A kezdő álláskeresők sokszor rendkívül felkészültek a szakterületükből és lelkesen, a készségeiket kiaknázva vetik bele magukat az álláskeresésbe - írja a Carrierbuilder cikke. Gyakran megfigyelhető ugyanakkor, hogy az álláskeresés kezdeti szakaszában sokan beleesnek a tipikus hibákba, ezek többnyire abból adódnak, hogy még nem gyakorlottak az online álláskeresés területén.

1. Nem végeznek elegendő kutatást

Az álláskeresők hajlamosak alulértékelni a kutatás fontosságát. Tanuljuk meg alaposan, hogyan kell munkát keresni! Látogassunk el a helyi könyvtárba és szerezzük be a megfelelő szakirodalmat, valamint menjünk el a munkaügyi központba, illetve például az állásbörzék ingyenes álláskeresési tanácsadására, ahol szintén értékes segédanyagokhoz juthatunk. Ezt követően lépjünk eggyel tovább, és nézzük meg, hogy ezeknek az intézményeknek van-e a közösségi médián keresztül nyújtott online szolgáltatása.

2. Nem naprakészek az iparág trendjeivel kapcsolatban

A pályakezdőknek nemcsak azzal a vállalattal kapcsolatban kellene kutatást végezni, ahová éppen benyújtani készülnek a jelentkezésüket, hanem az iparág egészéről is alaposan tájékozódni kellene - áll a Carrierbuiler cikkében. Ha például orvosi pályára készülünk, tisztában kell lennünk az egészségbiztosítási rendszer működésével, azzal, hogy a politika hogyan befolyásolja az orvoslást és melyek ennek a társadalmi hatásai. 

9 hiba, amit minden kezdő álláskereső elkövet

3. Csak a teljes munkaidős pozíciókra jelentkeznek

Tipikus hiba a kezdő álláskeresőknél, hogy figyelmen kívül hagyják az időszakos, ideiglenes vagy részmunkaidős lehetőségeket. Pedig ezek a munkák értékes munkatapasztalatot adhatnak, ráadásul a dolgozó általában több területbe is belekóstolhat. 

4. Csak a végzettségüknek megfelelő munkára nyitottak

Az első állásukat keresők hajlamosak azt gondolni, hogy csak a szorosan a végzettségükhöz kapcsolódó pozíciókra adhatják be eséllyel a jelentkezésüket. Gondoljunk úgy a megszerzett képesítésünkre, mint a területre, amelyről a jövőben a legtöbbet szeretnénk tanulni. Ne skatulyázzuk be magunkat az oklevelünk által. 

5. Az interjún nem a munkaadóra, hanem saját magukra figyelnek

Azok a pályázók, akik az interjún kizárólag arról beszélnek, hogy miért van szükségük az adott állásra, miért illeszkedne a karrierjükbe és miért szimpatikus nekik a cég, szinte biztos, hogy nem jutnak el a második körig. A felvételi beszélgetésnek arról kell szólnia, hogy kifejtjük, hogyan tudnánk megoldani a vállalat problémáit és általános értelemben véve milyen értéket tudunk nyújtani a cégnek. 

6. Nem megfelelően öltöznek fel

A frissen végzett hallgatók általában még soha nem találkoztak valódi vállalati környezettel és szituációkkal. A megjelenésünk közvetlenül befolyásolja azt, hogyan ítélnek meg minket és mennyire vesznek komolyan minket. Fontos, hogy ne csak az állásinterjúkra koncentráljunk, megjelenésünk legyen kifogástalan a kapcsolatépítő rendezvényeken is. 

Itt olvashatunk bővebben arról, hogyan öltözzünk fel az állásinterjúra!

7. Nem elég lelkesek

A lelkesedés rendkívül fontos szempont, amikor a HR-es arról dönt, ki nyerje el a meghirdetett pozíciót. Ha megérzik rajtunk, hogy számunkra nem ez az állás a legfontosabb, vagy a testbeszédünk unalomról árulkodik, nem fognak komolyan venni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. A fizetésre koncentrálnak

A fiatal pályakezdők sokszor hajlamosak a fizetés alapján dönteni arról, hogy megpályázzanak-e egy pozíciót, és nem veszik figyelembe a távlati előnyöket, amelyeket egy-egy vállalat nyújthat. A viszonylag magasabb fizetés még nem feltétlenül ellensúlyoz olyan negatívumokat, mint a több órás utazás az irodába, a szűkös juttatások vagy a rendszeresen elvárt túlóra. 

9. Tudatosan a "rossz" munkát választják

Munkát találni nehéz, éppen ezért nem érdemes a végtelenségig várni a tökéletes munkalehetőségre. Ám ha az állás jelentősen a képességeinken aluli, érdemes elutasítani az ajánlatot, ugyanis jó időre vakvágányra helyezheti karrierünket. Ha kétségeink támadnak, kérjük szakértő segítségét.

CÍmkék: álláskeresés, állásinterjú, pályakezdő

Szemlézte: Fogas Krisztina