Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az állásinterjúban a legnehezebb, hogy hiába vagyunk felkészültek, végül úgyis azon múlik minden, hogy az éles felvételi szituációban hogyan válaszolunk a kérdésekre. Ezeket pedig nem tudjuk kiszámítani, vagy ha mégis kiszámíthatóak, akkor éppen az adja a nehézségüket, hiszen az interjúztató is tudja, hogy a jelöltek valószínűleg készültek rá és a választ még jobban figyelembe veszik.

Az alábbi kérdések nem érnek senkit sem váratlanul az interjún, mégis sokan belebuknak. Íme pár szempont arra, hogyan válaszoljuk meg őket!

1. Mi a legnagyobb gyengesége?

Ez a már-már elcsépelt kérdés igen trükkös, mert arra kényszerít, hogy konkrétumokkal álljunk elő arról, amit leginkább takargatni szeretnénk egy állásinterjún.

Megoldás: említsünk egy személyes gyengeséget, amely azonban szakmai előny lehet. Például: "Hajlamos vagyok elhanyagolni a családomat és a barátaimat, amikor egy-egy határidős munkán dolgozom. Nem mindig találom meg a munka-magánélet egyensúlyát, de törekszem rá.”

2. Mik az erősségei?

Fontos, hogy olyan tulajdonságokról beszéljünk, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a meghirdetett pozícióhoz. A munkán kívüli életben kamatoztatható jó tulajdonságaink nem tartoznak ide. A válaszadást semmiképpen ne vegyük humorosra.

Megoldás: Ahelyett, hogy egy semmitmondó felsorolásba kezdenénk, válasszunk párat az alábbiak közül és hozzunk konkrét példát arra múltbéli szakmai pályafutásunkból, amikor ezeket a jó tulajdonságainkat csillogtattuk: motiváltság, csapatmunka, kreativitás, problémamegoldó készség.

A legnehezebb interjúkérdések: így válaszoljuk meg őket!

3. Meséljen egy kicsit magáról!

Ez a klasszikus kérdés egy igazi nagyágyú, hiszen a jelölt szabad kezet kap a bemutatkozásra és rajta áll, hogy ezt hogyan teszi. Az interjúztató általában ebből a kérdésből ismeri meg a jelölt stílusát, kommunikációs képességeit, rátermettségét és következtetni tud személyiségére.

Megoldás: Ahelyett, hogy felmondanánk az önéletrajzunkat, készüljünk egy rövid de hatásos beszéddel, amely arra koncentrál, hogy szakmai tapasztalataink alapján mivel tudunk hozzájárulni a cég sikeréhez.

4. Miben jobb, mint a többi jelölt? Miért Önt válasszuk?

Ez a kérdés valójában arra vonatkozik, hogy miért szeretnénk a vállalatnál dolgozni és miért érezzük úgy, hogy szakmai múltunk és képességeink értékesek lehetnek a munkaadónak.

Megoldás: hozzunk fel olyan tulajdonságokat, amelyekből profitálni fog. Például: "Amellett, hogy felsőfokon beszélek angolul, a marketing kommunikáció melletti sales-es irányú tapasztalataim különösen jól hasznosíthatóak lennének a cég tervezett külkereskedelmi nyitása során.”

5. Csapatjátékos?

Ez a kérdés természetesen bővebb kifejtést kíván egy egyszerű "igen"-nél. Hozzunk példát egy olyan esetre, amikor csapatban dolgoztunk, de ne a saját szerepünket hangsúlyozzuk, hanem a csapat által elért közös eredményekről beszéljünk. A csapatban dolgozás képessége mellett legtöbbször azt akarják felmérni, hogy képesek vagyunk-e változatos környezetben és feltételek között helyt állni. 

Megoldás: Az interjúztató valójában nem egy elcsépelt sikersztorira kíváncsi, hanem arra, hogy hogyan birkózunk meg a csapaton belüli konfliktussal. Amikor erre a kérdésre készülünk, olyan példát hozzunk fel, amely ezt is megmutatja.

Készítette: Khojaste K

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kérdések, válaszok, tippek