A változás jó, mert benne van a fejlődés és az újrakezdés lehetősége. A változás nem jó, mert bizonytalan és kudarcot hozhat. Melyik állítással értünk egyet?

Ha már mindkettőt átéltük, akkor megtapasztalhattuk a két véglet előnyeit és hátrányait egyaránt. A tapasztalat pedig bölcsebbé tesz. Így van ez a munkahelyi dilemmáink során is: menjek vagy maradjak? Mi a jobb nekem? Cikkünkben ennek jártunk utána!

"Már 12 éve dolgozom itt - kezdi Attila (32), egy pénzügyi cég csoportvezetője -, pályakezdőként kezdtem, ma már középvezető vagyok. Más cégnél állásinterjún nem is voltam még. Itt bíznak bennem, van múltam, tudom, mire számíthatok, és hogy mit várnak tőlem. Persze, én is szeretnék magasabb fizetést, meg biztos más kihívások várnának egy új munkahelyen. De mérlegeltem a dolgokat, és nem engem választanának. Nincs diplomám. Inkább maradok itt, ahol ez nem számít."

A nagy munkahelyi dilemma: menni vagy maradni? DIPLOMA NÉLKÜL IS TALÁLHATUNK ÁLLÁST!

Tovább kutattunk, ki mennyire vállalná be a mindenképpen bizonytalanabb változást. Hol van a határ? Hol billen el a mérleg nyelve abba az irányba: "megyek"?

"Mindig mozgásban vagyok - osztja meg velünk Anikó (27) -,akkor érzem jól magam a munkámban is, ha vannak új kihívások, ha nincs két teljesen ugyanolyan napom. Korábban egy multinál dolgoztam az értékesítési osztályon, hát, az nem nekem való volt. Átmentem egy közepes céghez, ott egy személyben vittem az egész marketinget. Kiállításokat szerveztem, vásárokat, DM kampányt, nyári promóciókat. Nagyon élveztem az új területet, és rájöttem, hogy mennyit számít, ha olyan munkakörben dolgozom, ami a személyiségemhez való." Anikó azt is elmesélte, hogy a fizetése nem változott a munkahely váltás kapcsán, de számára sokkal fontosabb volt az, hogy olyan munkája legyen, amit örömmel végez. Ma már a saját rendezvényszervezői cégét irányítja két üzlettársával közösen. Mindehhez az egyik legfontosabb lépés az volt, hogy mert továbblépni az egyébként betonbiztos pozíciójából, ahol még évekig stabilitás várt volna rá. Megérte? Neki mindenképp!

A nagy munkahelyi dilemma: menni vagy maradni?

Ám ettél még tény, hogy a változás kockázattal és nehézségekkel is együttjár. A kérdés az, hogy bevállaljuk-e, és mire használjuk. Nézzük, milyen jellemzői vannak, ha munkahelyet változtatunk:

Hátrányok:

- Kockázattal jár együtt.
- Lehet, hogy kudarc lesz a vége.
- Fárasztóbb lesz számunkra, mivel több energiát kell beletennünk az ismeretlen helyzetek és kihívások miatt.
- Amit eddig megszereztünk, nem mindig vihető magunkkal. Vagyis újra bizonyítanunk kell - másoknak és önmagunknak is.
- Lehet, hogy kevesebbet fogunk keresni.
- Lehet, hogy a próbaidő alatt felmondanak nekünk.

Előnyök:

- Lehetőségekkel jár együtt.
- Minimum 50% az esély arra, hogy magasabb szintre kerül a karrierünk.
- Újra motiválttá válunk.
- Felpöröghetünk, kipróbálhatjuk magunkat új területen, szárnyalhatunk.
- Végre úgy érezzük, szükség van a frissességünkre, az új ötleteinkre, és kíváncsiak ránk a kollégáink.
- Elképzelhető, hogy többet fogunk keresni.
- Lehet, hogy a változás egy újabb változást hoz, és továbblépünk egy még jobb munkalehetőség felé. Mindezt szabadon, egyik napról a másikra megtehetjük a próbaidő alatt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy az éremnek, úgy a döntéseinknek is két oldala van. És vannak, akik egy munkahely váltásnál elsősorban az előnyökre koncentrálnak, csak ezeket engedik be a látómezejükbe. Ám az is érthető, ahogy például interjúalanyunk, Attila gondolkodik. Számára a komfortzóna biztonsága erősebbnek bizonyul (egyelőre), mint az újdonság varázsa, a kihívások terén való próbatétel, és a minden bizonnyal magasabb fizetés.

Nem vagyunk egyformák. Ám a legfontosabb az, hogy mindenki olyan munkát végezzen, és olyan munkakörülmények között, ami számára a legmegfelelőbb. Azonban az is igaz, hogy még a legstabilabb munkakör esetén sem érdemes mindent egy lapra feltenni. Mert abban sosem lehetünk 100 százalékig biztosak, hogy a holnap és a holnapután is ugyanazt hozza számunkra.

Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

A nagy munkahelyi dilemma: menni vagy maradni? TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, álláskeresés, állásváltás