Milyen a külföldre költözési hajlandóság az országban? - tette fel a kérdést a Boston Consuting Group és a The Network a "Decoding Global Talent" című kutatásában. A felmérés magyarországi partnere a Profession.hu volt, itthon 5144 álláskeresőt kérdeztek meg (globálisan 200 ezer főt).

A megkérdezettek fele (55 százaléka) szeretne máshol élni, de sokakban ez az igény csak elméletben fogalmazódik meg, aktívan csupán a válaszadók 21 százaléka keres külföldi munkát. Bár magas azok aránya, akik elvágyódnak az országból, közel kétharmaduk mégis motiváltnak érzi magát a jelenlegi munkahelyén.

Leginkább az Európán belüli úti célokra ácsingózunk. A legáhítottabb hely London, a válaszadók közel egynegyede szeretne ott élni. A második legnépszerűbb város München, a harmadik pedig Berlin. A TOP 10-es listára két Európán kívüli város is felkerült, New York az ötödik, Sydney pedig a tizedik helyen végzett.

enlightened A Profession.hu-n ilyen külföldi állásokat találhatunk.

Annak ellenére, hogy sokan állítják, szívesen vállalnának az országhatáron kívül munkát, az elemzésből az is kiderült, hogy ezért nagyon kevesen tesznek aktívan.

A magyarok ötöde külföldi munkát keres

Bár az elemzés kimutatta, hogy kevesen vannak, akik nem csak lélekben vágynak el az országból, ennek ellenére pozitívnak mondható, hogy a magyar munkavallók többsége törekszik arra, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzen.

"A munkaerőpiacon egyre nagyobb előnynek számít, ha valaki legalább egy fél évet élt külföldön. Ez nem csak a magabiztos angol (vagy német) nyelvtudás miatt fontos, hanem azért is, mert a multiknál általában nemzetközi vállalati kultúrában kell helyt állni. Az általunk megkérdezettek 64 százalékának semmilyen külföldi tapasztalata nincsen, így érthető, hogy szeretnék magukat kipróbálni Magyarországon kívül is" - hívta fel a figyelmet Gerhardt Erik, a Profession.hu piacelemző szakértője.

Szeretünk kikacsingatni

A magyar munkavállalói kultúrára alapvetően jellemző egyfajta kettőség, a dolgozók szinte mindig nyitott szemmel járnak jobb lehetőséget keresve - akkor is, ha alapvetően jól érzik magukat a munkahelyükön. A megkérdezettek csupán tizede vallja magát hűségesnek a vállalathoz ahol dolgozik, ennek ellenére a fennmaradó 90 százalék fele nem keres aktívan munkát, ugyanakkor nyitott minden lehetőségre.

Hasonló tendencia tapasztalható a motiváltságot vizsgálva is. Annak ellenére, hogy tízből csak egy munkavállaló érzi magát elkötelezettnek vállalata iránt, 62 százalék valamilyen szinten motiváltnak érzi magát a munkájában, és 41 százalék gondolja úgy, hogy motiváltabb, mint a kollégái.

Hol keresnek állást?

Akár külföldön, akár belföldön szeretnénk elhelyezkedni, mindenképpen érdemes figyelni a lehetőségeket. A legnagyobb választékot új pozíciók terén az állásportálok kínálják, tízből nyolc megkérdezett ezeken az oldalakon böngészik, ha munkát keres.

A válaszadók 61 százaléka nyilatkozta, hogy a személyes kapcsolati hálója is segíthet az állás keresésében, a harmadik legnépszerűbb forrás pedig a különböző webes böngészők és keresőmotorok, 53 százalék ennek segítségével keres munkát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, munkahely, lojalitás