Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek.

Egy dolog ugyanúgy működik: ha egy jó példát látunk magunk előtt, előnyünk származhat abból, ha átemeljük azt a saját életünkbe.

Cikkünkben Steve Jobs-tól idézünk 7 olyan életbölcsességet, amelyet érdemes végiggondolnunk nemcsak kinevezésre várva, hanem pályamódosítás, illetve álláskeresés idején is.

Sőt! Ki is választhatjuk a hozzánk legközelebb álló tanácsot, és mottóként tekinthetünk rá.

1. A VEZETÉSRŐL

"Nem az a dolgom, hogy elnéző legyek az emberekkel. Az a dolgom, hogy jobbá tegyem őket. Feladatom, hogy a vállalat különböző részeit összefogjam, elhárítsam az akadályokat és megszerezzem a szükséges erőforrásokat. Kiváló képességű munkatársaimat szorgalmaznom kell és jobbá tennem, hogy minél erőteljesebb dolgokra legyünk együtt képesek. És amikor felmerül egy jó ötlet, az a feladatom, hogy másokkal is megbeszéljem. Így látom azt, hogy bennük milyen érzéseket kelt, milyen ötleteik támadnak, és esetleg meg is vitathatjuk azt több oldalról. Az ötleteket egy kb. 100 tagú csapattal beszéljük meg, így különböző visszajelzéseket kapunk mindenféle szemszögből."

2. A TOBORZÁSRÓL

"A toborzás nehéz feladat. Olyan, mint tű keresése a szénakazalban. Ráadásul az egyórás interjú nem elegendő ahhoz, hogy minden fontosat megtudjunk valakiről. A legvégén úgyis nekünk kell eldönteni, hogy mit gondolunk az adott személyről, és hogyan fog viselkedni nyomás hatására. Mindenkitől meg szoktam kérdezni: Miért van itt? Nem is a válaszok a legfontosabbak az egészben. Sokkal inkább a mondatok közti információ."

KÖZEL KILENCEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

3. AZ ELBOCSÁTÁSRÓL

"Velünk is megtörtént, amikor a dot.com lufi kidurrant. Akkor is elmondtam, hogy a válság alatt inkább a vállalatba fektetünk. Nem fogunk elbocsátani senkit, mivel korábban rengeteg energiánkba tellett, hogy felvegyük őket az Apple-höz. A legutolsó dolog az lenne, hogy elbocsátjuk őket."

7x1 gondolat: Steve Jobs sikerének titkai
Olga Popova / Shutterstock.com

4. AZ UTÓD KINEVEZÉSÉRŐL

"Néha azt hallom az emberektől: Mi lenne, ha engem, a cég vezetőjét elütné egy busz? Hát, valószínűleg nem rendeznének nagy bulit. De azt gondolom, hogy több ember is alkalmas az Apple-nél arra, hogy átvegye a helyemet. Célom, hogy az egész vezetői csapatomat úgy képezzem ki, hogy el tudják látni ezeket a feladatokat. És ezek nem csak szavak, teszek is ezért."

5. A LOJALITÁSRÓL

"Amikor valakit egy magasabb pozícióba veszek fel, ugye alapfeltétel, hogy alkalmasnak kell lennie a munkakörre. Vagyis nagyon okosnak kell lennie. De számomra ettől még nagy kérdés, hogy képes lesz-e szeretni az Apple-t. Mert ha beleszeret az Apple-be, minden más is menni fog magától. Mert ő is azt akarja majd tenni, ami a legjobb a cégnek. És nem azt, ami neki, Steve Jobs-nak, vagy bárki másnak jó."

6. A FÓKUSZRÓL

"Az emberek azt hiszik, hogy a koncentrálás azt jelenti: a fókusz középpontjában levő dologra kell rábólintaniuk. Pedig nem erről van szó. Arról van szó, hogy több száz jó ötletre kell nemet mondani. Megfontoltan kell választani."

7. A HALHATATLANSÁGRÓL

"Mi nem készítünk sok mindent, ezért mindenkinek tökéletesen kell dolgoznia. Hiszen az életünkről van szó. Az élet rövid, és egyszer ugye meghalunk. Ha pedig úgy döntöttünk, hogy erre áldozzuk az életünket, amivel foglalkozunk, akkor legyünk nagyon jók benne. Hogy megérje."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Velős bölcsességek és iránymutatások, gondoljuk végig és hívjuk segítségül a saját karrierünk során is. És még valami: ha jelenleg nem a hozzánk méltó munkahelyen dolgozunk, ahol nincs lehetőség a fentiek megvalósítására, megoldás mindig van. 

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Sőt! Töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra.

Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Forrás: http://mariosundar.com/, http://beszeljukmac.com/

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, álláskeresés, tippek