Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre több multinacionális cég, és gyakran már a kisebb vállalatok is a nyitott irodák mellett teszik le a voksukat. Ennek az elrendezésnek a lényege, hogy nincsenek elszeparált irodák, és a vezetők is ugyanabban a térben dolgoznak, mint a beosztottak. A legmodernebb munkahelyeken előre meghatározott munkaasztalok sincsenek, vagyis mindenki ott foglal helyet, ahol épp kedve tartja. Tamás, egy nemzetközi szállítmányozási cég gazdasági vezetője osztotta meg velünk a legfontosabb tudnivalókat.

Pro és kontra

A nyitott irodák vitathatatlanul erőstik a közösségi érzetet, segítik a munkatársak közötti együttműködést és kommunikációt, mi több, a transzparencia, és az általános morál is jó az ilyen munkahelyeken, azonban ennek a fajta demokráciának magas ára van. A sok jó ember kis helyen is elfér elv ugyanis itt csak részben igaz: a falnélküli közelség könnyen idegtépővé válhat. A hangosan beszélők, vagy épp a túl erős szagú ételt evők, esetleg a kellemetlen testszagú kollégák ugyanúgy zavaróvá válhatnak, mint a gazdátlan asztalokon eluralkodó káosz. És akkor még nem is beszéltünk a közös térben gyorsan terjedő vírusokról, illetve az állandó problémáról: a fűtés-szellőztetés-légkondícionálás konfliktusáról.

A nyitott irodák kulisszatitkai - álláskeresés, munkahely, kollégák

Szabályszerűen

Bár hazánkban még bőven van mit tanulnunk a nyitott irodák optimális kihasználásról, az amerikai tulajdonú cégek már kialakították erre vonatkozó, bevált gyakorlataikat. Egymás kölcsönös tiszteletén túl néhány szigorú szabály is elengedhetetlen a zökkenőmentes kooperativitáshoz. Ez vonatkozhat a munkaasztal foglalásokra, az irodai eszközök használatára, a tisztaságra, vagy épp arra, hogy milyen módon, vagy épp hol bonyolíthatóak a hosszabb telefonbeszélgetések. Ha újak vagyunk egy munkahelyen, ajánlott ezekről mihamarabb tájékozódnunk, és annak is utánajárnunk, hogy mit tehetünk, ha egy kollégánk rendszeresen megsérti a szabályokat, vagy zavar bennünket.

Csak csendben

Az open office témájában járatos multik már felismerték, hogy az állandó alapzaj, vagy az a tény, hogy bárki bárkivel bármikor beszélgetést kezdeményezhet, akárcsak egy kérdés erejéig is, jelentősen ronthatja a munka hatékonyságát. Ennek tudatában sok helyen már bevezették az úgynevezett csendes órát, amikor a fókuszált munkavégzés feltételeinek megteremtése a cél, és ennek megfelelő viselkedést várnak mindenkitől. Bizonyos vállalatoknál nyugalom-szobák adnak lehetőséget az elcsendesülésre, rövid feltöltődésre, hogy aztán az íróasztalhoz visszatérve újult erővel haladjon a munka. Amennyiben ilyesmire a mi munkahelyünkön nincs lehetőség, egy fülhallgató nagy segítségünkre lehet: ezzel nemcsak a zavaró hangokat zárhatjuk ki, de azt is jelezhetjük kollégáinknak, hogy épp egy fontos feladattal foglalkozunk. 

Éljünk a lehetőséggel

Az egy légterű irodákat preferáló cégek kultúrájában általában a csapat kiemelt értéket képvisel. Ennek jegyében nemcsak térben zajlik együtt a munka: jellemző, hogy az ilyen vállalatok kommunikációjukban is nyitottságot hirdetnek, és számtalan eszközzel segítik alkalmazottaikat, hogy a közös projektek eredményesen záruljanak. Ezeken a munkahelyeken a közösségi terek is hangsúlyosabbak, lehetőséget teremtve az informális kapcsolatépítésnek, kötetlen beszélgetésnek: ilyen lehet például a konyha, ahol akár egy kanapén is helyet foglalhatunk, vagy a játszószoba, ahol a kreatív ötletek szárnyalhatnak, vagy a kert, ahol szünetben levegőzhetünk. Mindezeken túl gyakoriak a közösségi programok, csapatépítő események, motiváló előadások. Ne maradjunk ki ezekből!

Ha még nem dolgoztunk nyitott irodában, érdemes mérlegelnünk a fentieket, mielőtt igent mondunk egy ilyen kihívásokkal teli környezetre. Amennyiben még keressük a nekünk való állást és munkahelyet, nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkák közül válogathatunk. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahely, nyitott iroda, kollégák