Mi az, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyakornoki helyen töltött időből a lehető legtöbbet hozzuk ki? - tette fel a kérdést az Undercover Recruiter szakértői cikkében, és válaszokat is adott.

Íme 3 módszer, melyek segítségével kitűnhetünk a tömegből:

1. Gyakoroljuk a nagyvonalúságot!

- Legyünk jelen, és ez ne csupán abban mutatkozzon meg, hogy időben érkezünk és jól osztjuk be az időnket.
- Mi az, ami a leginkább lázba hoz a gyakornoki lehetőséggel kapcsolatban? Mutassuk meg lelkesedésünket!
- Hogyan tudjuk ezt a lelkesedést gyakorlati eredményekké változtatni? Tűzzünk ki a munkaadóval megbeszélt közös célokat!
- Mondjunk igent mindenre, természetesen azokra a dolgokra, amik összhangban vannak erősségeinkkel! Amiben nem vagyunk olyan jók, azzal kapcsolatban tegyünk fel kérdéseket és kötelezzük el magunkat a tanulás és a készségeink fejlesztése mellett.
- Ne feledjük, hogy munkastílusunk minden egyes megnyilvánulásunkban megmutatkozik és hosszú távon képes a megbízhatóság, a szakértelem és a hitelesség benyomását kelteni rólunk.
- Hozzuk ki a legtöbbet ebből a különleges lehetőségből és használjuk fel arra, hogy összhangba hozzuk azt, ahogyan saját magunkat látjuk azzal, ahogyan mások látnak minket.

2. Építsük fel a megfelelő hozzáállást!

"Itt" és "most", egyedül ez a két koordináta számít. Az apró, jelentéktelennek tűnő mindennapi dolgokból épül fel az élet szövete és ez a gyakorlati helyen töltött időre különösen érvényes. Kezdjük el tudatosan és praktikusan szemlélni az előttünk álló lehetőséget.

A nyári szakmai gyakorlatból állás is lehet

Gondoljuk át, milyen kérdéseket fogunk feltenni annak érdekében, hogy megértsük az elvárásokat? Dolgozzunk ki az elszámoltatáshoz szükséges lépéseket. Mi lehet az, ami akadályt gördíthet a siker érdekében? Gondoljuk át, milyen negatív vagy visszatartó gondolataink vannak, amelyeken változtatnunk kell. Mi az, ami a komfort zónánkon kívül esik? Vállaljuk be!

A nyári szakmai gyakorlatból állás is lehetPályakezdők, gyakornokok ilyen pozíciókat találhatnak a Profession.hu-n!

A legfontosabb, hogy legyünk nyitottak és ne féljünk attól, hogy kiszolgáltatottá válunk. A karrierrel és az élettel kapcsolatos egyik hasznos tanács, hogy mindig legyünk nyitottak az új ötletekre, keressük, hogy hogyan lehetne dolgokat másként, nem a megszokott stílusban csinálni. Keverjük ezt a hozzáállást a bukástól való félelem kizárásával, a megszokott feltételezések megkérdőjelezésével és azzal, hogy beismerjük, ha nem tudunk valamit.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Ápoljuk a kapcsolatokat!

A gyakornoki programra ne görcsöljünk rá, emlékeztessük magunkat arra, hogy egy életet építünk, nem pedig karriert. A legjobb karrierek emberekkel való közös munka során történnek, így amikor kapcsolatokat építünk, akkor az "adni és kapni" gyakorlatát követjük, melyből mindenki profitál:

- Mi az, amit csodálunk a kollégáinkban, vezetőinkben? Tanuljunk karrier történeteikből!
- Mi az, amivel a többieket bevonhatjuk a beszélgetésbe? Vegyük észre, hogy mi teszi őket kíváncsivá!

A külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy mások könnyed és sikeres fellépése ösztönös és természetesen adódik. Különösen könnyű lehet ezt a látszatot elhinni, amikor új kihívásokkal, feladatokkal és emberekkel szembesülünk.

Bízzunk a tehetségünkben és a mindennapokban éljük meg az apró sikereket, amikor tehetségünk révén felfigyelnek ránk és megmutathatjuk igazi értékeinket. Ne feledjük, hogy végső soron a tehetségünk miatt vettek fel minket és nincs jobb annál, mint amikor azt látják, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználva egy nagyszerű munkatársa tettek szert!

Címkék: munkahely, gyakornok, pályakezdő, állás

Szemlézte: Fogas Krisztina