Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindig öröm olyan sikertörténetekkel találkozni, amikor valaki azzal foglalkozik hivatásszerűen, ami valójában a hobbija. Koppány egy családi örökségnek köszönheti az órák iránti érdeklődését, viszont azt már saját kemény munkájának és kitartásának az eredménye, hogy ma az álommunkahelyén dolgozhat, és azon a területen fejlesztheti magát folyamatosan, amiért hobbi szinten is rajong.

Hogyan került az óra értékesítési területre? Miért pont az óra? Előtte mivel foglalkozott?

„Ez egy érdekes történet, ugyanis egy teljes szakmaváltás után kerültem az órák világába. Masszőrként dolgoztam több mint 9 évig, és amikor rájöttem,hogy nem ez az én utam, akkor kezdtem el egyéb lehetőségeken gondolkodni. Végül az egyetlen családi örökségem, egy nagyon régi óra adta meg a választ, ami apáról fiúra száll már generációk óta. Mindig is izgatott, hogy hogyan is működik ez a szerkezet, így ezen a területen kezdtem keresgélni, és rövidesen találtam is egy helyet, ahol nekivághattam ennek a rögös útnak. Mint mindenki, én is kicsiben kezdtem, de ma már elmondatom, hogy Budapest, és nem nagyképűség azt állítani, az ország legnívósabb óraszalonjában vagyok értékesítő.”

Kell valamilyen különleges előképzettség, ha valaki óra értékesítéssel szeretne foglalkozni?

„Különösebb előképzettség nem szükséges, de ha esetleg van egy kereskedelemmel kapcsolatos végzettségünk és társalgási szinten beszélünk egy idegen nyelvet, akkor az óriási előnyt jelent. Emellett persze ha érdeklődünk a finom mechanika iránt, az is hasznunkra válik, mivel sok olyan óra van, ami nem csak három mutatóból áll és igazán csak akkor tudjuk az ezzel kapcsolatos tudást továbbadni az ügyfélnek, ha mi magunk is értjük, amit az óra tud.”

Milyen egy jó eladó Ön szerint?

„Ami i fontos sok más szakmában, itt is az: a vendég az első. Ha valaki ezt szem előtt tudja tartani és eképpen kezelni a legkülönfélébb igényeket és személyeket, akkor nagyon jól fogja érezni magát ebben a világban.”

Milyen tulajdonságok, személyiségjegyek elengedhetetlenek ehhez a szakmához?

„Elsősorban a türelem és a nyitottság. Aki értékesítői pozícióra pályázik, tudnia kell, hogy a legkülönbözőbb emberekkel fog találkozni, az unokájának ballagási ajándékot kereső idős hölgytől, a külföldi üzletemberig, aki egy komoly darabbal szeretné javítani az üzleti potenciálját. Ahány ember, annyi igény és nekünk mindegyiküknek tudnunk kell segíteni a legjobb tudásunk szerint. Sokszor van olyan helyzet, hogy az illető nem is tudja, mit szeretne, de elkezdődik egy beszélgetés és a leírt élethelyzetekből kell kitalálni, melyik óra lenne a megfelelő. Szóval egy kicsit pszichológusnak is kell lenni.”

A luxusóra értékesítés nem csupán egy szakma

Milyen előrelépési lehetőségek vannak ezen a területen?

„Itt a munkavégzés helye az, ami igazán meghatározza azt, hogy egy eladó hol is tart a szakmában, ugyanis ahány hely, annyi igény, és a legtöbbet persze akkor tudjuk kihozni magunkból, ha olyan üzletben vagyunk, ami sokat követel. Ha továbblépnénk, akkor az üzletvezetés lehet a következő lépcső számunkra.”

Mik a kihívások, nehézségek?

„Ha elkezdünk az értékesítésben dolgozni, rá fogunk jönni, hogy ez csak egy igen kis szelete a munkánknak. Temérdek háttérmunka van abban, hogy egy napunk fennakadás nélkül és gördülékenyen menjen, és ez eleinte sűrű erdőnek tűnhet, de ha letisztul, akkor kitalálunk a legnagyobb rengetegből is. Emellett, még ott a felelősség is, amivel tartozunk a boltban található árukészlet iránt. Nagyon nagy értékű termékekkel dolgozunk, amiknél sokszor az sem mindegy, hogyan tesszük le az asztalra, és ez kezdőként okozhat némi izgalmat, de később, mint minden, ez is rutin lesz.”

Hogy néz ki egy napja? Milyen feladatai vannak?

„Egyforma napunk nincs, de a szokásos rutin mellett, ami az üzlet tisztán tartásából és napi leltárból áll, még az árukészlet rendezése, rendelés leadás és a külföldi beszállítókkal való kapcsolattartás tartozik a feladataink közé, de az első és legfontosabb a beérkező ügyfelek teljes körű és szakszerű kiszolgálása.

Egy eladás sokszor órákig is eltarthat, így ahogy korábban írtam, nagyon fontos a türelem, mert lehet, hogy a sokadik megmutatott óra fogja elnyerni a vendég tetszését, de nekünk ezen az úton végig kell kísérnünk, tanácsot adni, ha kétségei támadnak és megerősíteni a választása helyességébe, amikor már megszületett a döntés.”

Mi okozza Ön számára a legnagyobb sikerélményt?

„Mindig úgy próbálunk órát választani az ügyfélnek, hogy ha két év múlva is a kezére csatolja, az legyen az érzése >Igen, ez egy nagyon jó választás volt!<.Ha ez sikerül, az az értékesítőnek is élmény, ugyanis egy olyan dologban tudott segítséget nyújtani, ami nem csak az ügyfél, de akár a gyermeke életre is hatással lehet, mivel egy olyan időtálló darabot vásárolt, ami nem biztos, hogy csak az ő kezét fogja díszíteni. Van egy mondás órás körökben >Egy jó órát nem birtoklunk, csak megőrizzük a következő generációnak.< Ha ennek a darabnak a kiválasztásában részünk volt, az szerintem egy nagyon nagy dolog és ezért megéri csinálni.”

Ha valaki ezen a területen szeretne elkezdeni dolgozni, miket tanácsolna neki?

„Már említettem a türelmet, mint erényt és ez vonatkozik saját magunkra is. Ne akarjunk mindent azonnal megtanulni, adjunk magunknak időt, mert ha ezt a szép szakmát választjuk, egy olyan innovatív és folyton megújuló világba csöppenünk, ami mindig elvárja azt, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ez nem megy egyről a kettőre, de ha már belerázódtunk, és megszerettük ezeket a mesterműveket, amiket a legkiválóbb festményekhez lehet csak hasonlítani – ugyanis annyi emberi munka és szenvedély van egy ilyen óra megalkotásában, amitől az embernek tátva marad a szája – , akkor nem csak egy remek szakmánk van, de egy olyan hobbit is szereztünk magunknak, ami garantáltan az egész életünket végigkíséri.”

Amennyiben egy számunkra ismeretlen területen szeretnénk elhelyezkedni, pályaváltás vagy egyéb okból, mindenképp tájékozódjunk az ott dolgozóktól a fontos részletekről, hogy kiderüljön, tényleg testhezálló lenne számunkra a vágyott munkakör. Ha világosak a prioritásaink, válogatnunk is könnyebb a több ezer álláslehetőség közül. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

Készítette: Profession.hu