Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az életünk fontos része a munkánk. Nem kérdés, hogy szeretnénk a legjobbat kihozni belőle és egyről a kettőre jutni. Azonban már a pszichológusok által is definiált függőségek sorába tartozik a munkamánia - és az ezzel kapcsolatos kiégés, kimerülés és az egészségügyi problémák jelentkezése is. Éppen ezért érdemes megvizsgálni: biztosan jó irányba tartunk? Egyáltalán kell ez nekünk?

Sámson Dorottya, a profession.hu álláspiaci szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy valóban nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között – főleg, ha fontos számunkra, hogy jól teljesítsünk a munkahelyen (is). Ennek ellenőrzésére létezik azonban néhány hasznos kérdés, melyet tegyünk fel magunknak. Így kiderül: valóban jó helyen dolgozunk-e, és a leterheltség mellett is előnyünkre és fejlődésünkre válik mindez.

8 kérdés, hogy nekem való-e a munkahelyem - karrier, munka, álláskeresés

Íme, 8 kérdés, amiből kideríthetjük, egyensúlyban vagyunk-e a munkánkkal:

1. Milyen a vasárnap esti hangulatunk? Görcsölünk-e a másnapi munkánk miatt, vagy jó érzéssel és várakozással tölt el bennünket, ha rágondolunk?

2. Milyen kedvvel indulunk hétfőn a munkába? Örömmel vagy szorongással?

3. Amikor dolgozunk, hányszor nézünk az órára? Mennyire telik gyorsan az idő? Ugyanis ha alkotunk, jól érezzük magunkat, észre sem vesszük, és nem igazán figyeljük az idő múlását.

4. Hogyan telik az ebédszünet? Rohanással, például az asztalnál gyorsan bekapunk valamit, vagy szakítunk rá időt, esetleg a kollégáinkkal közösen, beszélgetve, lazítva kicsit?

5. Tudjuk-e, hogy mi a munkánk jelentősége? Miért fontosak az aktuális feladataink? Vannak-e közép- és hosszú távú céljaink?

6. El tudunk-e menni sportolni vagy tudunk-e időt szakítani a hobbinkra? Minőségi időt töltünk-e a családunkkal, a barátainkkal?

7. Ha egy hírt olvasunk a munkahelyünkkel kapcsolatban, akkor milyen érzés kerít hatalmába bennünket? Büszkeség? Szorongás? Vagy éppen semmi különös?

8. Kattogunk-e a munkahelyen kívül is a feladatokon, a szituációkon, vagy odafigyelünk arra, amit éppen csinálunk?

A fenti kérdésekből kitűnik az is: nem mindegy, muszájból vagy kötelességből csinálunk valamit, vagy pedig kedvünk van hozzá. Hosszú távon csak az egyik működik. Ám ha örömmel végezzük a munkánkat, előfordulhat, hogy átesünk a ló másik oldalára: csak a munka tölti be az életünket, és elhanyagolunk minden mást. Ez is könnyen vezethet kiégéshez.

3 hasznos tipp, hogy ne daráljon be a munka:

1. Beszéljünk meg fix időpontokat a barátainkkal, ismerőseinkkel, és ne mondjuk le! Menjünk sportolni rendszeres időközönként, ütemezzük be a hetirendünkbe ezeket az alkalmakat. Így nagy eséllyel tartani fogjuk magunkat hozzá.

2. A hétvége a pihenésé legyen! Mindig!

3. Ha túlórázunk, szabjunk magunknak feltételeket is. Például hetente max. 3-4 óránál húzzuk meg a határt. Vagy amikor egy adott időszak több munkát és éjszakázást kíván, rendben, de ha kész vagyunk vele, lazítsunk ezen a tempón.  

„Természetesen a stressz lehet negatív és pozitív is – fűzi hozzá a szakértő –, és ez függhet a pozíciónktól. Ha vezetőként dolgozunk, vagy ilyen ambícióink vannak, érthető, hogy intenzívebben foglalkoztat a munkánk, jobban bedobjuk magunkat. A motivációs szintünk alapvetően meghatározza az előrejutásunkat is.  Ha megtaláljuk az egyensúlyt, az hosszútávon befolyásolja a karrierünket is.

Ha nem találjuk az egyensúlyt jelenlegi munkahelyünkön, tartsuk szem előtt, hogy mindig van választásunk! Tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken továbbra is! Ne álljunk meg itt, keressünk a lehetőségek között személyre szabott beállításaink alapján itt. Szánjuk ezekre a beállításokra is néhány percet, hogy mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma