A kutatások szerint a munkavállalók mintegy fele visszahúzódó és csendes személyiségtípusú (szakszóval élve introvertált) - írja a CareerBuilder. A dolgozók másik fele extrovertált, vagyis sokkal kommunikatívabb. Ez az esetek többségében előnyt jelent számukra a munkaerőpiacon.

A visszahúzódó kollégák előnyeit ugyanakkor szintén érdemes számba venni. Ők azok, akik általában jó megfigyelők, türelmesen meghallgatják az ügyfeleket, erős koncentráló képességgel rendelkeznek és jó elemzők. Ezeket a tulajdonságokat előnyként lehet kamatoztatni számos területen.

A portál összeállításában azokat a szakmákat gyűjtötte egy csokorba, melyek ideálisak lehetnek az introvertált személyiségtípusba tartozó munkavállalóknak.

1. Szoftverfejlesztő

Természetüknél fogva elemző típusok, így örömüket lelik benne, ha maguktól jöhetnek rá bonyolult problémák megoldására. A bizonyos rendszerességgel történő, konzultációs alapon való munkavégzés a másik nagy előnye ennek a munkának. A fejlesztők szintén jól érezhetik magukat ebben a munkakörben, hiszen ahhoz, hogy naprakészek maradjanak, szükség van rá, hogy folyamatosan fejlesszék magukat és megismerkedjenek a legújabb technológiákkal.

2. Gyógyszerész

A visszahúzódó személyiségtípusnak a gyógyszerészet rengeteg lehetőséget kínál az elmélyült munkára, ugyanakkor az emberektől sincs teljesen elzárva az illető. A gyógyszerészek egy része napi rendszerességgel találkozik betegekkel. A munka során sokan értékelik, hogy tevékenységükkel mások életét tehetik jobbá.

3. Ügyvédsegéd, jogi asszisztens

A dokumentumok rendszerezése, szerződéstervezetek készítése, kutatás és adatgyűjtés, illetve elemzés tartozik a feladatok közé. Kifejezetten ideális azok számára, akik szeretnek kutatni és nem igénylik a csapatmunka során elengedhetetlen folyamatos interakciót. A pozíció ráadásul jó kiinduló a jogi pálya más területei felé.

4. Grafikus designer

Rugalmas munkaidőben a grafikusok élete a kreatív feladatok határidőre való teljesítését jelenti, gyakran egyszerre több megrendelő számára. Sok grafikus a teljes munkát egyedül végzi, kreatív ötleteit szabadon kibontakoztatva. A munka ötvözi a művészet és a technológia világát.

5. Piackutató elemző

A marketing iránt érdeklődő visszahúzódó személyiségtípusok számára ideális munka, melynek során a piaci trendeket térképezheti fel a fogyasztók véleményének begyűjtésével és elemzésével. A munka során egyedi kutatásokat, illetve bizonyos fogyasztói érdeklődés köré szerveződő átfogó felméréseket is lehet készíteni. A feladat nagy része az adatok elemzéséből áll.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Fordító

A különböző nyelvek írásbeli fordítása ideális lehet azoknak, akik szeretnének kötetlen munkaidőben saját maguknak dolgozni. Sok fordító egyszerre több projekten dolgozik és saját maga osztja be az idejét. Többségük ügynökségeken keresztül kap munkát, mások saját vállalkozás indítanak.

7. Építőmérnök, építész

Habár a csapatmunka része a munkaleírásnak, az építőmérnököknek a munka nagy részét egyedül kell elvégezni. Az alagutaktól kezdve a felüljárókig több építőipari projekt ellenőrzéséért felelősek.

Ahogyan arról a Profession.hu korábbi cikkében is írtunk, a visszahúzódó személyiségek rendkívül nagy értéket képviselnek a vállalatok számára és érdemes minél több lehetőséget megragadni arra, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: álláskeresés, személyiség, karrier, munka