Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szentpétery BoglárkaNegyedik ipari forradalom, digitalizáció, mesterséges intelligencia. Egyre többet halljuk ezeket a fogalmakat, ami nem csoda, hiszen felgyorsult világunkban egyre több a változás, amely megértéséhez nem is találhattunk volna jobb interjúalanyt a Microsoft HR igazgatójánál. Szentpétery Boglárkával innovációról, szerethető munkavégzésről, munkavállalói készségekről és generációkról beszélgettünk. 

A mesterséges intelligencia térnyerése egyre jobban meghatározza a munkaerő-piacot. Hogyan jelentkezik ez a Microsoft esetében?

„Ez a hatás túllép a mesterséges intelligencián, hiszen a digitalizáció égisze alatt futó összes modern technológiára érvényes. Nem osztom a digitalizációval kapcsolatos félelmeket, amelyek szerint ez az egész arról szól, hogy a gépek elveszik az emberek munkáját. Szerintem a folyamat minőségi változásokat idéz elő: monoton munkaköröket tudunk automatizmusokkal helyettesíteni. Így egyre hatékonyabbak lehetünk, egyre kreatívabb munkákat végezhetünk.

A mesterséges intelligencia (AI) ideális eszköz ehhez, nem véletlenül mutatott Bill Gates víziója már 25 évvel ezelőtt AI applikációk fejlesztésének irányába. Jó ideje deklarált célunk, hogy minél szélesebb körben tegyük elérhetővé az mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. Mindez, amit a Microsoftnál láthatatlan forradalomnak nevezünk, szinte észrevehetetlen módon ment végbe. Sokan nem is gondolnák, de a mesterséges intelligencia ma már gyakorlatilag az összes technológiai megoldásunkban jelen van: az Office-ban éppúgy, mint a Microsoft Teams-ben, az Azure-ben vagy a legtöbb felhőalapú alkalmazásunkban.”

Melyek azok az álláskeresői készségek, képességek, amik a jövőben felértékelődhetnek az Önök számára?

Generációs és evolúciós okai vannak, hogy alapjaikban megváltozott képességekre van szükség a munkaerőpiacon. Egyfelől az aktívak között egyre meghatározóbbá válik az abc végi betűkkel jelzett generáció, másfelől olyan változások zajlanak, amelyeket a negyedik ipari forradalom gyűjtőnév alá szokás besorolni. Ezeknek a változásoknak azok lesznek a nyertesei, akik magas fokú problémamegoldó-képességgel, kreativitással, kritikus gondolkodásmóddal és fejlett kognitív készségekkel rendelkeznek.

A magyarázat elég egyszerű: a technológia fejlődésével párhuzamosan egyre magasabb szintűvé válik az automatizáció, ami egyre jobban felértékeli a szociális és érzelmi intelligencián alapuló készségeket. Ezzel egyidőben mind meghatározóbb lesz a csapatmunka.”

Hogyan látja az IT szektort annak fényében, hogy bizonyos területen akár több tízezer fős lehet a munkaerőhiány?

Sokat hallani arról, hogy több mint 20 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról, ami komoly akadálya a fejlődésnek. A hiányt ma a cégek nagy része belső oktatással, gyakorlatilag felnőttképzéssel próbálja megoldani. Egyértelmű azonban, hogy erre a problémára hosszútávon a hazai oktatásnak kell választ találnia.

A Microsoft kiemelt területként kezeli az oktatás digitális transzformációjának támogatását: Innovatív Iskola és Pedagógus programunkkal országszerte nyújtunk szakmai, módszertani támogatást oktatási intézményeknek és tanároknak. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságos internethasználat, a kódolási alapismeretek elsajátítására: a Minecraft EDU oktatási verziójával játékosan tanulhatnak programozni a kicsik és a nagyok, de minden évben csatlakozunk az európai unió Kódolás Hete és a globális Kódolás Órája, valamint a Biztonságosabb Internet Világnapja kezdeményezésekhez.”

Milyen juttatásokra és fizetésre számíthatnak az Önökhöz jelentkezők? 

„A bérezés nagyban függ a pozíciótól és a meglévő tapasztalatoktól. Általánosságban pedig elmondható, hogy minden munkavállalónknak versenyképes juttatási csomagot biztosítunk, ráadásul a legmodernebb digitális eszközökkel és megoldásokkal dolgozhatnak, közvetlenül a Duna partján, hamisítatlan 21. századi környezetben. Amit viszont kiemelnék, mert kevés helyen szerezhető meg, az a nemzetközi munkatapasztalat. A Microsoft folyamatosan gondot fordít arra is, hogy a kollégák más régiókban, új pozíciókban is kipróbálhassák magukat a vállalaton belül, ezért a változás szerves része az életünknek.

Milyen a Microsoft hozzáállása a home office-hoz? Mennyire van erre lehetőség a cégnél?

„A felhőszolgáltatás adta lehetőségek megváltoztatták és kitágították a hatékony és szerethető munkavégzés lehetőséget. A felhő megoldások ma már széles körben hozzáférhetőek és megfizethetőek is, továbbá olyan hozadékokkal bírnak, mint az otthon végezhető munka vagy a távmunka. Ezekre egyre nagyobb igény van, mi pedig igyekszünk az igényekhez alakítani szolgáltatásainkat.

Kulturális változás az is, hogy ma már egy privát célokra vásárolt telefon is a leghatékonyabb mobilirodává válhat, amelyen bárhol és bármikor végezhetjük a munkánkat. Az információáramlás felgyorsulása, a folyamatos rendelkezésre állás, és a kötetlenség iránti igények olyan változások, amelyekre a HR-nek reagálnia kell. Hiszen mindez befolyásolja a munkavállalók és a munkáltatók elvárásait és lehetőségeit is.”

A jövő kreatív munkalehetőségei

Az IT-szektorral kapcsolatban megvan az a sztereotípia, hogy főleg a fiatalok tudják felvenni a versenyt, hiszen olyan gyorsan változik a szakmai tudásanyag. Hogyan látja az X,Y és Z generációk együttműködését a Microsoft-nál?

Az Y-nok, de főleg a Z-k jobban kiismerik magukat a digitális világban, mint bármelyik korábbi generáció, és a munkahelyüktől is elvárják a privát szférában egyébként megszokott digitális közeget. A digitalizáció azonban nem csupán korszerű eszközök használatát jelenti, hanem azok tudatos, hatékony és generációkon átívelő használatát is.

A X-ek között rengetegen akadnak, akik tudásban és kíváncsiságban egyaránt lepipálják az ifjakat, olyan early adopterek, akik zökkenő nélkül emelnek be rendszeresen a mindennapjaikba olyan vívmányokat, amelyek sokszor még a kockáknak sem triviálisak. A Microsoft élen jár abban, hogy tálcán kínál ehhez megoldásokat minden érdeklődőnek. Márpedig a megfelelő technológia és egy erős digitális kultúra találkozásakor az életkor egyre inkább egy jelentéktelen számmá válik csupán.”

Kedvet kaptunk az IT pozíciókhoz? A legfrissebb állásajánlatokért kattintsunk ide.

Ha még keressük a számunkra legmegfelelőbb pozíciót a technológia területén, figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala