Ahhoz, hogy a számunkra ideális munkát végezhessük, tudatosnak kell lennünk. Azonban az is igaz, hogy rengeteg jó tanács záporozik ránk: barátok, ismerősök, karrier tanácsadók, fejvadászok irányából hallunk ezt is, meg azt is. Kinek a tanácsát kövessük? Melyik a mi utunk igazán?

Új, hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek a fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk, éppen ezért sztenderd, mindenkinél hasonló eredményt jelentő karriertippek helyett nézzük meg a testre szabott irányokat.

7 gondolat erre a hétre, hogy jó irányt vegyen a karrierünk!

1. Higgyünk önmagunkban!

Sok esetben az önbizalom hiánya hátráltathat bennünket, hogy elérjük célunkat. A jelenség különösen azért bosszantó, mert ha egy kis időre félretennénk ezt az érzést, sikerülne, amit szeretnénk. Hiszen gondoljunk csak bele: amit magunkról gondolunk, azt tükrözzük mások felé is. Vagyis ideje kilépni a saját magunk alkotta ketrecből! Lépjük át a határainkat, koncentráljunk az áhított álommunkára, az elérendő céljainkra, terveinkre! Ez mindenkinél más és más lehet. Neked mi a leghőbb vágyad?

2. Keressünk célzottan!

Használjuk ki az internet adta lehetőségeket, és dobjuk be magunkat. A sikeres álláskeresésben a profi önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

7x1 gondolat az álláskereséshez: mindig csak előre!

3. Dolgozzunk - akár ingyen is!

Miért? Mert cserébe olyan értékes tapasztalatokat, referenciákat és kapcsolatokat nyerhetünk, amire nem biztos, hogy másképp lenne lehetőségünk. Mérjük fel, mennyi időt és energiát vagyunk képesek erre áldozni, és próbáljuk ki magunkat többféle munkakörben is. Ezzel szélesíthetjük a saját látómezőnket, és olyan típusú munkákban is kipróbálhatjuk magunkat, amire eddig nem is gondoltunk volna. Ráadásul mindenféle kötelezettségtől mentesen.

4. Az elszántság és a kitartás óriási erő!

Ne féljünk attól, hogy rosszul döntünk, hogy átmenetileg kudarcokkal teli időszakot élünk meg, vagy éppen egy többkörös állásinterjú után sem ajánlottak még állást. Ez teljesen normális, és mindebből a legfontosabb, hogy valódi tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Azonban ilyenkor lássuk azt is, hogy minden akadályozó tényező csupán egy erőpróba a számunkra. Elég kitartóak vagyunk? Akkor egy-két negatívum miatt sem fújunk visszavonulót, igaz?

5. Ne hagyjuk, hogy a nagy ígéretek elkábítsanak!

Előfordulhat, hogy kapunk egy elképesztően jó ajánlatot, magas fizetéssel, juttatási csomaggal, vonzó munkakörülményekkel, és így tovább. Azonban a munkahelyi siker nem mindenki számára egyenlő a "nagy pénzzel". Gondoljuk végig, ha ilyen helyzetbe kerülünk: tényleg ez a mi utunk? Legyünk őszinték önmagunkhoz!

6. Hallgassunk az ösztöneinkre (is)!

Aki racionálisnak tartja magát, könnyen figyelmen kívül hagyja a megérzéseit. Azonban érdemes erre is odafigyelni! Ha több munkalehetőség is bejön a képbe, idézzük fel, hogy milyenek voltak a legelső benyomásaink. Gondoljuk végig, hogy melyik hivatás és céges környezet mit váltott ki bennünk. Így egyértelművé válik számunkra, hogy melyik az, ahová már holnap reggeltől szívesen járnánk be.

7. Válasszunk egy szimbólumot!

Minek? Mert így sosem téveszthetjük szem elől azt, ami igazán fontos. Keressünk valami olyan képet, ábrát vagy akár egy szót illetve idézetet, amely visszaadja a leghőbb célunkat. Szeretnénk kreatív munkát végezni? Lapozzunk fel egy magazint, és vágjunk ki például egy olyan képet, amit lenyűgözőnek tartunk. Ha letérnénk az ideális karrierutunkról, ez az emlékeztető mindig szem előtt lesz, és visszaterelhet abba az irányba, amerre tartani szeretnénk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Persze, nem biztos, hogy minden egy csapásra átvihető a mindennapjainkba. Az is igaz, hogy több mindenre szükségünk lehet a fentiek végiggondolása során. Először is látnunk kell, hogy hová tartunk. Jól jöhet ehhez a magabiztosság, a nyitottság, a pozitív hozzáállás - na, és persze a valós önismeret. Ha belevágunk ebbe az izgalmas útkeresésbe, ha beletesszük az energiáinkat és a legjobb képességeinket, akkor valóban olyan munkát fogunk szerezni, amely kifejezetten ránk van szabva és tényleg nekünk való.

Végezetül ne feledjük azt sem: az álláskeresés mindig arról szól, hogy másokkal versenyzünk az adott munkáért, és gyakran éppen egy-egy szubjektív szempont miatt kerülhetünk ki belőle győztesen. Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk. Ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajzkészítőjét pedig ITT. Dobjuk be magunkat!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, tippek, tanácsok