek:
Ha nem változik meg ez az ellenséges szemlélet, sajnos a legtöbb munkahelyen csak a nehézségekkel és az elbocsátással szembesülhet az illető. Pedig jobbnál jobb kiváló álláslehetőségek és szuper csapatok várnának rá, például TÖBB MINT 10 000 FRISS ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljuk át a fentieket, és ha szükséges, változtassunk! Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Forrás: Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása, Bagolyvár könyvkiadó

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, motiváció, pénz, munka, ellenség, kolléga, személyiség