Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A nagy számok világa

A gazdaság véráramában a legnagyobb véna vélhetően a pénzintézeteké. Jelentőségük, méretük a tavaly kirobbant világgazdasági válságban mutatkozott meg igazán. Logikus következtetés tehát, hogy a munkaerő-piaci foglalkoztatók között is dobogós a szektor, azaz a munkaerő-felvételi potenciálja is jelentős. Ahol sok a munka, ott sokan dolgoznak, és a vérfrissítés, a lemorzsolódás is nagy számokban zajlik.
Ennek értelmében helyesen dönt az, aki a pályaválasztásának, vagy annak módosításának operatív szakaszában potenciális lehetőségként veszi latba, hogy befektetési tanácsadónak megy.

Állandóan, szezontól függetlenül élénken keresnek a munkaerő-közvetítésre szakosodott médiumok befektetési tanácsadókat, értékesítőket. Ez az a szakma, amivel a legnagyobb eséllyel startol valaki az álláspiacon.
A kereseti lehetőségekre is hatással van a szakma képviselői iránti fokozott kereslet. Az igények növekedése egyenes arányban hajtja fel a béreket, melyek volumenét természetesen a szakmai eredmények mellett a munkaadók mérete kalibrálja be. Óriási eltérések mutatkoznak ugyanabban a pozícióban is, de általánosan megállapítható, hogy az anyagi lehetőségeket is a nagy számokban mérik.

Tanácsadó: akiket a köznyelv egyszerűen: ügynököknek hív.

A befektetési tanácsadó gyűjtőfogalom magában foglalja mindazokat, akik az eladás aktusának gyakorlati lebonyolítását végzik. Aki pedig egy szervezet megbízásából egy potenciális ügyfélnek mond szépeket arról, aminek ajánlásával felhatalmazták, ügynöki tevékenységet végez. Így ügynök az, aki a lakásbiztosítást, a nyugdíjpénztárat ajánlotta, de az is, akit önszántunkból keresünk fel azért, hogy a nagymama spórolt pénzét elhelyezte.

Fontos különbség van az ügynökök között aszerint, hogy az ügyfelek felkutatásában aktív, vagy passzív szerepet játszottak. Az aktívak azok, akik különféle technikák elsajátításával vadásznak a leendő ügyfelekre, a passzívak pedig az irodában ülve fogadják a megbízókat. A küldetés esszenciája azonban mindkét esetben ugyanaz, vagyis a tanácsadói funkció nem sérül.

Tanácsadó az is, aki kéretlenül becsöngetett és az is, akit én választottam. Egyben azonban ügynök is, mert nem csak az ügyfél, hanem a megbízója érdekét is igyekszik maximálisan érvényesíteni. Teoretikus értelemben a tanácsadó csak az ügyfél érdekében tesz javaslatokat, kínál lehetőségeket, nyújt alternatívákat, ám a szabadversenyes kapitalizmus racionalitása módosította a fogalmat.

Szakmák: a befektetési tanácsadó

Ebben a munkakörben, zajlik az élet ?

Befektetési tanácsadónak lenni mozgalmas dolog, már aki szereti az embereket. Ugyanis a munka kilencven százalékában mást sem kell csinálni, mint beszélgetni. Aki szeret és tud beszélgetni, egy lépéssel már közelebb is került ahhoz, hogy legendás ügynökké emelkedjen. Viszont a sok emberhez el is menni, ami igen csak mozgalmassá teszi a munkát. Aki egy irodában befektetési tanácsadóskodik, annak sincs ideje unatkozni, mert a munka természete miatt újabb és újabb ügyfeleknek kell elmondani ugyanazt. Az interakció pedig fárasztó, úgy fizikailag, mint szellemileg egyaránt.

Fontos és szükséges tehát a jó kommunikációs és koncentrációs készség, valamint a pozitív szemlélet, a kitartás. Viszont ezek fabatkát sem érnek akkor, ha a befektetést kínáló nem szimpatikus, vagy nincs benne valami plusz, talán tehetség, vagy a szuggesztív erő képessége. Ezért mondják sokan: "ügynöknek születni kell?"

Minden mérhető

A motiválhatóság megkeresése alapfeltétele annak, hogy valaki sikeres befektetési tanácsadóvá válhasson. Általánosan elfogadott, hogy a pénz komoly fegyvertény az emberi motivációk között, mi közben az ügynök, az értékesítő hatékonysága forintban, precízen mérhető. Ezért van a befektetési tanácsadó bére a termelékenységi mutatóihoz hangolva, amit jutalékos konstrukciónak hívnak. Aki többet akar keresni, rá kell annak hajtani - tartja az ősi kereskedő mondás. Ebben a szakmában ez maga a racionalitás.

A befektetési tanácsadó képzésre rengeteg lehetőség kínálkozik, de általában egy komolyabb, OKJ végzettséget biztosító képzés legalább 800 órás, 150-200 napos elfoglaltság.

További szakmák:

Az adatbányász, avagy a profizmus a részletekben rejlik... 

IT Project Manager 

Mivel foglalkozik a kockázatelemző?

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!