Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy korábbi cikkünkben és interjúalanyaink történetén keresztül már bemutattuk olvasóinknak a proaktív és a reaktív viselkedés közötti óriási különbséget. Most pedig jól bevált tippeket adunk ahhoz, hogyan fordíthatjuk meg a negatív előjelet pozitív irányba a mindennapok és a gyakorlat során is. Nézzük!

8 kihagyhatatlan lépés, hogy proaktívabbak lehessünk a munkánkban:

1. Maradjunk barátságosak, ha legközelebb negatív jelzést, sértő kritikát, provokációt kapunk egy kollégánktól vagy a főnökünktől. Működik!

2. Figyeljünk arra, hogy milyen szavakat, kifejezéseket használunk gyakran. Kiemelten fontosak a negatív tartalmúak, mint például: az a baj, miattad, meg kell csinálni, miért nem tudnak, nem lehet, és így tovább. Ezeket helyettesítsük be proaktív, előrevivő kifejezésekkel: az a helyzet, meg akarom csinálni, meg fogom oldani stb.

3. Próbáljunk ki a mai napon valamit, amit már régóta akartunk, de valamiért nem mertük! Hagyjuk el a komfortzónát, és lépjünk a tettek mezejére!

TÖBB MINT 10 000 MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSLEHETŐSÉG ITT!

4. Tegyünk az ellene, hogy a munkatársaink rossz hatással legyenek ránk. Ha ez a veszély fennáll, írjuk fel, mondjuk a telefonunkba: "Nem fogom hagyni, hogy ….. (XY) döntsön arról, hogyan érzem magam.” És ha erről elfeledkeznénk, olvassuk el azonnal.

8 tipp, hogyan legyünk proaktívabbak a munkában!

5. A következő céges összejövetelen, közös ebéden, csapatépítőn, értekezleten stb. vegyük a kezünkbe az irányítást, és legyünk aktívabbak, mint szoktunk. Találjuk meg ennek a módját, lehet, hogy csak egy-két jól célzott megjegyzésre, vagy több kérdésre, érdeklődésre van szükség a többiek munkája és személyisége iránt.

6. Amennyiben negatív visszajelzést kapunk a vezetőnktől vagy a kollégáinktól, járjunk el a következőképpen. Adjunk egy kis időt magunknak, amíg egyedül átgondoljuk a hallottakat és lehiggadunk. Aztán keressük fel az illetőt, és kérjük az együttműködését, hogy átbeszélhessük a megfogalmazottakat, és tanulhatunk belőle.

Mindig van tanulság ilyen esetekben, nem érdemes megsértődni, vagy ellenségeskedni a másikkal. Az más kérdés, hogy mennyi a valóságtartalma a hallottaknak, mert elképzelhető, hogy inkább máshol kell keresnünk a konfliktus gyökerét. Mindenesetre az őszinte közeledés és nyitottság segíthet rendezni az ügyet.

7. Gondoljuk végig, hogy van-e olyan tényező, amire nem vagyunk ráhatással, nem tudjuk befolyásolni, mégis sokat aggódunk miatta! Ha igen, akkor most azonnal döntsük el, hogy felhagyunk a szorongással!

8. Tudatosítsuk magunkban, hogy melyik a legegészségtelenebb szokásunk a munkánkkal kapcsolatban! Ha nincs, az nagyon jó hír. De ha találtunk valamit, akkor határozzuk el, hogy teszünk ellene. Méghozzá konkrétan fogalmazzuk meg, hogy mi lesz az, és mától alkalmazzuk!

Érdemes alkalmazni a fentieket, nagyon jól működnek a gyakorlatban. Ám elképzelhető, hogy kiégettek vagyunk, nem jól teljesítünk jelenleg, de csupán azért, mert nem hagyják kreativitásunkat, önállóságra való késztetésünket megélni. Ebben az esetben egyértelműen új munkakört vagy alapvetően új munkahelyet kell keresnünk. Nem velünk és valószínűleg nem is a csapattal vagy a főnökünkkel van a baj: pusztán nem passzolunk egymáshoz. Éppen ezért felesleges időrablás erőltetni ezeket a munkahelyi együttműködéseket, mert idővel még frusztráltabbá válik mindkét oldal. Inkább lépjünk a nekünk megfelelő irányba!

Ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: proaktivitás, munkahely, kollégák, személyiség, fejlődés