Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha bizonytalanok vagyunk munkahelyünkön, rettegünk egy-egy új partnerrel vagy munkatárssal való találkozástól, visszariadunk a fizetésemelés megemlítésétől is, akkor könnyen szorongásba fulladhat vagy balul is elsülhet a dolog: tanuljunk gyengeségeinkből, és lehet hogy idővel már éppen mások fogják tőlünk irigyelni a magabiztosságot!

 
Készüljünk, készüljünk, készüljünk
 
Ha tudjuk, hogy bemutatkozáskor, előadásokkor vagy épp szívességkéréskor száll el a magabiztosságunk, a legegyszerűbb, ha felkészülünk. Igen, akár "be is magolhatjuk" a saját céges bemutatkozásunkat, gyakorolhatjuk otthon a prezentációt, de még azt a bizonyos kérést is. Ha nem az emlékezetünk mélyéről kell előhalászni a kerek mondatokat, hanem a fejünkben van összeszedetten, sokkal könnyebb lendületesen előadnunk is. 
 
Nézzünk kívülről magunkra!
 
Nehéz a határozottságot elhitetni, ha összegörnyedve ülünk vagy bocsánatkérően állunk: húzzuk ki magunkat, emeljük fel a fejünket és törekedjünk arra, hogy a hangunk szó szerint is megfelelően hallható legyen. 
 
   A magabiztosság tanulható   
 
A tettetés néha jó taktika
 
"Fake it til you make it" - mondják angolul, és van benne valami: ha magabiztosságot színlelünk, az idővel igazivá válik. Vegyünk példát valakiről, akinek tetszik a magabiztossága: ez lehet bármelyik kollégánk, de egy inspiráló színész is, a lényeg, hogy segítsen átlépni a bizonytalanságon. "Mit tenne a helyemben XY?" - kérdezzük meg magunktól, ha érezzük egy helyzetben, hogy a csendes meghunyászkodás helyett éppen ki kellene állnunk magunkért, majd cselekedjünk. Ne felejtsük el megünnepelni minden kis sikerünket - a bátraké a szerencse, pontosabban a jutalom! 
 
Határozottan, de ne agresszíven
 
Az asszertív kommunikáció lényege, hogy határozott önérvényesítést folytassunk: ezt sokan összekeverik az agresszív, erőszakos kiállással, pedig a kettő között óriási a különbség. Beszéljünk én-mondatokban: "Úgy érzem, hogy valami feszültség van közöttünk.", ez egy remek asszertív mondat a "Miért vagy már megint olyan ideges? Mi bajod van velem?" helyett. 
 
+1 tipp: a dicsőségfal
 
Érdemes elmenteni, lejegyzetelni, összegyűjteni a legkedvesebb e-maileket, jó visszajelzéseket, sikereket, amik munka közben értek bennünket. Ha magunk alatt vagyunk, csak nyissuk ki a "titkos raktárat", és merítsünk erőt és lendületet ezekből!