Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka

A legismertebb és leggyakrabb felhasználása a kockázatelemzőknek a gazdaság szereplőinél tapasztalható. Ők azok, akik a gyártástól az értékesítésig zajló folyamatok útját tisztogatják. A birtokukba került adatok, információk segítségével térképezik fel, hogy hol és miféle veszélyek leselkednek a vállalatukra. Megkeresik és meghatározzák a problémákat és megoldási javaslatokat tesznek azok kiküszöbölésére. A gyártás és az értékesítés bármely pontján beavatkozhatnak, vagy tehetnek arra vonatkozó megjegyzést, ezért hatáskörük kevésbé korlátozott. Röntgen szemmel vizsgálják a mechanizmusokat, amiket felelősségteljes döntéseikkel kormányozzák ki az örvények és sziklaszirtek közül, mint egy révkalauz. Lehetnek termelő vállalatoknál, az IT szektor teljes területén, bankoknál, pénzintézeteknél, biztosítóknál, a hadseregnél, rendvédelmi egységeknél, politikai pártoknál, de még a Szerencsejáték Rt. állományában is bőven akad ilyen beosztású munkatárs.

Molnár Imre egy biztosító társaság kockázatelemzője, feladata, hogy az életbiztosítási kötvényt kötőket bekalibrálja a társaságra jelentő kockázati tényezők oldaláról. Az általuk bemutatott kereseti, vagyoni adatokat összevetem az egészségi állapotukat rögzítő vizsgálati eredményekkel és egy függvényre helyezem - mondja a biztosítási kockázatelemző. Amennyiben az anyagi helyzet, vagy a várható halálozás összefüggése kétségessé teszi a kimenetelt, elutasítom a kérelmet, illetve olyan konstrukciót dolgozok ki, ami arányban van a társaságot fenyegető veszéllyel.

Ugyanez a metódus érvényesül minden területen, csak a mérőszámokban és a jellegzetességekben van némi különbség.
Akadnak olyan kockázatelemzők, akik a társadalom szerkezetét vizsgálják és keresik azokat a mechanizmusokat, amelyek a működést, vagy a résztvevőket kockáztatja. Számtalan zendülést, vagy forradalmi csírát sikerült a világban a társadalmi kockázatelemzők segítségével elhamvasztani. Politikai pártok előszeretettel veszik igénybe az erre szakosodott elemzőket, akik most, a parlamenti választások küszöbén már hevesen mérik, számolgatják és tervezik a stratégiák irányát.

Szakmák: a kockázatelemző


A hierarchia

A kockázatelemzői munkakörben dolgozó kolléga először a vállalat működésének egy kiragadott részletével kezd el foglalkozni. Kockázat minden folyamatban lehet, a gyártástól az értékesítésig, ezért gyakorlatilag bárhol bevethetik. A kezdő kockázatelemző lépésről-lépésre haladva ismeri meg a munkáltatója szervezetét és vállal el több és több területet. Így jut el a szakma csúcsára, ahol már "stratégiai kockázatelemzőnek" hívják és a valóságos munkája már inkább egy vezetői tanácsadóéval ér fel. Az ebben a pozícióban besorolt elemző már kevésbé számolgat, viszont hatványozottan nő a felelőssége.

Kiből lehet kockázatelemző?

A sikeres és hatékony kockázatelemző nem szereti, hanem imádja a matematikát. Az ilyen munkakörben dolgozók döntő többsége a gazdaság rideg racionalitásában végzi a dolgát, ahol leginkább számokkal kerül közelebb nexusba. A feladatkör sokkal jobban hasonlít egy kutató matematikus munkájához, mint egy gazdasági szakemberéhez.

Jó stressz és kiváló magánytűrő attitűd szükséges a magas fokú koncentrálóképesség és villámgyors memória mellé - foglalja össze a tökéletes kockázatelemző kötelező tulajdonságait Molnár Imre.
A kockázatelemző kiválasztódik és nem az iskolapadban készül - mondja Lengyel Gábor egy közepes termelővállalat kockázati tanácsadója, aki szerint a szakma annyira specifikus, oly mértékben kötődik a munkáltatóhoz, hogy csak alapképzést tesz a tarsolyába azoknak, akik főiskolai szakképzésen igyekeznek elsajátítani a hivatást.

Gazdasági szakon lehet specializálódni rá, ami két éves szakirányú képzést jelent. Ez után következik a további specializálódás, ami már egy cég, vállalat, szervezet berkein belül történik. A munka érdekes, izgalmas és roppant diszkrét, mert a kockázatelemző az, aki - feladatköréből eredően - minden céges titok tudója, ezért gyakorlatilag pótolhatatlan. Ezt meg is fizetik, mert egy szervezetnél a bértábla csúcsán állnak a kockázatelemzők. Talán legálisan ők keresnek beosztotti munkakörben az országban a legtöbbet.

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!