Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A meleg hónapokban, elsősorban a fiatalabb közül, sokan döntenek úgy, hogy néhány hétre a pult mögé állnak, vagy épp megtanulnak tele tálcákkal egyensúlyozni és szlalomozni az asztalok között. Vannak, akik valamelyik hazai vízparton vagy nagyvárosban vállalnak munkát, de az sem ritka, hogy valaki külföldön próbál szerencsét. A jellemzően éjszakába nyúló munka komoly fizikai állóképességet és elszántságot igényel, de ahhoz, hogy helytálljunk a feladatok között ennél többre is szükség van!

1. Barátságos attitűd

Vendégként feltehetően már mindannyian megtapasztaltuk a különbséget a kedves vendéglátás és az udvariatlan, flegma kiszolgálás között. Alapvető elvárás tehát a pozitív személyiség, a barátságos természet, hiszen a munka minden óráját különböző emberekkel beszélgetve, a legkülönfélébb igényeket kiszolgálva kell eltöltenünk. Ehhez elengedhetetlen a fejlett kapcsolatteremtő-, és kommunikációs készség, a türelmes hozzáállás, és nehéz helyzetben a konfliktusok kiváló kezelése is. 

2. Szolgálatkészség

A vendég a király – ez az alapigazság valószínűleg már a betanulás során elhangzik, és minden egyes munkanapon követendő. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az étterembe, bárba betérő bármit megtehet, sokkal inkább arra a hozzáállásra utal, amely a vendéglátásban dolgozók számára az alfa és az ómega. Ide tartozik az üdvözlés mikéntje, ahogy a vendéget az asztalához kísérjük, vagy aperitifet ajánlunk számára. Mindezt udvariasan és tisztelettel kell megtennünk, még abban az esetben is, ha egy asztaltársaság nem a helyen elvártnak megfelelően viselkedik. 

 A nyerő vendéglátósok 5 titka - munka, szakma, vendéglátás 

3. Csapatmunka

Valamennyi munkakörre igaz, hogy az eredmények jellemzően a kollégáinkkal való kooperáció mikéntjétől függnek, ami a vendéglátásban sokszorosan igaz: fel kell vennünk az adott hely ritmusát, és összehangoltan kell működnünk a konyhán dolgozókkal, az üzletvezetővel, a pincérekkel, a beszerzésért felelőssel és a takarítókkal is. Ehhez pontosságra, nyitott kommunikációra és rugalmasságra is szükség van, mindezeken múlik ugyanis, hogy a vendég jól szervezettnek, kellemes hangulatúnak ítéli-e a vendéglátóhelyet, vagy érzi és tapasztalja a káoszt, az esetleges feszültséget a munkatársak között.  

4. Idegennyelv-tudás

Legyen szó egy divatos borozóról, egy tengerparti étteremről vagy egy ötcsillagos szálloda exkluzív bárjáról, a nyelvtudás nélkülözhetetlen ebben a szegmensben. Az angol nyelv alapnak számít, de ha Ausztriában vagy Németországban állunk munkába, minden bizonnyal a németre is szükségünk lesz. Nyaralóhelyeken, sőt akár a Balatonon is előnyt jelenhet egyéb világnyelvek ismerete is, ha ugyanis anyanyelvén tudjuk szólítani a vendéget, rendívül sokat hozzáteszünk a szolgáltatás színvonalához, és a saját munkaerő-piaci értékünket is jelentősen növelhetjük. 

5. Figyelmesség

Ahogy mondani szokás, az ördög a részletekben rejlik. Aki képes észrevenni, és gyorsan reagálni ezekre, vagyis a vendégek igényeire, akár anélkül is, hogy azt az illető megfogalmazná, biztosan kiemelkedő lesz ebben a munkakörben. A szolgáltató szektorban a nyitott szemek és fülek, illetve az ezzel együtt járó figyelmes gesztusok a vendégek és a kollégák felé is rendkívül jó benyomást tesznek. És hogy mi is a figyelmesség mércéje? Cselekedjünk, viselkedjünk úgy, ahogy mi magunk is elvárnánk, bárhol, bármikor.

Bár a képlet egyszerűnek tűnik, a gyakorlat olykor sokkal nehezebb, főleg kezdőként, amikor a hosszú műszakok után a fáradtságot is le kell küzdenünk, ezt a vendégek azonban soha nem vehetik észre. A kedves mosoly ugyan nem csodafegyver, mégis a legtöbb helyzetben működik, éljünk vele bátran. Ha épp most keresünk állást a vendéglátásban, kattintsunk ide a lehetőségekért, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát, ahol könnyen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső munkákat is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, szakma, vendéglátás, nyár