A Forbes magazin szerzője, Susan Adams egy neves amerikai karrier tanácsadót kért meg, hogy fedje fel az állásinterjúk során leggyakrabban előforduló negatív és értelmetlen kérdéseket, amelyek rendszeresen zavarba hozzák a jelölteket. 

Ellis Chase szerint a nehéz és trükkös kérdéseket két kategóriába lehet sorolni. Az egyik a negatív kérdések csoportja, ha ilyet tesz fel a felvételiztető, akkor semmi esetre se válaszoljunk őszintén, csomagoljuk be mondanivalónkat egy pozitív kicsengésű történetbe. A második csoport az idétlen kérdés, itt megengedett, ha nem tudjuk kapásból a választ, de jobb, ha erre is ötletes választ adunk.

Íme, a top 10 legzavarbaejtőbb kérdés és a jó válasz

1. Mi az, amit nem szeret a munkájában?

Válaszoljuk azt, hogy "nem szeretem, amikor olyankor zúdul rám rengeteg váratlan megbízás, amikor már egyébként is le vagyok terhelve." Ezt követően részletezzük, hogy hogyan sajátítottuk el a megfelelő időbeosztást lehetővé tevő készségeket és milyen fontossági listákat készítünk. Arról is ejtsünk szót, hogyan általában hogyan kerüljük el stresszhelyzetekben a pánikot és milyen módszerrel akadályozzuk meg, hogy a sok határidő miatt elaprózódjon a figyelmünk.

2. Mitől retteg a legjobban egy munkanapon?

Válasz: "a hosszú és unalmas értekezletektől, melyek elveszik az időt a befejezendő munkától." Fejtsük ki, hogy ennek ellenére megtanultunk elfogadni és úgy fogjuk fel, hogy ez az ára annak, hogy egy nagyszerű szervezetnek dolgozhatunk. Említsük meg, hogy megtanultuk gyorsan és figyelemfelkeltő módon prezentálni a projektet, amin dolgozunk, és ez a profizmus a többieket is hatékonyságra serkenti.

Tegyük hozzá, hogy azzal is tisztában vagyunk, hogy egy jó előadás vagy hozzászólás az értekezlet alatt megnövelheti az érdeklődést a részlegünk tevékenysége iránt és elismerést hozhat a csoport minden tagjának.

3. Jellemezze karrierjének egy nehéz szakaszát!

Meséljük el, hogy röviddel azt követően, hogy beletanultunk egy szoftver használatába, a vállalat egy vadonatúj technológia használatát írta elő. Ismerjük be, hogy először ellenállást éreztünk, de hamar átláttuk, hogy nincs visszaút, és ha jót akarunk magunknak, minél előbb bele kell tanulnunk az új eszköz használatába. Emeljük ki, hogy a folyamat során megtanultuk, kivel kell együttműködnünk, mit kell elolvasnunk és milyen erőforrásokat kell alkalmaznunk.

   A 10 legidétlenebb interjúkérdés   

4. Melyik történelmi személyt hívnánk meg vacsorára a legszívesebben?

Nevezzünk meg legendás alakokat a saját iparágunkból. Ha pénzügyi területen dolgozunk, mondhatjuk, hogy szívesen beszélgetnénk David Rockefellerrel vagy Walter Wristonnal, a Citicorp vezérigazgatójával, aki az 1970-es években megmentette New York-ot a pénzügyi összeomlástól. Ha a technológia a területünk, említsük meg Bill Gates vagy Steve Jobs nevét. Semmi esetre se mondjunk olyan nevet, aki nem kapcsolódik valamilyen szálon a szakmánkhoz, még akkor sem, ha valóban az illetővel találkoznánk a legszívesebben a múltból.

5. Meséljen az első szerelméről!

Ezt a kérdést egy termékcsomagolás területén dolgozó pályázó kapta az állásinterjú során. Az illető elmondta, hogy a 20-as éveiben junior pozíciót töltött be egy marketing kampányban, amelynek során teljesen felvillanyozta a kihívás, hogy olyan marketing tervet dolgozzon ki, melynek eredménye képen a termék a fogyasztók számára a lehető legkívánatosabb formában jelenhet meg. A jelölt a szerelemre vonatkozó kérdést úgy válaszolta meg, hogy arról beszélt, hogyan szeretett bele saját szakmájába. 

6. Önnek mennyire számít a méret?

Ezt a kérdést egy olyan szituációban tették fel, amikor három különböző méretű egyetem együttműködésével egy közös projektet kellett irányítani az álláshirdetésre jelentkezőnek. Az interjúalany intelligensen kezelte az elhangzott kérdést, rövid nevetés után kifejtette, hogy a helyzet kezeléséhez először tudnia kell, hogy az egyetemet képviselő három ember mennyire tud jól együtt dolgozni és hogyan kommunikálnak. 

7. Tervezi, hogy gyereket vállal?

A vállalatoknak nem szabadna rákérdezni, mégis megteszik. A helyes válasz: "jelen pillanatban nem." Ha már vannak gyermekeink, tegyük világossá, hogy a gyermekfelügyelet megoldott, és többen is vannak, akikre váratlan helyzet esetén számíthatunk. Ha várandósak vagyunk az állásinterjú idején, ne titkoljuk el. Jelentsük ki, hogy a szülés előtti "utolsó pillanatig" be akarunk járni a munkahelyre, jó egészségben vagyunk és a hiányzásokat a minimálisra tudjuk csökkenteni. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Tervezi, hogy házasságra lép?

Bármilyen meglepő, a Forbes magazin szerint a munkaadó arról is érdeklődni szokott, hogy tervezünk-e esküvőt. A jó válasz: "a megfelelő személlyel igen."

9. Hogyan látja magát 5 év múlva?

Ezt a trükkös kérdést a negatív kérdésekhez hasonlóan nem érdemes őszintén megválaszolni - írja a Forbes magazin. Ne beszéljünk arról, hogy az aktuálisan meghirdetett állást 2-3 évig szeretnénk csinálni, majd szívesen előre lépnénk a vállalati ranglétrán, esetleg az interjúztató állására pályázunk. A helyes válasz: "ez az állás ötvözi azokat a készségeket, amelyeket eddig elsajátítottam és szeretnék bennük tovább fejlődni. Úgy vélem, hogy akár életem végéig képes lennék ebben a munkakörben tevékenykedni."

10. Ha a siker szín lenne, melyik lenne az?

A helyes válasz: a zöld, mert ez a pénz színe és arra utal, hogy a vállalat pénzügyileg eredményes. Ha nonprofit szervezethez vagy marketing céghez jelentkezünk, a helyes válasz: a piros, mert szeretnénk nyomot hagyni és hatást gyakorolni az emberekre.

Címkék: állásinterjú, HR, felvételi, pályázat

Szemlézte: Fogas Krisztina